Bilal Emin Turan Tatile çıkarken evde yüksek faturalara önlem
HABERİ PAYLAŞ

Tatile çıkarken evde yüksek faturalara önlem

Tatil ve yıllık izinlerin en çok kullanıldığı döneme girmiş durumdayız. Okulların kapanmasıyla veliler tatil planlarını devreye alacak. Sonrasında Kurban Bayramı ile yıllık izinler birleşecek. Kısacası önümüzdeki 1-2 ayda milyonlarca vatandaş yer değiştirecek. İşte bu heyecan içinde hazırlık yapılırken unutulan detaylar faturanızı artırmasın. Bu konuda alınacak önlemler ise çok basit. İşte detayları...

Tatile çıkarken evde yüksek faturalara önlem

AKLINIZ ARKADA KALMASIN

Tatil hazırlığı yaparken genelde valize koyulacak kıyafetler ve kişisel eşyalar üzerine yoğunlaşıyoruz. Oysa asıl hazırlık evde yapılmalı. Sıcakların rekor kıracağı bu mevsimde buzdolabından elektrik prizine takılı elektronik cihazlara ve tatile birkaç gün kala yapılacak alışverişe kadar tüm detayları düşünmek gerekiyor.

Haberin Devamı

Ayrıca yola çıkınca ‘Acaba ışıkları söndürdüm mü?’, ‘Ocağın altını kapattım mı?’, ‘Su ısıtıcısının fişini çektim mi?’ gibi tereddütler de peşinizi bırakmaz. Tüm bunların önlemini alıp, rahat ve ekonomik bir tatil yapabilirsiniz. Tabi sizin için hazırladığımız bu önerileri uygularsanız...

HAZIRLIKLARA ERKEN BAŞLAYIN

Tatil rezervasyonu yapıldıysa veya gidilecek rota çizildiyse genelde valiz ve ev hazırlığı son dakikalara kalır. Oysa planlamaya 10-15 gün önce başlamakta fayda var. Bunun için de yapılacaklar listesini yazılı olarak not almanız ve evi kilitlemeden önce tek tek yapıldığından emin olmanız işinizi kolaylaştırır, ekstra tüketim riskini en aza indirir.

FİŞE TAKILI KALAN CİHAZLARI HAFİFE ALMAYIN

TARİFELERE DİKKAT!

Global enerji fiyatlarına ve kura bağlı olarak elektrik tüketim bedellerinde de artış yaşanıyor. Son olarak 1 Haziran itibarıyla konutta kullanılan elektriğin ilk dilim kilovatsaat fiyatı 1.25’ten 1.44 liraya, 240 kilovatsaatin üzerindeki kullanım için geçerli olan ikinci dilimde ise 1.89 lira olan kilovatsaat fiyatı 2.16 liraya çıktı. Dolayısıyla elektrik kullanımına daha çok dikkat etmek gerekiyor. Özellikle de prize takılı cihazların bütçede çaktırmadan delik açtığını akıldan çıkarmamalı.

Tatile çıkarken evde yüksek faturalara önlem

ÇALIŞMASA DA TÜKETİR

Televizyon, uydu alıcısı, modem, bilgisayar, şarj aletleri, su ısıtıcısı, tost makinesi, alarmlı saat, elektrikli ocak, fırın, kombi, klima... Bu elektrikli cihazlar kullanılmasa dahi prize takılı durumda elektrik tüketmeye devam ediyor. Çalışsa da çalışmasa da sürekli prize takılıyken 3 Watt elektrik tüketen 10 cihaz, yılda 242 kilovatsaat tüketim yapar.

Haberin Devamı

Bunun da ilk dilime göre karşılığı 350 lira. Yani çöpe giden para. Tatil için yola çıkmadan önce evde prize takılı olması gerekmeyen tüm cihazların kapalı olsalar dahi fişini çekin. Gereksiz cihazları fişten çekerek, aylık faturanın yüzde 2’si oranında tasarruf etmek mümkün. Fişleri prizden çekerek, kısa devre veya aşırı sıcaklar nedeniyle elektrik kablolarından kaynaklı oluşabilecek yangınların da önüne geçmiş olursunuz.

ŞALTERLERİ İNDİRİRKEN BUNLARI UNUTMAYIN

Eğer evden uzun süre uzak kalacaksınız ve evdeki tüm elektrikli cihazların kapanmasını istiyorsanız en kestirme yol şalterleri indirmekten geçiyor. Ama evde derin dondurucu, alarm, kamera sistemi varsa bu durumda odaların elektriklerini tek tek kontrol ederek şalterleri indirmeniz gerekiyor.

Haberin Devamı

YOLCULUK YAKLAŞTIKÇA ALIŞVERİŞTE PLAN ÖNEMLİ

Tatil zamanı yaklaştıkça alışveriş yapılan zamanla yola çıkılacak zaman arasında tüketeceğinizden fazla gıda alışverişi yapmaktan kaçının. Fazladan aldığınız gıda ürünleri ya buzdolabında pörsüyecek ya da olası elektrik kesintilerinde bozulacaktır. Kalan yemeklerin ise şayet dondurulmadıysa tüketilmesi mümkün olmayacaktır.

Bu nedenle yaz sıcağında hemen bozulacak gıdalardan (sebze, meyve, et ve süt ürünleri) az alın. Planlı alışveriş yaparsanız tatile çıkmadan önce buzdolabındaki tüm gıdalarınızı tüketebilirsiniz. Bu durumda buzdolabınızın fişini çekip tatilde olduğunuz süre boyunca ekstra tasarruf sağlayabilirsiniz. Fişini çektiğiniz dolabın kapısını açık bırakın, bu da içerisinde oluşabilecek kokuyu önler. Döndüğünüzde buzdolabını çalıştırdığınızda 6-7 saatte kendine gelir.

Tatile çıkarken evde yüksek faturalara önlem

SU VANASINI KAPATMADAN ÇIKMAYIN

Musluk ve rezervuar contalarının belli bir ömrü var. Yaz ve kış sıcaklık farkından dolayı deforme olup sızıntı yapmaya başlayabiliyor. Siz tatildeyken bu sızıntılar meydana gelebilir. Dolayısıyla su faturanız artar.

Ayrıca çamaşır veya bulaşık makinenize bağlı plastik su boruları patlarsa evin tamamını su basabilir. Bu da ekstra ağır maliyet demektir. Bu sürprizlerle karşılaşmamak için evden çıkmadan önce vanayı kapatın, kapattığınızdan emin olmak için de musluklardan kontrol edin.

BUZDOLABINA BUZ TAKVİYESİ

Tatilde buzdolabınızın açık kalması gerekiyorsa dondurucu bölümlerinde daha çok buz olmasını sağlayın. Su dolu pet şişeler, plastik kaplara doldurulacak şebeke suyu işinizi görür. Ne kadar buz olursa dolabın iki çalışma arasındaki zamanı da o kadar uzar. Yani daha az çalışır ve elektrik tüketimi düşer. Yine tatile çıkarken buzdolabının kapağı açılmayacağından derece minimuma ayarlanabilir.

GAZI DIŞARIDAN KESİN

Evden çıkarken güvenlik açısından doğalgaz vanasını dışarıdan kapatmayı unutmayın. Öte yandan gazı dışarıdan kestiğinizde borular içindeki gaz etkisini kaybeder ve kombi bu yüzden arıza ışığı yakabilir. Bu durumda kombiyi her arızaya geçtiğinde en az 3 kere resetleyerek tekrar çalıştırın. Bu sayede borulardaki özelliğini yitirmiş gaz boşalır ve cihaz çalışır.

DASK VE KONUT SİGORTASI OLMALI

Tatilde olun ya da olmayın evinizde, evinizin içindeki eşyalarda, ortak alanlarda meydana gelebilecek olası masraflara karşı korunmanın yolu konut sigortasından geçiyor. Ayrıca tatilde hırsız tehlikesine karşı da sigorta koruyucudur. Bu detayı atlamayın. Su basması, yangın ve deprem tehlikesine karşı DASK ve konut sigortanız mutlaka olsun.

DEĞERLİ EŞYALARINIZI BIRAKMAYIN

Evde altın, takı gibi değerli eşyalarınızı bırakmayın. Yanınızda taşımak da riskli olacağı için onları bankada kiralık kasada muhafaza edebilirsiniz. Yine evden çıkmadan önce tüm pencereleri ve balkon kapılarını kilitleyin.

Yağmur, fırtına riskine karşı kapı, pencerelerin kapalı olması önemli. Diğer yandan çiçekleriniz varsa saksıların altlığını su ile doldurun. Bir de tatile çıkarken özellikle içinde organik atık (sebze, meyve ve et ürünleri...) varsa çöpü evde bırakmayın.

KAMERA SİSTEMLERİYLE 24 SAAT İZLEME İMKANI

Aklınızın evinizde kalmaması ve ekstra güvenlik için internetle entegre kamera ve güvenlik sistemleri kurdurabilirsiniz. Pronet, Kale Alarm ve Tepe Güvenlik gibi şirketler bu anlamda hizmet sağlıyor. Bu sistemlerle mobil telefonunuzdan 24 saat kameralara bağlanıp evin içini ve dışını görebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder