Bilal Emin Turan Sıfır ÖTV doping oldu satışlar uçtu
HABERİ PAYLAŞ

Sıfır ÖTV doping oldu satışlar uçtu

Buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesinin de dahil olduğu beyaz eşya grubundaki yüzde 6.7’lik ÖTV’nin sıfırlanması son iki ayda (kasım-aralık) sektörde ciddi bir hareketlilik yarattı. Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo markalarını bünyesinde bulunduran BSH’nin Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Sığın da bunu teyit ederek ÖTV indiriminin piyasaya iyi geldiğini söyledi.

2 YIL ÖNCE DEĞİŞİM

Geçen hafta İstanbul’daki Sapphire’in 34’üncü katında, yeni Gaggenau Showroom’unda görüştüğümüz Gökhan Sığın, satışların mevsim normallerinin ötesine geçtiğine dikkat çekerek, “Normalde kış ayları beyaz eşya sektörü açısından çok hareketli geçmez. Ama biz, ÖTV desteğiyle geçen yıla göre daha iyi bir kasım ayı geçirdik. Enflasyonla mücadele kapsamında alınan bu önlemler, tüketici talebinin ötelenmesini engelledi” diye konuştu. Sığın, 9-10 yıl olan ürün değiştirme süresinin son yıllardaki ÖTV indirimlerinin etkisiyle 7-8 yıla kadar indiğini ifade etti.

Haberin Devamı

YÜZDE 24 EK DESTEK

Yüzde 6.7’lik vergi indirimine ek olarak artan maliyetlere rağmen kendilerinin de Bosch, Siemens ve Profilo markalarının tamamında yüzde 24’e varan ek indirimler yaptıklarını belirten Gökhan Sığın, “Enflasyonla mücadeleye destek olduk” açıklamasında bulundu. Sığın, bu dönemde en çok satılan ürün gruplarının çamaşır ve bulaşık makinesi ile fırın ve buzdolabı olduğunu söyledi.

YERLİ ÜRETİM ARTIYOR

Ekonomideki dalgalanmalara rağmen üretim ve yatırım hedeflerinden ödün vermediklerine işaret eden Gökhan Sığın, “Sürekli yeni yatırımlarımız var. En büyük hedefimiz yerelleşme. Bunda yüzde 50’yi yakaladık” dedi. Tekirdağ Çerkezköy fabrikasında üretilen 6.2 milyon ürünün yüzde 60’ını ihraç ettiklerini, ihracatın da çoğunu Avrupa’ya yaptıklarını aktaran Sığın, “Bu oran geçen yıl yüzde 50’ydi” şeklinde konuştu.

KAMERALI BUZDOLABI

Beyaz eşya ve ev aletlerinde yaşanacak teknolojik devrime de dikkat çeken Sığın, ‘Nesnelerin interneti’ konusunun kendi sektörlerinde etkili olduğunu birbiriyle konuşan cihazların giderek arttığını söyledi. Sığın, yeni ürünlerden söz ederken ‘Camera in The Fridge’ (kameralı buzdolabı) sisteminden örnek verdi: “Kamera, dolabın içinin fotoğrafını çekip saklıyor. Siz de alışverişteyken dolabın içini uzaktan kontrol edip, hangi ürünün eksik olduğunu görebiliyorsunuz.”

Haberin Devamı

ÇEVREYİ KİRLETENE CAYDIRAN CEZALAR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2019’da çevreyi kirleten kişi ve kuruluşlara uygulanacak idari para cezalarını, yeniden değerleme oranında (yüzde 23.73) artırdı. Resmi Gazete’nin önceki günkü sayısında yayımlanan tebliğe göre; 1 Ocak 2019’dan itibaren egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahibi 1546 lira, yönetmelikle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan da 3 bin 93 lira para cezası ödeyecek. Belge olmadan emisyon ölçümü yapan veya belgelerde tahrifat yapan ve sahte belge düzenleyene yönelik cezalar da 12 bin 373 lira oldu. Standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden olan konutlar için ceza miktarı 1192 lira, ulaşım araçları için 3 bin 600 lira, işyerleri ve atölyeler için 12 bin 25 lira, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için de 36 bin 95 lira olacak.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder