Bilal Emin Turan Uzman çavuş ve uzman jandarma ne istiyor?
HABERİ PAYLAŞ

Uzman çavuş ve uzman jandarma ne istiyor?

Ülkemizi canla başla savunurken gözünü bile kırpmayan uzman çavuş ve uzman jandarmaların dertlerine çare olmak için çıktık yola. Aslında her meslek grubunda olduğu gibi sayısız sorunları var kahramanların. Ancak en çok aciliyet gerektiren konulardan ‘45 yaş sorununu’, ‘görev tazminatını’, ‘emekli maaşıyla ilgili taleplerini’ dün aktardık. Doğu görevi, uzman jandarmaların okulda geçirdikleri sürenin hizmetten sayılması, rütbe ve kıdem ilerlemesi gibi konularda da sıkıntı çeken uzman çavuş ve uzman jandarmalar bir an önce düzenleme yapılmasını istiyorlar.

Haberin Devamı

3600 GÖSTERGE

Hemşire, polis, öğretmen ve din görevlilerine 3600 gösterge verilmesi gündemde. Uzman çavuşlar ve uzman jandarmalar, “Vatan bekası için şehadet şerbeti içen bizleri yıkayan imamlara 3600 gösterge verilirken, bizlere bu hak tanınmıyor” diyerek dert yanıyor. Bir başka deyişle uzman çavuşların 3000 olan göstergelerinin 3600’e çıkarılmasını istiyorlar. Bu düzenleme yapılırsa maaşlarında en az 700, ikramiyelerinde ise 20 bin liralık artış olacak.

OKULDA GEÇEN SÜRE

Uzman jandarmalar, okulda 1 yıl mesleki eğitim alıyorlar. Bu 1 yıllık süre, hizmetten ve sigortalılık süresinden sayılmıyor. 1 yıllık sürede uzman jandarmaların 1 derece ve kademe kaybettiğine dikkat çeken Uzmanlar Derneği (UZDER) Başkanı Yakup Toprak, bu durumun emeklilik yaşını 1 yıl geri çektiğini söylüyor. Toprak, “Subay, astsubay ve polislerin okulda geçen süreleri hizmetten sayılırken sadece uzman jandarmaların sayılmaması büyük mağduriyet yaratıyor” diyor.

DOĞU'DA HİZMET

Bir uzman çavuş doğu’da (Hakkari veya şırnak) 4-5 yıl görev yapıyor. görevini tamamlayanlar Batı’ya tayinini istiyor. Batı illerine tayini çıkanlara, “doğu’da tekrar geçici görevin çıktı” deniyor. geçici görev için tekrar doğu’ya gidince bu görev, doğu görevinden sayılmıyor. Yakup Toprak, “uygulamada haksızlık söz konusu. Bu hem psikolojik hem de ailevi sorunlara neden oluyor. geçici görevde de doğu görevi 5 yıla kadar uzayabiliyor” dedi. Özetle, uzman çavuşlar (uzman erbaşlar), subay, astsubay ve uzman jandarmanın atama ve sicil yönetmeliğine göre düzenlemenin yapılmasını istiyor. Bu yönetmelik doğu görevinin 2-3 yıl arasında olmasını öngörüyor.

Haberin Devamı

RÜTBE VE KADEME

“Çayda dem, askerlikte kıdem” diyerek söze başlayan uzman çavuşlar, “ancak normalde vatan görevi için askere gidenlerde bile 1 gün önce gidenle 1 gün sonra giden arasında kıdem farkı varken, uzman çavuşlarda 1 yıllık ile 20 yıllık arasında hiçbir fark yok. Yasa ‘aynısınız’ diyor. Bu da askerlik içerisinde sorunlar doğuruyor. emir komuta zincirinde kopma ve sorumluluk karmaşası yaratıyor. Her 3 yılda bir rütbe ilerlemesi istiyoruz” diyor. ayrıca subay ve astsubayın 1 no’lu kıyafet (törenlerde ve bayramlarda giyilen kıyafetlerde) bütün subay ve astsubayların hatta uzman jandarmaların dahi rütbeleri sarıyken, sadece uzman çavuşların kırmızı olduğuna dikkat çekiyorlar. uzman çavuşlar, “Bu durum, üvey evlat muamelesi yaratıyor. Bu durumun giderilmesi moral motivasyon açısından çok önemli” şeklinde konuşuyor. Üniformanın yakasına takılan işarete ‘spolet’ deniyor. Bunu takmayan tek asker, uzman çavuşlar (uzman erbaşlar). onlar da spolet takmak istiyor.

Haberin Devamı

'ULUSAL GÜVENLİĞİN SÖZLEŞMESİ OLMAZ'

Vatan bekasında önemli bir yere sahip olan uzman çavuşların kadro hakkının doğal olduğuna vurgu yapan Yakup Toprak, “2227 yıllık bir geçmişe sahip, dünya ordularının gıpta ile baktığı şanlı Türk ordusu içinde geçici ve mevsimlik işçi modeli bir statünün olmasını istemiyoruz. uzman çavuşların kadrolu olmasını istiyoruz. ulusal güvenliğin sözleşmesi olmaz” dedi.

KADROSU ASTSUBAY AMA TAZMİNATI YOK

Uzman jandarmaların okulu kapatıldı ve kadroları kaldırıldı. Astsubay kadrolarında görev yapıyorlar ama astsubayların yararlandığı görev tazminatlarından yararlanamıyorlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder