Bilal Emin Turan Yeni yıla hesaplı merhaba
HABERİ PAYLAŞ

Yeni yıla hesaplı merhaba

Yeni yıla sayılı günler kaldı. Bu sürede yeni yılın heyecanını yaşarken, tasarruf bilinciyle iyi bir başlangıç yapmanın da hesabını yapmakta fayda var. Yarını düşünerek atacağınız her adım bütçenize artı değer olarak yansıyacaktır...

ALTIN KURAL BU!

Yeni bir yıla başlarken bütçenizi denkleştirmek ve artıya geçmek için sağlam kararlar alın. Tasarruf etmezsen bugünü de tüketmiş olursun yarını da. Bu işin altın kuralı tasarruf odaklı bakış açısını benimsemek. Her işte olduğu gibi sürdürülebilir olması da en önemli kısmı. Küçük alışkanlıklarla bütçenizi rahatlatacak fırsatlar yakalayabilirsiniz. İsraf etmeyerek hem kendinize hem ülke ekonomisine hem de dünyaya büyük katkınız olur. İşte 10 başlıkta 2020’ye tasarruflu başlamanın yolları...

Haberin Devamı

1 - KİRA HESABI

Aldığınız maaşla temel giderlerinizin dengesini mutlaka kurmalısınız. Evi olmayanların en büyük gider kalemi kira. Kira artışı 2019’da ortalama yüzde 15-20 arasında arttı ve her yıl kontratın bittiği ay itibarıyla son 12 aylık ortalama TÜFE’ye göre artmaya devam edecek. Eğer oturduğunuz ev ulaşım ve diğer imkanlar açısından cazip değilse daha düşük kiralı alternatifleri hızla gündeme alın. Tutacağınız evin depreme dayanıklı olmasına dikkat edin.

2 - KULLANMADIĞINIZI SATIN

Her evde yıllarca bir kenarda köşede duran eşya vardır. Gerçekten ona ihtiyacınız yoksa boş yere tutmayın. Çok küçük tutarlarla da olsa satın. Bu yolla belki bir kaç faturanızı öderken o eşyanın, ki bu milli servet, boş yere çürümesini önlemiş olursunuz. Sadece evdeki eşyaları değil kullanmadığınız kıyafetleri de satmanız mümkün. İşte bu işi kolayca yapabileceğiniz bazı platformlar: dekopasaj.com, sahibinden. com, gittigidiyor.com, gardrops.com, dolap. com, letgo.com.

3 - EN HIZLI FATURA ÖNLEMİ

Artan tarifelerle birlikte artık elektrik ve doğalgaz faturaları daha yüksek geliyor. Bütçenizi zorlayan faturalarda acil önlemleri devreye almanızda fayda var.

✘Elektrik faturası sizi şaşırtıyorsa önce işe aydınlatmalardan başlayın. Klasik ampüllerden mutlaka kurtulun.

✘LED teknolojisiyle aynı ışığı 8-10 kat daha ucuza elde edebilirsiniz.

Haberin Devamı

✘Kalorifer peteklerinin önünün ve üstünün açık olmasını sağlayın. Perdeyle örtülmemesine dikkat edin.

✘Yatak odanızın peteğini yatma saatiniz yaklaşınca açın.

✘Muslukların su sızdırıp sızdırmadığını mutlaka kontrol edin. 1 liraya alacağınız plastik jonta sızma problemini çözer. Sifondan sızan su ise faturayı kabartır.

4 - TOPTAN VE İNDİRİMLİ ALIŞVERİŞ

Artan market fiyatları nedeniyle pazar alışverişleri son dönemde revaçta. Alışkanlıklarınızı değiştirip pazar alternatiflerine de bakın. Bu yolla haftalık mutfak alışverişlerinde bazı ürünlerde ciddi avantaj sağlamanız mümkün. Unutmayın pazarlık yapma imakanınız var. Diğer yandan marketler de yağ, un, bakliyat, tuvalet kağıdı, şeker gibi ürünlerde dönemsel indirimler yapabiliyor. İndirim broşürlerini takip ederek 2-3 aylık ihtiyacınızı toptan alarak büyük kazanç sağlarsınız.

5 - UZUN GARANTİ

Günlük hayatta sık kullandığınız eşyalarınızın kesinlikle garantisini uzatın. Gerekirse ek sigorta yaptırın. Cep telefonundan bulaşık makinesine kadar bunu mutlaka yapın. 10 yıla varan garanti uzatmaları ekstra maliyet gibi gelse de en küçük arızada ortaya çıkan maliyet ödeyeceğiniz tutardan daha fazlasının cebinizden çıkmasına neden olur. Yetkili servisler normal garanti süresinde, garanti uzatma taleplerini kabul ediyor. Ek garanti bedava periyodik bakım ve yetkili servis de demek.

Haberin Devamı

6 - GEREKSİZ MASRAFLARI KISIN

Çok gerekli olmayan pahalı bir kıyafet, parfüm, saat almadan veya aylık kazancınızın önemli bir kısmını bıraktığınız mekanlara uğramadan önce birkaç kez düşünmeniz yeni yılda sizi artıya geçirecektir. Bugünkü konjonktür bunu gerektiriyorsa biraz frene basmakta fayda var.

7 - ‘A+++’ ENERJİ SINIFI

Her eşyanın bir ömrü var. Bunun yanında yeni modeller ve özellikler de değişime teşvik ediyor. Beyaz eşyada durum böyle. Yeni yılda yenileyeceğiniz beyaz eşyanın özelliğinden çok enerji sınıfına bakın. A veya A+ yerine A+++ özellikli olanları radarınıza alın. 1 günde 1.7 kilovat enerji harcayan B sınıfı bir buzdolabı A+++ sınıfı bir buzdolabına oranla 1 ay içerisinde 36 kilovat, 1 yıl içerisinde 438 kilovat daha fazla enerji harcar. Faturayı önemli ölçüde düşürecek bu önlemle başta ödenecek 300-500 lirayı kısa sürede amorti edeceğiniz garanti.

8 - ARAÇ MASRAFLARI

Aile bütçesinde araç masrafları da önemli bir yere sahip. MTV, kasko, trafik sigortası, yıllık periyodik bakım, kış lastikleri... Pahalı olduğu için çoğu kişi kasko yaptırmıyor. Trafik sigortasını erteleyenler de bir o kadar çok. Ancak kaza, çalınma, doğal afet (sel, su baskını, dolu yağışı gibi) risklere karşı kasko çok önemli. Bu yolla bütçenizi de güvenceye alımış olursunuz. Kaskoda her firma farklı teklif verir. Mutlaka araştırın. 2020’de araç yenileyecekseniz 1.2 veya 1.3 gibi düşük motorlu olanı tercih ederseniz yılda yaklaşık 900 lira daha az MTV öder ve yakıt masrafını da düşürürsünüz.

9 - DÜŞÜK YAKIT TEKNİKLERİ

Araç sahipleri için en önemli masrafların başında gelen yakıt tüketimini basit önlemlerle düşürmek mümkün: Lastik basınçları düşük olmasın. Lastiklerin sürtünme direnci artacağından daha fazla yakıt tüketimi olur. Araçtaki gereksiz ağırlıklardan kurtulun. Seyir halinde camları daima kapalı tutun. Ani kalkış ve frenleme yapmayın.

10 - KAYIT ALTINA ALIN

Gelir ve giderlerinizin düzenli olarak kayıt altında tutarak, bütçe yönetirken sağladığınız tasarrufu da kolayca hesaplayabilirsiniz. Teknolojiden yararlanarak bu işi de kolaylıkla halledebilirsiniz. Akıllı telefonunuza indireceğiniz bazı uygulamalar (Defter, Giderimvar, Harcama yöneticisi, Hızlı bütçe gibi) gelir ve gider hesaplamalarınızda size yardımcı olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder