Bilal Emin Turan Savunmada yerli gurur
HABERİ PAYLAŞ

Savunmada yerli gurur

Savunma sanayiinde faaliyet gösteren yerli şirketlerin üretim ve dünya arenasındaki rekabet gücü her geçen gün artıyor. Samsun Yurt Savunma, bu anlamda öne çıkan şirketlerden biri. Türkiye’nin savunmada büyük bir atılım yaptığını belirten Samsun Yurt Savunma Genel Müdürü C. Utku Aral, sektörün 3.5 milyar dolarlık ihracatının kısa sürede 10 milyar doları aşabileceğini söyledi. Aral, savunmada kilogram başına ihracatın da 200-300 dolarlara çıktığını vurguladı.

Savunmada yerli gurur

ÖRTÜLÜ AMBARGOLAR, TEHDİTLER

Bir zamanlar piyade tüfeğine kadar dışa bağımlı olan Türkiye, bugün savunmada yüzde 75-80 yerliliği yakaladı. Örtülü veya göstere göstere uygulanan ambargolar, tehditler, teröre el altından verilen destekler savunma sanayiinde sıçramanın da anahtarı oldu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin savunmada gururlandıran yerli şirketleri, yurtiçi talebi karşıladıkları gibi kaliteli işçilikle rekabette de güçlü olduklarını gösterip dünyanın dört bir yanına ürün ihraç ediyor. Bu şirketler arasında en dikkat çekenlerden biri ise Samsun Yurt Savunma Sanayi ve Ticaret AŞ (Samsun Yurt Savunma).

HEM TASARIM HEM İMALAT

Devlet öncülüğünde başlatılan Doğu Karadeniz Silah Projesi’nin Samsun ayağının temsilcisi olarak 1998 yılında kurulan Samsun Yurt Savunma, CANiK markasıyla silah, silah aksesuarları, silah sistem tasarımı ve üretimi konusunda Türk savunma sanayiinin önemli kuruluşlarından biri haline geldi. Samsun Yurt Savunma Genel Müdürü C. Utku Aral’la hem sektörü hem şirketin stratejik hamlelerini konuştuk. İşte Aral’ın anlattıklarından öne çıkan başlıklar ve Türkiye’nin savunmada geldiği son nokta...

Savunmada yerli gurur

HAZIR ALIM YERİNE MİLLİ ÜRETİM

Savunmada yerelleşme aslında 1’inci Dünya Savaşı’ndan sonra başlıyor. Ama asıl değişim Kıbrıs Harekatı’ndan sonra yani 1980’den sonra yaşandı. En önemli mihenk taşı savunma sanayii müsteşarlığının kurulması.

Ardından Aselsan, Roketsan ve Havelsan gibi stratejik şirketler kuruldu. Savunmada en önemli hamle de bu şirketlerin kurulmasıydı. Sonra bir süre durgunluk yaşandı sektörde. Ancak 20-25 yıl önce yeni bir hamle başladı. Bu dönemde hazır alım yerine yerli ve milli üretim alımı öne çıktı. Kolluk kuvvetlerinden ve ordumuzdan bir talep geldiğinde ilk önce yerli kaynaklarla karşılanıyor.

Haberin Devamı

PANDEMİ VE SAVAŞ DİNLEMEDİ ARALIKSIZ YATIRIM YAPTI

ABD’DE FABRİKA KURDU

Son 2-3 yıllık süreçte koronavirüs, Suriye, Ermenistan ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi birçok olay yaşandı. Tüm belirsizliklere rağmen Samsun Yurt Savunma olarak yatırımlara aralıksız devam ettik. Belki de bu süreci en iyi performansla atlatmış şirketlerinden biriyiz.

Savunmada yerli gurur

Hafif silahta en büyük pazarımız ABD. Korona döneminde ABD’de silah satışlarında büyük artış oldu. CANiK, ABD’ye en çok ihracat (yaklaşık 300 bin adet) yapan üçüncü firma. Tedarik sıkıntıları oldu ama çok iyi yönettik, satışımızı da artırdık. Florida’da fabrika yatırımı yaptık. Türkiye’de yaklaşık 450 bin silah üretiyoruz, oradaki fabrika da 250 bin silah üretim kapasiteli.

‘AĞIR MAKİNELİ’DE RAKİPSİZ

İngiltere’de önemli bir hamle yaptık. Türkiye’deki fabrika sayımızı artırdık, araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) merkezi açtık. Korona döneminde kapanmak yerine daha atak hamleler yaptık. En önemlisi Türkiye’nin en önemli açığı olan 12.7 mm ağır makineli tüfeği (M2) ürettik.

Haberin Devamı

Bu silah havada, karada ve denizde kullanılabiliyor. Bugün siparişle 1 yılda yurtdışından temin edilebilecek bu silaha, bir telefonla 15 gün içinde ulaşabiliyorsunuz. Bu silah, Batı ülkelerinin kontrolünden çıkmış Türkiye’nin kontrolüne girmiş bir ürün haline geldi. Böylece tek bir silahla Türkiye 100 milyon dolar kazanmış oldu.

5 KITADA 68 ÜLKEYE ÜRÜN GÖNDERİYORUZ

Sattığımız ürünün yüzde 95’ini 5 kıtada 68 ülkeye ihraç ediyoruz. İhracatın yüzde 55’ini ABD’ye yapıyoruz. İkinci en büyük pazarımız Avrupa Birliği (AB). Sonra Güneydoğu Asya (Filipinler, Endonezya, Malezya, Tayland...). Afrika da önemli pazarımız. En büyük savunma harcamasını Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan yapıyor. Bu ülkelere de satışlarımız var. İlişkilerin normalleşmesiyle satışlar daha da artacak, sinyallerini de alıyoruz. Güney Amerika (Brezilya), Afrika ve Güneydoğu Asya, odaklanacağımız pazarlar.

HER TÜRLÜ HAFİF KALİBREDE KALİTE

Türkiye, piyadenin ihtiyacı taşınabilir silahlarda önemli bir atılım yaptı. Her türlü hafif kalibre silah en kaliteli ve seri şekilde üretilebildiği gibi ihracat da yapılıyor. Türkiye, şu anda ise orta kalibre hamlesi yapıyor. Yani 20-50 milimetre arası silah sistemleri geliştiriyor. Bunlar Türkiye için çok kritik. Bu üretimde gecikmemizde uzun yıllar özel sektörün silah üretmesinin yasak olması etkili oldu. Şimdi bu açığını yakın zamanda tamamlayacak. Ciddi bir çalışma var.

TAKTİK KIYAFETLER DE VAR

Optik taşıyıcılar, nişangahlar, kılıflar... Birçok aksesuarımız var. Bunların ulaşılabilir olmasını istedik. Bu kapsamda MECANIK ürünleri ve CANiK STORE’lar ortaya çıktı. Bir kullanıcı geldiğinde bütün ihtiyaçlarını bu mağazalardan karşılayabiliyor. Taktik kıyafetleri de CANiK STORE’larda sunuyoruz. Sadece silah üreticisi değiliz, çözüm üreticisiyiz. ABD’de mevcut zincir mağazaların içinde köşemiz (CANiK Corner) olacak.

BİR ATAK BİNLERCE OTOMOBİLE BEDEL

Savunma sanayiinin gelişmesi için otomotiv sektörü çok önemli. Otomotivde başarılı olan şirketler, savunma sanayiinde alt yüklenici oldu. Böyle bir zincir var. Gerekli olan tüm altyapı Türkiye’de mevcut. Orta ve büyük kalibrede yapılması gereken, doğru planlama, irade ve kaynakların bu sektörlere aktarılması.

Kaynağı bu sektöre aktardığınızda karşılığını almama şansınız yok. Evet savunma sanayii şu anda hacmen otomotiv sektörü kadar büyük olmayabilir ama yarattığı katma değerin zenginliğe katkısı çok fazla. Örneğin; bugün bir ATAK helikopteri sattığınızda binlerce otomobilin satışından elde edeceğiniz geliri sağlayabiliyorsunuz.

KİŞİ BAŞI İHRACATI 156 BİN DOLARI AŞTI

KİLOGRAMDA 100 KAT FARK

  • Bir ülke için en kritik şey kilogram ihracat değeri. Türkiye’nin kilo başına ihracat geliri 1.5 doların altında. Savunma sanayiinde ise bu 90-100 kat daha fazla. Mesela en hafif tabancanın (yaklaşık 1 kilo) fiyatı 130-170 dolar. Bizim de üretimini yaptığımız makineli tüfekte (M2) kilogram fiyatı 250-300 dolara kadar çıkıyor. Biz, dünyada 7’nci büyük hafif silah üreticisiyiz. Kişi başı ciromuz 3.5 milyon lira, kişi başı ihracat ise 156 bin dolar.

TÜRKİYE KENDİNİ İSPAT ETTİ

  • Savunma sanayii bugün 3.5 milyar dolar yıllık ihracat rakamına ulaştı. Son dönemde artan ihracatta insansız hava araçlarının (İHA) etkisi büyük. Hedef 10 milyar dolar. Yakın coğrafyalarda yaşanan savaş ve çatışmalar Türkiye’nin kendini sahada ispat etmesini de sağladı. Bunun ülkemize muazzam bir geri dönüşü olacak. Bunu birebir firma olarak yaşıyoruz. Taleplerde ciddi artış var. 10 milyar dolarlık ihracat hedefine çok rahat ulaşır, bu rakamı daha da yukarı taşırız.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder