Bilal Emin Turan Şimdi ucuza al, dondur, kışın ye
HABERİ PAYLAŞ

Şimdi ucuza al, dondur, kışın ye

Kış aylarında lezzetli ve ucuza sebze ve meyve yemek için şimdiden hazırlıklara başlamak gerekiyor. Domates, biber, taze fasulye, bezelye, barbunya, bamya, patlıcan, çilek... Her birini porsiyonlar halinde derin dondurucuya atıp 1 yıla kadar saklayıp istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.

2-3 KAT FİYAT FARKI

Geçtiğimiz kış ayında sebze meyve fiyatlarının zirve yaptığına hep birlikte şahit olduk. Domates 15 lirayı, patlıcan 20 lirayı, sivri biber 20 lirayı gördü. Mevsim etkisi ve fırsatçılık birleşince ortaya böyle bir tablo çıktı. Sebze ve meyve fiyatları kış aylarında genelde yüksek oluyor. Örneğin bu sıralar çarşı ve pazarda kilosu 2-3 lira arasında değişen domatesi, kış aylarında 7-8 liranın altında bulmak çok zor. Yani 2-3 katlık fiyat farkı var.

Haberin Devamı

İHTİYAÇLARINI HAZIRLA

Fiyatların artması her ailenin bütçesini etkiliyor. Üstelik kış aylarında yenilen bu ürünlerin tadı da yazın olduğu gibi lezzetli olmuyor. İşte tam bu noktada imdada ‘derin dondurucu (deep freeze)’ yetişiyor. Son yıllarda özellikle büyükşehirlerde ailelerin vazgeçilmezi derin dondurucular oldu. Eskiden sadece et ve et ürünleri saklamak için kullanılan bu cihazlarda şimdi kışlık ihtiyaçların neredeyse tamamı muhafaza edilebiliyor.

1 YIL KORUNABİLİR

Derin dondurucuda sebze meyve saklamak çok zahmetli bir işlem de değil. Önemli olan hangi ürünün dondurucuya atmadan önce nasıl hazırlanacağını bilmek. Çoğu sebzeyi istediğiniz boyutlara getirerek çiğ halde saklayabilirken, bazılarını tadının bozulmaması için küçük işlemlerden geçirmek gerekiyor. Derin dondurucuda ürünler 12 aya kadar tazeliği ve tadı bozulmadan korunuyor. İhtiyaç halinde çözülmesini beklemeden yemek yapımında kullanabiliyorsunuz

ZAMANDAN DA TASARRUF

Derin dondurucuların yıllık elektrik tüketimi de büyüklüğüne göre 160-230 kilovatsaat. Yani yıllık harcadığı elektrik 100-150 lira arasında. Şimdiden alıp saklayacağınız sebze ve meyvenin tadı ve fiyatı bu aradaki maliyeti fazlasıyla karşılayıp sizi artıya geçirir, hiç şüpheniz olmasın. Kısacası derin dondurucular ürün maliyeti anlamında bütçeye katkı sağlarken pratik olduğundan zamandan da tasarruf etmenize imkan tanıyor.

Haberin Devamı

HANGİLERİ SAKLANABİLİR?

Biber, brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, havuç, patlıcan, bezelye, mantar, ıspanak, domates, enginar, taze fasulye, taze mısır, patates, soğan, elma, muz, böğürtlen, yaban mersini, kivi, kavun, ananas, avokado, çilek.

PÜF NOKTALARINA DİKKAT!

● Taze ve olgun olan sebzeleri seçin.

● Tercihiniz sezon ürünü olsun.

● Dondurmadan önce iyice yıkayıp, kullanacağız şekilde parçalara ayırın. Pişirmeye hazır olsun.

● Yıkarken sirke de kullanabilirsiniz.

● Yıkadıktan sonra kurumasını bekleyin, bu buzlanmayı önler.

● Paketleme çok önemli. Hazırladığınız sebzeleri hava almayacak şekilde porsiyonlar halinde paketleyin.

● Ürünü buzdolabı poşetlerine koyduktan sonra mutlaka havasını alın. Bunu elinizle bastırarak da yapabilirsiniz.

● Derin dondurucuyu iyi temizleyin.

● Koku yapabilecek ürün varsa buzdolabına koyabilirsiniz.

● Elma gibi meyveleri kabuklarını soyarak dondurun.

Haberin Devamı

HANGİ ÜRÜN NASIL DONDURULUR?

Dolmalık biber: Yıkayıp kuruladığınız biberlerin sap tarafından açarak çekirdeklerini çıkarın. Sonra pişireceğiniz adede göre buzdolabı poşetine düzgünce yerleştirin ve dondurucuya atın. Üzerine ağır bir ürün koymayın ezilip dağılmasın.

Domates: Olgun domatesleri yıkadıktan sonra kabuğunu soyun. Mutfak robotundan geçirin ya da kuşbaşı doğrayın. Daha sonra akan suyuyla birlikte kullanacağınız ölçülerde kepçeyle buzdolabı poşetine koyun ve dondurucuya yerleştirin. Donmuş domatesleri çözülmesini beklemeden kullanabilirsiniz.

Patlıcan: Kabuklarını dilediğiniz şekilde soyup dilediğiniz büyüklükte kesin. 2-3 dakika kızarttıktan sonra soğutup, poşetleyip dondurucuya atın. Oda sıcaklığında çözdürerek kullanabilirsiniz. Patlıcanlar közlenerek de saklanabilir. Bunun için közleyip, poşetlemeniz yeterli.

Kabak: Yemeklik şekilde doğrayarak ya da rendeleyerek porsiyonlar halde poşetleyerek saklayın. Yemek yaparken donmuş halde kullanabilirsiniz.

Bamya: Sap kısmını temizledikten sonra yarım limon sıkılmış suda 2-3 dakika kaynatıp, buzlu suda şoklayın ve suyunu süzün. İstediğiniz ölçüde kestiğiniz bamyaları sonra poşetleyip derin dondurucuya kaldırın.

Lahana: Ya direkt temizleyip doğradıktan ya da 2-3 dakika kaynatıp buzlu su ile şokladıktan sonra poşetleyip dondurabilirsiniz.

Bezelye: Tanelerini ya direkt saklayın ya da 3 dakika haşlayıp kuruduktan sonra paketleyip dondurucuya atın.

Çilek: Dondurmadan önce yıkayın ve temizleyin. Ardından ikiye bölün ve kurutun. Hazır.

Taze fasulye: Pazardan aldığınız fasulyeleri iyice yıkadıktan sonra kurumasını bekleyin. Kılçıklarını alarak istediğiniz boyutta doğrayın ve pişireceğiniz kadar porsiyonlara ayırarak buzdolabı poşetine koyun. Havasını da alıp dondurucuya atın.

Ispanak: Taze yumuşak yapraklı ıspanakları yıkayıp, doğrayın ve suyu süzüldükten sonra poşetleyip dondurun.

***Çoğu ürünü çiğ saklayabilirsiniz. 2-3 dakika haşlayıp soğuk suda şoklayarak saklamak da seçenekler arasında. Dondurulan ürünler 1 yıla kadar saklanabilir.***

Sıradaki haber yükleniyor...
holder