Bilal Emin Turan Ucuza pişsin aş!
HABERİ PAYLAŞ

Ucuza pişsin aş!

Gıdada her doğa olayı fırsata dönüşüyor. Talep de fazla olunca fiyatlar zirveden zirveye koşuyor.

Mutfakların vazgeçilmezi patates ve soğandan tutun da kış aylarında sebzenin neredeyse her türlüsü cep yakıyor. Ancak tencereyi ucuza kaynatmanın da yolu yok değil...

BAHANE ZAM OLARAK YANSIYOR

Halde, çarşıda, pazarda ve marketlerde sebze meyve fiyatları ateş pahası. Soğuk havalar, don olayları, sel-su baskınları, dolu yağışı ne derseniz deyin her bahane gıda fiyatlarına zam olarak yansıyor.

Fırsatçılar, spekülatörler, aracı kârları, fahiş kazanç hevesi, yağın ve tuzun fiyatı da bunlara eklenince mutfağa ateş düşüyor. Fiyatlar öyle böyle değil.

Haberin Devamı

EKONOMİK TARİFLER

Bütçesi daralan vatandaş da artık dışarıda yemek yerine evde tencereyi ne kadar ucuza kaynatabileceğinin hesabını yapıyor ve indirimdeki ürünlere göre öğün belirliyor.

Bu dönemde ekonomik ve pratik yemek tarifleri öne çıkıyor. Bir öğünü 15-20 lira maliyetle geçirmek mümkün. Bu konuda hazırlanmış yemek kitapları var.

Ayrıca, internette de tencereyi ucuza kaynatmaya yarayacak yüzlerce tarife rastlamak mümkün. Bu tarifler “kuru kuru makarna yiyin” tarifleri değil.

MEVSİM SEBZESİNİ SEÇİN

Ticaret Bakanlığı’nın İsraf raporu’na göre; sadece 100 kişiden 29’su sebze ve meyveleri ‘her zaman’ mevsiminde aldığını söylüyor. uzmanların tavsiyesi, her sebze ve meyvenin mevsiminde yenilmesi yönünde.

Yani yazlık, seralarda yetiştirilen pahalı patlıcan, taze fasulye, kabak gibi sebzeler yerine kışlık ve bol vitaminli ıspanak, pırasa, lahana, karnabahar, kereviz, pazı gibi sebzeleri kullanarak daha ucuza, dengeli beslenmek mümkün.

Protein ve karbonhidrat zengini baklagilleri de kış aylarında tüketmek ekonomik. Marketler bile bu sıralar fiyatları cep yakan yazlık sebzelerin bazılarını satmama kararı aldı. Bunu siz de düşünün!

YAZDAN HAZIRLANIN

Kışın, yazlık sebze ve meyveleri yemek istiyorsanız tat ve aroması da zengin olacağı için yaz aylarında hazırlık yapabilirsiniz. Bunu alışkanlık haline getirirseniz hem tat anlamında hem de fiyat anlamında çok kârlı çıkabilirsiniz.

Haberin Devamı

Domates, taze fasulye, bamya, barbunya, bezelye, her türlü biber, patlıcan, ıspanak, patates ve soğanı doğrayarak buzdolabı poşetine koyun. Sonra da havasını alabildiğiniz kadar alın ve ağzını bağlayıp derin dondurucu veya dolabın buzluğuna atın. Bu kadar basit, üstelik yüzde 60-70 tasarruf garanti!

KONSERVE İYİ SEÇENEK

Yaz ayında bol yetişen meyve ve sebzeleri konserve yaparak ev ekonomisine katkı sağlayabilirsiniz. Konservelerin yapımında teknik birkaç detay bulunuyor.

Bunu internetten çok rahat videolu uygulamalarla öğrenebilirsiniz. Üstelik bir kavanoz konserve yemeğin hazır olması sizi acil durumlarda yemek derdinden de kurtarır.

29 İsraf raporu’na göre; sadece 100 kişiden 29’u sebze ve meyveleri ‘her zaman’ mevsiminde alıyor.

PRATİK ÖNERİLER

Akşam yemeğini dışarıda yemek masraflarınızı artırır. Evde yemek yapmaya alışın.

Düzenli olarak satın aldığınız ürünleri toptan alarak tasarruf edebilirsiniz.

Büyük marketler tarafından üretilen ucuz ürünleri deneyin.

Yemekleri toptan pişirin. Sebze, bakliyat ve etleri hafta başında pişirerek tüm hafta yiyebilirsiniz.

Haberin Devamı

İşyerine evden yemek götürün.

Pazara akşama doğru çıkın, fiyatlar daha uygun olur ve indirim alma şansınız artar.

Her zaman aynı yerden alıyorsanız, alışveriş alışkanlıklarınızı değiştirin.

KURUTUP SAKLAYIN

Yine kış aylarında fahiş fiyatlarla karşımıza çıkan domates, kabak, patlıcan ve biberleri yazdan kurutarak bir kış boyunca tüketebilirsiniz.

Üstelik bu işler güneş alan bir oda ya da balkonda çok rahat yapılabiliyor.

İKİ EKONOMİK TARİF

MANTARLI SOTE

Malzemeler:

500 gram kuşbaşı tavuk göğsü: 11.70 TL

400 gram kültür mantarı: 4.95 TL

3 yemek kaşığı zeytinyağı: 1.5 TL

1 adet domates: 1.35 TL

2 adet yeşil biber: 0.5 TL

1 çay kaşığı taze çekilmiş renkli tane karabiber: 0.5 TL

1 tatlı kaşığı kekik: 0.25 TL

1 çay kaşığı tuz: 0.10 TL

Toplam: 20.85 TL

FIRINDA PATATES

Malzemeler:

3 adet büyük boy patates: 4 TL

500 ml süt: 2.99 TL

4 adet yumurta: 4.20 TL

1 çay kaşığı tuz: 0.10 TL

1/2 çay kaşığı karabiber: 0.25 TL

Hazırlanışı: Patatesleri incecik halka şeklinde doğrayın. Yumurtaları, süt, tuz ve karabiber ilavesiyle çırpın.

Patatesleri bu karışımla harmanladıktan sonra yağladığınız fırın tepsisine alın. önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin.Yaklaşık 10 liraya 4 kişilik yemek sıcak servise hazır.

Toplam: 11.54 TL

‘Yemek.com’ gibi sitelerde daha fazlasını bulabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder