Bilal Emin Turan Vergide yeni tarife
HABERİ PAYLAŞ

Vergide yeni tarife

Haberin Devamı

Yeni yılla birlikte birçok alanda vergi artışı olacak. Vergi artışı en çok otomobil sahiplerini etkileyecek. Kira geliri olanlar ile çalışanlar da bu artıştan nasibini alacak. Merek edilen tüm detaylar bu yazıda...

Maliye Bakanı Naci Ağbal, dün yeni vergi artışlarını içeren düzenlemeyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Meclis’e de vakit kaybetmeden sevkedilen torba yasa tasarısı çalışanları, tiryakileri, ev ve otomobil sahiplerini çok yakından ilgilendiriyor.

Düzenlemenin temelinde vergi artışı yatıyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi’ndeki (MTV) yüzde 40 artış ise en çok dikkat çekeni.

12 milyon otomobil

MTV artışı sadece binek otomobilleri kapsayacak. Diğer araçlarda ise her yıl başında belirlenen yeniden değerleme oranı baz alınacak. Geçen yıl tüm taşıtların MTV’si yüzde 3.83’lük değerleme oranına göre artmıştı.

Bu zamla MTV, 68 lira ile 23 bin 586 lira arasında bulunuyordu. Ocak’ta 12 milyon otomobil sahibinin ödeyeceği MTV yüzde 40 artınca en düşük MTV 95 liraya, en yüksek otomobil MTV’si ise 33 bin 20 liraya çıkacak.

Lüks araçtan ekstra...

Ocak itibarıyla tescillerde MTV hesaplanırken aracın vergisiz değeri de dikkate alınacak. Mevcut MTV sisteminde sadece motor hacmi ve araç yaşı belirleyici. Yeni sistemle birlikte aracın ülkeye giriş fiyatı arttıkça, vergi değeri de yüzde 10-20 esktra şeklinde artacak. Bu da lüks araçların MTV’sinde önemli artışlara neden olacak.


Çalışanlar etkilenecek

Çalışanlar aldıkları maaşa göre vergiye tabi. Ne kadar ödeneceği vergi diliminde belli. 13 bin liraya kadar yüzde 15 olan vergi, 13-15 bin lira arası için yüzde 20, 30-110 bin lira arası için yüzde 27 olarak uygulanıyor.

Üçüncü dilimden alınan vergi, yeni yılda yüzde 27’den 30’a çıkacak. Bu 3 puanlık artış sonucunda 5000 brüt maaşı olan vatandaş, son 4 ayda toplam 510 lira daha fazla vergi ödeyecek.


Kira geliri olanlar

Kira gelirleri, ‘götürü’ ve ‘gerçek’ gider olmak üzere iki türlü beyan edilebiliyor. Götürü gideri tercih edenler, yıllık kira gelirinden istisna tutarını (2017 için 3800 lira) düştükten sonra kalan kısımdan yüzde 25 daha indirim yapılıyordu.

Ağbal, bu oranın yüzde 25’ten 15’e ineceğini söyledi. Bu indirim daha fazla gelirin vergiye tabi olacağı anlamına geliyor. Örneğin; 1000 lira kira geliri olan 123 lira daha fazla vergi ödeyecek.

Mobil ve beyaz eşyada indirim bitti

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın yaptığı açıklamalardan biri de reel sektörün uzun süredir merak ettiği beyaz eşya ve mobilya sektöründe vergi indiriminin sürüp sürmeyeceği ile ilgili oldu.

Ağbal, bu iki sektörde vergi indiriminin devam etmeyeceğini ilan ederek tartışmalara nokta koydu. Beyaz eşyada ÖTV, Ekim itibarıyla yüzde 6.7’ye geri dönecek. Mobilyada KDV oranı da yüzde 8'den yüzde 18'e çıkacak.



Memura lojman alma fırsatı

Maliye Bakanlığı’nın Meclis’e gönderdiği vergi düzenlemesinde vergi artışının yanında yapılan bazı değişiklikler de şöyle:
* Şans oyunlarında ikramiye kazanan talihlilerden alınan vergi, yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkacak.
* 10 yaşından büyük ve şehir merkezlerinde kalan lojmanlar ihale ile satılacak. İhalede içinde oturan memura öncelik verilecek.
* Meyveli gazozlar ile enerji içeceklerinden yüzde 25 ÖTV alınacak.
* Kurumlar Vergisi, bankalar için yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkacak.
* 2017’de bütçe açığı 60 milyar TL olacak.
* Gelecek 3 yıl 10’ar milyar liralık özelleştirme yapılacak.
* Cep telefonu görüşmelerindeki yüzde 25’lik Özel İletişim Vergisi, yüzde 7.5’e çekilecek.
* Dağıtılmayan kurum kârlarına yüzde 1 vergi getiriliyor.
* Elde edilen verginin 8 milyar liralık bölümü Savunma Sanayi Fonu’na ilave olarak aktarılacak.
* Belediye sınırları içindeki Hazine’ye ait tarım arazileri, kullanıcılarına satılacak.
* Engellilere sağlanan ÖTV’siz binek aracı alma imkanı, vergisiz fiyatı 70 bin liranın altında olan araçlarla sınırlandırılacak.


74 bin memur alınacak

Hükümet, gelecek yıl kamuya 74 bin kamu personeli alımı yapılacağını duyurdu. Bu 2016 yılında açıklanan rakamdan 14 bin fazla. belirtildi. Henüz personel alımının kurumlara dağılımı, merkezi atamada kaç memur alınacağı gibi detaylar açıklanmadı. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) 20 bin öğretmen alınacağı biliniyor.

Kadroların ağırlıklı olarak polis, öğretim görevlisi, sözleşmeli er, sağlık personeli, hakim, savcı, doktor, tekniker, şoför, hizmetli ve mühendis alımı için kullanılacağı belirtiliyor. Maliye, TSK, Emniyet, MEB, Sağlık Bakanlığı ve üniversiteler en çok personel alacak kurumların başında geliyor.

Memur alımlarında KPSS şartı aranacak.

Vergide yeni tarife

Sıradaki haber yükleniyor...
holder