Bilal Emin Turan Yalıtımla faturayı yüzde 50 düşürün
HABERİ PAYLAŞ

Yalıtımla faturayı yüzde 50 düşürün

Kış kapıya dayandı. Pastırma sıcakları görülse de bundan sonra derdimiz ısınmak olacak. Isınmanın maliyeti bu yıl geçen yıla göre biraz yükselecek. Isı yalıtımı olan binalarda ise faturayı yüzde 50 düşürmek mümkün. Bunun ekonomimize yıllık katkısı 6 milyar dolar...

ÇOĞU ISITMAYA GİDİYOR

Türkiye’de enerjinin en fazla tüketildiği alanların başında binalar geliyor. Toplam tükettiğimiz enerjinin yüzde 32’sini binalarda kullanıyoruz. Binalarda tüketilen enerjinin de yüzde 80’i ısıtma-soğutma için harcanıyor.

Haberin Devamı

Konut ve işyerlerindeki enerji tüketimini önemli ölçüde azaltmanın ve her mevsim konforlu yaşamanın yolu, ısı yalıtımından geçiyor. Doğru malzeme seçimi ve işçilikle kullanılan enerjiden ortalama yüzde 50 tasarruf sağlanıyor.

GAZA YILDA 1.523 LİRA

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkanı Levent Pelesen’den aldığımız bilgilere göre; İstanbul’da bir ailenin ısınma için harcadığı doğal gaz miktarı yıllık yaklaşık 1000 metreküp. Bunun da bugünkü doğalgaz tarifesi ile değeri kullanıcı alışkanlıklarına göre 1.523-1.650 lira arasında değişiyor. Isı yalıtımıyla bunu 750-800 liraya kadar düşürmek mümkün.

Yalıtımla faturayı yüzde 50 düşürün

EK ÖNLEMLERİ UNUTMAYIN!

Kışı hem sağlıklı ve konforlu bir ortamda geçirmek, hem de enerjimizi boşa harcamadan, tüketimi yarı yarıya düşürmek için binaların ‘ısı yalıtımı’ ile donatılması şart. Tasarrufta ısı yalıtımı kadar ek önlemler de önemli.

Özellikle bunlara dikkat edin:

Oda termostatları kullanın

Termostatik vana kullanın.

Radyatörleri yılda bir kez temizletin.

Peteklerin üstünü, yanını, sağını ve solunu eşyalarla kapatmayın.

Koltuk ve kanepe gibi eşyalar peteklerden en az 25-30 santim açıklıkta olmalı.

Su basınç ayarının ‘1.5-2 bar’ arasında olmasına dikkat edin.

Kombi bacalarının temiz olup olmadığını yetkili servise kontrol ettirin.

Her yıl yetkili servise radyatör temizliği ve kombi bakımını yaptırın.

NEYE NE KADAR ÖDENDİ? KONUTLARDA

1 kilovatsaat elektrik için ortalama

53.8 KURUŞ

1 metreküp doğal gaz için ortalama

1.36 LİRA

ENERJİ KİMLİK BELGESİ ZORUNLU!

9.1 milyon Türkiye’deki bina sayısı.

Haberin Devamı

1.8 milyon, Yalıtımlı bina sayısı.

7 bin lira, hane başına yalıtım maliyeti.

800 lira yalıtımlı binada yıllık fatura tasarrufu

Ocak 2011’de yürürlüğe giren yönetmelikle yeni inşa edilen binalar için ‘Enerji Kimlik Belgesi’ alınması zorunlu oldu. Tüm konutların 1 Ocak 2020’ye kadar Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu bulunuyor.

Belge; binaların enerji ihtiyacı, enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeriyor. Artık ev alırken, satarken ya da kiralarken sadece konumuna, manzarasına, oda sayısına değil kimlik belgesine de bakılacak. Binaların ne kadar enerji harcadığını gösteren belge, binanın değerinin yükselmesini de sağlıyor.

KISA SÜREDE AMORTİ

Yalıtım maliyeti malzeme seçimine bağlı değişiyor. Ancak fiyatı ne olursa olsun sağladığı fayda toplam maliyetin kısa sürede amorti edilmesine yardımcı oluyor. Yeni yapılan bir binada ısı yalıtımının maliyeti, toplam maliyetin yüzde 2 ila 5’i kadar. Yani 100 metrekarelik bir konutu olan vatandaşa yalıtım uygulamasının maliyeti 7.000- 8.500 lira arasında değişiyor. Bir kez katlanılan maliyet yıllarca avantaj sağlıyor.

Haberin Devamı

MALZEME SEÇİMİ ÖNEMLİ

Isı yalıtımında doğru malzeme seçimi ve uygulama önemli. Bunun için vatandaşlar, yaptıracakları uygulamalarda ‘CE’ belgesi ve İZODER’e üye kuruluşların denetime tabi tutularak alabildikleri ‘İZODER Kalite Onay Sertifikası’na (İKOS) sahip ürünler kullanılmasını talep etmeli. Ayrıca uygulayıcı firmaların ‘Mesleki Yeterlilik Sertifikası’ bulunan ustalarla çalışıp çalışmadıkları sorgulanmalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder