Bilal Emin Turan Yatırım iştahında sevindiren gelişme
HABERİ PAYLAŞ

Yatırım iştahında sevindiren gelişme

Kredi faizlerinin yüzde 1’lere gerilemesiyle birlikte piyasaların hareketlendiğini söyleyen Borusan Holding’in yeni CEO’su Erkan Kafadar, bu durumun üreticilerin iş yapma iştahını artırdığına dikkat çekerek, bankacıların da bunu teyit ettiğini söyledi.

“2018’de ilk yarı iyi, ikinci yarı talep yavaştı. 2019’da tersi yaşandı. Kurban Bayramı sonrası tüketici tarafında gerçek bir hareketlenme başladı. Ağustostan iyi bir eylül, eylülden iyi bir ekim, ekimden iyi bir kasım, kasımdan iyi bir aralık yaşadık. Bu çarkların dönmesiyle alakalı. Burada faiz oranlarının ne kadar önemli olduğunu tekrar gördük. Güven önemli. Bankacılardan aldığım bilgi de kasım ve aralıkta üretici tarafında da iş yapma isteği arttı. Onların bu haraketi görüyor olması, ülke için iyiye işaret.”

Haberin Devamı

SAĞLIKLI BÜYÜME DÖNEMİ

Bu sözler, 1 Ocak itibarıyla 29 yıldır hizmet ettiği Borusan Holding’in dümenine geçen Erkan Kafadar’a ait. Erkan Kafadar ile Borusan Holding’in merkezi olan İstanbul Rumelihisarı’ndaki Perili Köşk’te bir araya geldik ve hem ekonomiyi hem de Borusan’ı konuştuk. Faizlerin yüzde 1’lere gelmesinin piyasalara olumlu yansıdığını belirten Kafadar, “Bizim gördüğümüz resme göre, 2018’deki çok hızlı terse dönüşten sonra 2019 biraz daha iyi, 2020’de bir dengelenme, 2021 ve 2022 ile birlikte ise daha sağlıklı bir ekonomi ve daha sürdürülebilir bir büyüme dönemine gireceğimizi düşünüyoruz” dedi.

Yatırım iştahında sevindiren gelişme

YENİ PROJELER HAYATA GEÇİYOR

Kendilerinin de yatırıma devam ettiğini vurgulayan Kafadar’ın paylaştığı bilgilere göre; Borusan Mannesmann, 6 üretim tesisine 7’ncisini ekliyor ve Gemlik’te otomotiv sektörü için özel boru üretecek bir fabrika için 75 milyon dolarlık yatırım yapıyor. Enerji yatırımlarında da hız kesmediklerini vurgulayan Kafadar, “Enerjide kurulu gücümüz 500 megavat. Ağırlıklı rüzgar enerjisi olmak üzere hepsi yenilenebilir. Bu alanda Saros ve Kıyıköy’e olmak üzere iki yeni yatırım gündemde” diye konuştu.

4 MİLYAR DOLARLIK CİRO

Borusan’ın grup cirosunun geçen yıl itibarıyla 4 milyar dolar civarında olduğunu belirten Kafadar, yassı çelik firması Borçelik’in 1.1 milyar dolarla aslan payını elinde tuttuğunu söyledi. Borusan Mannesmann ile birlikte çelik kısmının 1.8 milyar dolar ciro yaptığını belirten Kafadar, otomotiv ve iş makinelerinin de 800’er milyon dolar civarı ciro yaptığını ifade etti.

Haberin Devamı

Yatırım iştahında sevindiren gelişme

OTOMOTİVDE BÜYÜK FIRSAT

Borusan’ın faaliyet alanlarıdan biri de otomotiv (BMV, MINI, Land Rover, Jaguar). Kafadar, bu konuda bilgi verirken Türkiye otomotiv sektörünün potansiyeline dikkat çekti: “Türkiye’de şu an 3 otomotiv projesi gündemde. Biri yerli elektrikli otomobil, diğeri Manisa’da planlanan Volkswagen yatırımı ve üçüncüsü de Volkswagen’in Ford’la planladığı ticari araç üretimi. Bu 3 tesis 2023 gibi devreye girerse, Türkiye’nin otomotiv üretim kapasitesi 1.6 milyon adetten, 2.3 milyon adede çıkacak ve neredeyse yüzde 30-40 arası artacak. 3 proje, Türk otomotiv sektörünün çehresini değiştirebilir. Biz de bu kapsamda ‘yatırımlara nasıl tedarikçi oluruz’ diye bakıyoruz. Otomobilde kullanılan yassı çelik (sac), şaft ve boruların üretimini yapıyoruz. Üretilen her otomobilde 400-450 kilo sacımız kullanılıyor.”

Haberin Devamı

100’ÜNCÜ YILA BİRLİKTE KOŞACAKLAR

Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Erkan Kafadar’a önemli bir görev vermiş ve grubu 100. yıla hazırlamasını istemiş. Kafadar bu konuda şöyle dedi: “Borusan şu an 76’ncı yılında. Türkiye’nin önemli bir kuruluşu. Hissedar sürdürülebilir kâr ister. Ailenin çabasıyla başlayan işin uzun süre kâr ederek devamını ister. Hissedar, çalışan ve diğer toplumsal paydaşlar hep birlikte önümüzdeki döneme hazırlık sağlayabiliriz. Bu kadar kişinin olduğu, ayrı işlerin ve ayrı coğrafyaların bulunduğu yerde tek başına bu işleri yapmak mümkün değil. O sinerjiyi bir araya getirip birlikte koşmayı sağlamak lazım.”

Yatırım iştahında sevindiren gelişme

HER SENARYOYA HAZIRIZ

Ekonomik dalgalanmalardan az etkilendikleri belirten Kafadar, bunun nedenini;

“Biz her an kriz olabilecek gibi yedek plan taşırız. Çok temkinli olunca fırsat kaçırırsınız, çok rahat olunca da negatiflikten daha çok etkilenirsiniz. O yüzden dengeyi sağlamak lazım. Benzerlerimize göre avantajımız, ihracatçı sektörlere daha çok malzeme vermeye çalışıyoruz” sözleriyle özetledi.

KANAL İSTANBUL ETKİSİ

Borusan Grubu’nun distribütörlük şirketlerinden biri olan Borusan Makina ve Güç Sistemleri, 1994’dan bu yana iş ortağı Caterpillar ile faaliyetlerini sürdürüyor. Yani iş makineleri konusunda da faaliyeti var. Bu da inşaat sektörünün nabzını tutmasını sağlıyor. Şu anda gündemdeki en büyük ve bu yıl başlanacak proje Kanal İstanbul. Kanal İstanbul ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Kafadar, “İnşaat firmalarıyla diyalog halindeyiz. Çünkü bizim müşterimiz onlar. Henüz onlardan bir satın alma kararı çıkmadı. Onlar da konuyu takip ediyor” diye konuştu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder