Bilal Emin Turan Ucuzken balıklama alın
HABERİ PAYLAŞ

Ucuzken balıklama alın

Eylül ve ekim ayları ile tezgahları doldurmaya başlayan palamutlar şu sıralar ucuzluğuyla yüzleri güldürüyor. Tanesi 1 kiloya yaklaşan palamutun fiyatı 10-15 lira arasında. Kış soğukları bastırıp fiyatı artmadan ucuz bulduğunuz palamutu kaçırmayın. Buzlukta 6 ay saklayın...

Bereketli bir sezon

Av yasağının 1 Eylül'de kalkmasıyla birlikte tam bir balık bolluğu yaşanıyor. Özellikle palamut, şov yapıyor. Hem iri hem de son 10 yılın en bereketli sezonu. Balıkçılar arasında gırgır olarak tabir edilen büyük tekneler 2-3 bin kasa palamutla limana dönüyor. Hamsi de bir o kadar bol. Hava şartları da uygun. Balık hallerine tonlarca balık geliyor.

Haberin Devamı

En hesaplı et kaynağı

Kırmızı et ile tavuk etinin fiyatı ortada. Kilosu 30-40 liradan başlıyor. Ancak bu bollukta tanesi 1 kiloya yaklaşan palamutun fiyatı, Karadeniz sahilindeki illerde 2.5 liraya kadar düştü. İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde fiyatı 10-15 lira. Sağlıklı beslenme deyince akla ilk gelen balığın haftada 1-2 kez tüketilmesi öneriliyor. Uygun fiyatlar bunun için fırsat.

Havalar soğumadan...

Balıkları ucuzken alıp dolaba atmak için de en uygun zaman. Çünkü kış soğukları ve kötü hava şartlarının gelmesi ile palamut da azalır ve balıkçılar da hava şartları nedeniyle balığa çıkamaz ve fiyatlar 2-3 kat artar. O yüzden derin dondurucunuzda veya buzdolabının buzluk kısmında yeteri kadar alan varsa bolca alıp saklayın. Bazı hallerde ve büyük marketlerde ucuza balık satışı var!

Nasıl saklanmalı?

Balığı ister temizleyip dilimleyerek, ister temizlemeden derin dondurucuda (difriz) saklayabilirsiniz. Balıkçılar temizlenen balığın daha uzun süre muhafaza edildiğini, çünkü balığın organlarının, daha kısa sürede bozulduğunu söylüyor. Balığı dondurucuya koymandan önce biraz tuzlamak gerektiğini de söyleyen deneyimli balıkçılar, "Bu şekilde tuzladığınız balık diri kalır, tazeliğini daha uzun süre korur" diyor.

6 aya kadar muhafaza

Derin dondurucuda saklarken balığın kaç derecede ne kadar süre muhafaza edileceği çok önemli. 3 gün içinde tüketmeyi planladığınız balıkları buzdolabınızın (+5) derecelik bölmesinde, iki hafta içerisinde tüketmeyi planladığınız balıkları ise 0 ile 5 derece arasında saklayabilirsiniz. Daha uzun süre için derin dondurucuda, (-18) derecede; hamsi, sardalya gibi küçük balıkları 3 ay; çipura, palamut, lüferi 5-6 ay; daha büyük balıkları ise 6-8 ay saklayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Buzu çözdürürken dikkat!

Balığı saklamadan porsiyonlara bölmeniz işinizi kolaylaştırır. Balığın yiyeceğiniz kadarını çıkarıp buzdolabının normal bölmesinde bekleterek buzlarının çözülmesini bekleyin. Balığı oda sıcaklığında veya herhangi bir ısıtma-pişirme aracında çözdürmeyin.

Pratik bilgiler?

* Saklamak için mutlaka taze balık seçin. Taze balığın gözleri parlak olur. Gözleri buğulanmışsa bayattır.

* Solungaçları kırmızıysa taze balıktır. Ama bununla yetinmeyin.

* Parmağınızı balığın derisine bastırın. Oluşan çukur hemen eski haline geliyorsa tazedir. Bayat balıkta parmak izi kalır.

* Pullu balıkta pul çabuk kopuyorsa bayattır.

* Balıkları saklarken buzdolabı poşetine koyun. Vakumlu poşet daha koruyucudur.

Haberin Devamı

* Palamutun dondurulmadan önce temizlenmesi daha çok öneriliyor.

* Ancak hamsi, sardalya ve gümüş gibi balıkları temizlemeden dondurabilirsiniz.

* Derin dondurucuda palamutun saklanma süresi 5-6 aydır.

* Dondurmadan önce ambalajların üzerine balığın cinsini, dondurulduğu tarihi içeren bir etiket yapıştırın.

* Donmuş balık da et gibi buzdolabının raflarında çözdürülüp hiç bekletilmeden pişirilmeli.

* Çözdürdüğünüz balıkları asla tekrar dondurmayın.

* Balıkları su içinde bekletmeyin.

TARİF:

Fırında palamut

Dondurduğunuz palamutu çözdürdüğünüzde istediğiniz gibi pişirebilirsiniz. Ama aile boyu ve doyurucu olsun diyorsanız fırında palamut iyi bir tercih olacaktır.

Gerekli malzemeler

* Dilimlenmiş 2 palamut.

* 2 tane domates.

* 2 tane kuru soğan.

* Yarım kilo patates.

* 2 limon.

* Yarım çay bardağı zeytin ayğı.

* Tuz

* Karabiber

* İsteyenler için iki diş sarımsak.

Fırın tepsisinin tabanını kaplayacak şekilde bir yağlı kağıt koyun. Soğanı, patatesi ve domatesi yuvarlak dilimleyip fırın tepsisine, soğan en altta kalacak şekilde dizin. Palamutları da yerleştirdikten sonra daire şeklinde kesilmiş limonları aralarına yerleştirin. Tuz, karabiber ve zeytinyağını ayrı bir kapta karıştırdıktan sonra tepsinin üzerine dengeli bir şekilde dökün. Önceden 180-200 derecede ısınan fırında 35-40 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder