Bilal Emin Turan Yere sağlam basan yatırım
HABERİ PAYLAŞ

Yere sağlam basan yatırım

Tüm teşviklere rağmen kimse üretime yanaşmayınca FLO, tek başına Şanlıurfa’da sıfırdan yatırıma girişti. 5 ustayla 900 genci meslek sahibi yaptı ve günde 8 bin çift ayakkabı üreten fabrikayla tüm sektöre örnek oldu...

Nüfusu Suriyeli göçmenlerle 2.6 milyon. Bunun 1.4 milyonu genç. yaş ortalaması 19. Müthiş bir işgücü potansiyeli var. ama hakettiği yatırımı alamıyor Şanlıurfa. O nedenle işsizlik, ortalamanın üzerinde. kişi başına düşen milli geliri ise 4400 dolarla, 10 bin dolarlık Türkiye ortalamasının yarısından daha az.

Haberin Devamı

BULUNMAZ TEŞVİKLER

Bölgeyi kalkındırmak için Hükümet, Urfa’yı en avantajlı 6’ıncı bölge teşvik kapsamına aldı. yani asgari ücrette işveren maliyetinin 800 lirasını devlet ödüyor. yatırım harcamalarının yüzde 90’ı oranında vergi indirimi, yer tahsisi, faiz ve sigorta prim desteği gibi avantajlar saymakla bitmiyor. yine de Urfa’da üretime pek yanaşan yok.

AYAKKABI ÜRETİM ÜSSÜ

Ayakkabı sektörünün yerli markalarından FlO Mağazacılık, bu anlayışı yıkmak ve Urfa’yı ayakkabı üretim üssü yapmak için dev bir fabrika kurmuş. Bir başka deyişle yatırımı gençlerin ayaklarına kadar götürmüş. Şanlıurfa valisi Abdullah Erin, FlO Başkanı Mehmet Ziylan, yönetim kurulu üyesi ve eski TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, CEO Burak Övünç, yönetim kurulu üyelerinden Mahmut Ziylan ve Aykut Büyükekşi’yle birlikte Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikayı gezdik.

ARTAN İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM

“2016’da Urfa’ya 5 ustayla geldik” diyerek söze başlayan Mehmet Büyükekşi, 900 gence sıfırdan meslek öğreterek fabrikada istihdam ettiklerini söyledi. Fabrikada günde 8 bin çift ayakkabı ürettiklerini ifade eden Büyükekşi, ek yatırımla kapasitenin yüzde 50 artarak 12 bin çifte, işçi sayısının da 1500’e ulaşacağını söyledi.

ELEMANIMI ALABİLİRSİN

Fabrikayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tavsiyesiyle kurduklarını aktaran Büyükekşi, şöyle dedi: “Biz bu yatırımla rol model olmak ve ayakkabı Organize Sanayi Bölgesi’nin gelişimine öncülük etmek istedik. diğer üreticileri burada yatırıma teşvik ettik. ürün alım garantisi de verdik. Hatta ‘Eleman bulamazsanız bizden alabilirsin’ dedik. Gelecek yatırımlarla 2023’e kadar hedef 30 milyon çift üretim ve 20 bin kişiye istihdam. 100 bin kişinin geçimine katkı.”

Haberin Devamı

SEKTÖRDE SIKINTI YOK

KONKORDATOLAR

Hotiç, Yeşil Kundura ve Beta konkordato ilan edince, gözler ayakkabı sektörüne çevrilmişti. FLO Başkanı Mehmet Ziylan, bu konu gündeme gelince şunları söyledi: “konkordatolar nedeniyle son günlerde ayakkabı sanayinde sorun var gibi bir algı oluşturuldu. 25 bin firmadan 3-5 tanesi bunu yaşıyor. Genel itibarıyla sıkıntı yok.”

ZOR YILDA 82 MAĞAZA

Ekonomideki sıkıntıların geçici olduğuna işaret eden ziylan, “2018’de yatırıma hız kesmeden devam ettik, 82 yeni mağaza ile mağaza sayısını 557’ye 800 ilave istihdamla çalışan sayısını 9700’e çıkardık. Son üç yılda 370 milyon liralık yatırım yaptık ve yüzde 75 büyüyerek 3.5 milyar liralık ciroya ulaştık. 2019’da 75 mağaza daha açacağız. 2023 hedefimiz Türkiye’den çıkacak 10 global markadan biri olmak.”

ÜRETİCİYE KUR DESTEĞİ

300’den fazla üreticiden ayakkabı aldıklarını, dövizdeki dalgalanma nedeniyle üreticilerin bir ara sıkıntıya girdiğini belirten FLO CEO’su Burak Övünç ise, “Sıkışan üreticiyi destekledik. Maliyet artışı nedeniyle fiyat farkı verdik. Döviz nedeniyle maliyetimiz yüzde 15-20 artsa da kârdan fedakarlık yaparak fiyatlara yansıtmadık. Ama önümüzdeki dönemde yüzde 30 bandında bir artış görünüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder