Bilal Emin Turan Zamsavar hamhurger
HABERİ PAYLAŞ

Zamsavar hamhurger

Burger King, Popeyes, Usta Dönerci gibi markalarla hizmet veren TAB Gıda’nın Üst Yöneticisi (CEO) Caner Dikici, menülerdeki düşük fiyatın sırrını açıkladı: “Etinden sebzesine kadar tüm ürünleri yerli çiftçilere ürettiriyoruz. İthalat yok, Türk Malı. Bir de TÜİK’e değil ‘TAB enflasyonuna’ bakıyoruz.”

Türkiye hızlı servis restoran sektörünün önemli oyuncusu TAB Gıda, 1200 şube ve 20 bini aşkın çalışanı ile hizmet veriyor. Burger King, Sbarro, Popeyes ve Arby’s gibi 4 global, Usta Dönerci ve Döner Stop ile de 2 ulusal markayı bünyesinde barındıran firma, büyüme performansıyla fast food sektöründe Türkiye’yi dünyada parmakla gösterilen bir ülke konumuna da getirdi.

Haberin Devamı

‘GÜVEN OLUŞTURDUK’

1994’te Burger King’le başlayan yolculuk uygun fiyat politikasıyla ve Türk damak tadını yakalayan lezzetiyle kısa sürede ülke geneline yayıldı. Hatta sınırları aşıp Çin’e kadar ulaştı. Yakalanan başarı hikayesini ve işin püf noktasını konuştuğumuz TAB Gıda Üst Yöneticisi (CEO) Caner Dikici, durumu “Tadı güzel, fiyatı makul, marka olarak güven oluşturduk” diyerek özetledi.

TAB ENFLASYONU!

Doyurucu bir menüyü düşük bir fiyatla sunmanın kendilerine avantaj sağladığına dikkat çeken Caner Dikici, ülke genelinde maliyetler ve gıda fiyatları artsa da yaptıkları zammın İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı gıda enflasyonunun yarısı kadar olduğunu söyledi. Bunu ‘TAB enflasyonu’ olarak adlandıran Dikici, “Bu düşük zam ve fiyatla her kesime ulaşabiliyoruz” dedi.

ÜÇ YILLIK HAZIRLIK

Et, süt, sebze gibi temel gıda ürünlerini kontrat yapıp anlaştıkları çiftçilere ürettirdiklerini belirten Dikici, bu yolla zammı kısıtlayan ciddi maliyet avantajları sağladıklarını söyledi. Dikici, “Patatesin üretim planını dahi 3 yıl önceden hazırlıyoruz. Bu nedenle ülke çapındaki patates ve soğan zamları bizi etkilemiyor. Amasya’da et işleme fabrikamız var. Kontratlı canlı hayvan alıyoruz. 7 bin baş hayvanımız var. Bunlar hep avantaj sağlıyor” dedi.

EN BÜYÜK SIKINTI YER VE KİRA

Yılda ortalama 100 mağaza açıp 3000 kişiyi işe aldıklarını belirten Caner Dikici, şöyle konuştu: “En büyük sıkıntı yer bulmak ve kiralar. Sokak restoranları aylarca bomboş duruyor, ‘Şu kiraya verin’ diyoruz burunlarından kıl aldırmıyorlar. İyi ki AVM’ler var. Çünkü çoğundan ya kur indirimi almışızdır ya da ciroya geçmişizdir. Dolar kuru çok yüksek olduğu için mecburen ciroya dönüyoruz. Ciro üzerinden yüzde 10 kira ödüyoruz.”

Haberin Devamı

REKOR ANTALYA'DA

İstanbul’da en çok ciroyu Taksim’de yaptıklarını bazen Cevahir’in öne geçtiğini belirten Caner Dikici, “Ama ciro rekorunun olduğu yer Antalya Havalimanı. Çünkü çok kalabalık. Yabancıların da bildiği bir marka olduğu için çok ilgi görüyor. Bir de onların para birimine göre fiyatlar çok ucuz” şeklinde konuştu.

ÇİN'İ FETHETTİ

Burger King, Türkiye’deki operasyonlarından memnun olduğu TAB Gıda’ya Çin’deki işletmelerini verdi. Çin’de Burger King Holdings Ltd. (BK Çin) adı altında faaliyet gösteren TAB Gıda, 5 yıl içinde 120 şehirde 1000’e yakın restoran açtı. Dünyadaki en büyük organizasyonu yönettiklerini belirten Caner Dikici, Çin’de diğer markalarıyla da (Popeyes gibi) faaliyet göstereceklerini açıkladı.

KARİYER FIRSATI

Caner Dikici, hızlı büyüdükleri için çalışanlara kariyer fırsatları da sunduklarını söyledi. “Müdürlük için minimum lise mezunu olmak gerekiyordu” diyen Dikici, şimdi Açıköğretim Fakültesi’nde 3 dersi bitirip sertifika alanların ilkokul mezunu da olsa mağaza müdürlüğüne kadar yükselebildiğini söyledi. Bu programa çok ilgi olduğunu belirten Dikici, “Bir yılda 2000 kişi katıldı” dedi.

Haberin Devamı

SIKI DENETİM

Mağazaları sıkı denetimden geçirdiklerini ifade eden Caner Dikici, şunları söyledi: “Denetimleri 3 şekilde yapıyoruz. Bunlardan ilki birçok kurumda olduğu gibi gizli müşteri sistemi. Başka biri ise denetleyici personel, haber vererek restoranı denetlemeye gidiyor. Üçüncü denetim mekanizması ise kendi iç denetim departmanımızın gerçekleştirmiş olduğu denetim sistemi.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder