Bir Gezginin Notları - A. Ozan Kiraz Egzotik şehir: Havana
HABERİ PAYLAŞ

Küba’nın başkenti Havana, gerçekten görülmeye değer harika bir liman kenti. Unesco tarafından dünya kültür mirası olarak tescillenmiş. Bakımsızlıktan ve rutubetten yıpranan pek çok bina tamir edilmeye başlanmış bile. Aynı zamanda da kültür ve sanat alanında oldukça gelişmiş bir şehir. İspanyol kolonyal dönemden kalma çok sayıda müze, tiyatro ve muhteşem mimari yapılarla dolu. Eski Amerikan arabalarıyla şehirde tur atmak, bol bol fotoğraf çekmek, değişik kokteyllerden içip salsa yapan insanlara katılmak ve sokak çalgıcılarını dinlemek Havana’da yapılması gereken en önemli aktivitelerden.

Haberin Devamı

Egzotik şehir: Havana

Havana’yı 3 bölgeye ayırmak gerekirse;

1. Eski Havana (Havana Vieja)

2. Merkez Havana (Centro Habana)

3. Yeni Havana (Vedado)

Bu 3 bölgeyi de mutlaka gezmenizi, buralarda ara sokaklara dalarak kaybolmanızı ve daha önce defalarca gidenlerin bile keşfedemediği yeni yerler keşfetmeye çalışmanızı öneririm. Aşağıda Havana’da gezilip görülmesi gereken yerler listesini yapmaya çalıştım. Buraları görmenizi tavsiye ediyorum fakat bu listenin haricinde, eminim ki sokaklarda kayboldukça çok daha farklı yerler keşfedeceksiniz. Unutmayın ki merkezden uzaklaştıkça gerçek Küba’ya yaklaşacaksınız.

Egzotik şehir: Havana


1- Eski Havana

Eski Havana’yı baştan başa yürüyerek dolaşmanızı öneririm. Çünkü ne kadar araştırıp yazsam da gözden kaçan yerler olabiliyor.

Plaza De Catedral (Katedral Meydanı): Katedral Meydanı başlangıç için ideal. Biraz fazla turistik olmasına karşın ilk gün Havana’ya ısınmanıza yarayabilir.

Meydanda bulunan Catedral de San Cristobal de la Habana, yani Havana Katedrali, İtalyan Francesco Borromini tarafından 1780’lİ yıllarda yapılmış. Her pazar saat 10.00’da ayin yapılıyor. Zamanınız olursa mutlaka uğrayın. Ayrıca bu meydanda değişik mimaride yapılar görüp at arabası veya bisiklet taksiyle gezebilir ya da elinde dev purolardan içen Kübalılarla resim çektirebilirsiniz.

Katedral Meydanı'nda ayrıca görülmesi gereken yerler:

• Centro Wilfredo (Resim müzesi ve galerisi)

• Museo de Arte Colonial (Kolonyal dönem mobilya ve dekoratif sanat eserleri sergisi)

Haberin Devamı

• Taller Experimental de Grafica (Grafik ve baskı atölyesi)

• 18. ve 19. yüzyıldan kalma güzel evler

Plaza Vieja (Eski Meydan): Eski meydanda dolaşarak değişik sanat merkezleri, fotoğraf galerileri vb. birçok yer görebilirsiniz. Camara Oscura kulesinin tepesinden Havana manzarasını seyredebilirsiniz. Meydanda ve çevresinde yemek yiyebileceğiniz ve bir şeyler içebileceğiniz mekanlar mevcut. Buralarda çok güzel vakit geçirebilirsiniz.

San Francisco Meydanı: Armas Meydanı ile Vieja meydanı arasında kalan bölgede yer alıyor. Köşesinde kilise var. Renkli ve sanatsal binalar görebilir, bu meydandan ara sokaklara doğru yol alabilirsiniz.

Plaza De Armas: Havana’nın en hareketli meydanlarından biri. Burada birçok güzel kafeye, kitapçıya rastlayabilir, sokaklarda dolaşıp müzik yapan grupları dinleyebilirsiniz.

Rom Fabrikası: Romun tarihçesini ve nasıl yapıldığını merak edenler için gidilmesi gereken bir yer. Eski Havana’da La Floridita Cafe’nin hemen yanında görebileceğiniz binayı gezmek yaklaşık 1 saat sürüyor. İçeride, romun nasıl bulunduğu ve nerelerde kullanıldığı resimlerle anlatılıyor. Ayrıca hayatımda gördüğüm en güzel şehir maketi burada. Etrafında sürekli dönen bir tren var. Eminim çok beğeneceksiniz. Çıkışta 7 yıllık rom ikram ediliyor. Duvarlarda asılı olan kokteyl tariflerini fotoğraflamayı unutmayın, döndüğünüzde işinize yarayabilir.

Haberin Devamı

Obispo ve Mercaderes Caddeleri: Eski Havana’da şehrin en hareketli caddelerinden. Bu iki caddeden farkında olmadan defalarca geçeceksiniz. Fotoğraf çekmek için uygun bir yer.

2- Merkez Havana

Capitolio Binası:

Egzotik şehir: Havana

Havana’daki eski hükümet binası. "Amerika’daki bir yere benziyor ama nereye benziyor çıkaramadım" diyebileceğiniz bir bina. Ben söyleyeyim: Washington’daki Capitol binasına benziyor. İçine bir girin, dolaşın ve görevi tamamlayın. Fakat çıkışta mutlaka etraftaki eski Amerikan arabalarıyla dolu sokaklarda turlayın.

Central Park: Capitolio binasının ilerisinde, içerisinde Jose Marti’nin heykelinin bulunduğu park. Burada oturup etrafı seyredebilirsiniz. Bence müze gezmekten daha zevkli.

Museo de la Revolution: Fidel, Che ve arkadaşlarının devrim mücadelesini anlatan bir müze. Görülesi bir yer. Tahmini 1 saatte gezebileceğiniz bu müzenin çıkışında kitapçısına uğrayabilirsiniz.

Museo Nacional de Bellas Artes: Güzel sanatlar müzesi. İki binadan oluşuyor. Havana’da görülmesi gerekenler listemizde var.

Prado Bulvarı: Cadde boyunca yürüyüş yapabilirsiniz.

Museo Nacional de la Musica (Ulusal Müzik Müzesi): İlginç müzik aletlerinin sergilendiği ve günün belli saatlerinde konserleri dinleyebileceğiniz bir müze.

3- Yeni Havana (Vedado)

Devrim Meydanı: Gerçekten Küba’da olduğunuzu anlayacağınız yer bence burası. Şehrin en yüksek yerlerinden biri. Ülkenin en büyük devrimcilerden Jose Marti’nin 142 metrelik devasa heykeli, üzerinde Che silüeti olan İçişleri Bakanlığı binası ve Camilo Cienfuegos silüeti olan İletişim Bakanlığı binası bu meydanda bulunuyor.

1 Mayıs'ta ve diğer önemli günlerde halkın toplanma yeri burası. Fidel Castro, Alzheimer olmadan önce (2010 yılına kadar) 4-5 saatlik uzun konuşmalarını burada yapıyormuş.

Burada birkaç detay vermek istiyorum. Jose Marti heykelinin en tepesinde TV ve radyo vericileri var. Vericiler Küba için çok önemli. Devrim zamanında halkı, yaptıkları yayınla yönlendirmişler. Bu yüzden ele geçirilmesi en zor olan yerde bulunduruyorlar.

Che’nin siluetinin bulunduğu binada “Hasta La Victoria Siempre” (zafere kadar, daima), Camilio Cienfuegos’un siluetinin olduğu binada ise “Vas Bien Fidel”, yani “Her şey yolunda Fidel” yazar.

Universidad de la Habana (Havana Üniversitesi): Havana Üniversitesi, mezunlarının arasında Fidel Castro’nun da (avukat) bulunduğu Küba’nın en önemli üniversitesi. 1728 yılından beri eğitim veriyor. 30 bin civarı öğrencisi var. 2 bini yabancı. Duyduğumuza göre içlerinde Tük öğrenciler de varmış. Çok güzel bir mimariye sahip.

Museo de Danza (Dans Müzesi): Calle Linea Caddesi'nde bir Küba dans müzesi. Merakı olanlar gidip görebilir.

Malecon Sahili:

Egzotik şehir: Havana

Havana’da 8 km. boyunca deniz kenarında yürüyüş yapabileceğiniz bir sahil şeridi. Ben özellikle akşamları daha çok beğendim. Yürüyüşünüz boyunca kokteyl içenler, şarkı söyleyenler, dans edenler, eğlenenler; her türden Kübalıya rastlayabileceğiniz bir yer. Hiç çekinmeden tanışıp kaynaşabilirsiniz. Kübalılar gerçekten çok iyi insanlar.

Mustafa Kemal Atatürk Büstü: Puerto Caddesi üzerinde Ata’mızın büstünü görebilirsiniz. Ne kadar gurur verici değil mi? Metin Yurdanur’un eseri. Kısa bir bilgi daha vereyim. Bu cadde üzerinde birçok büst var ama bunların içinden sadece Atatürk siyasi bir kişilik.

Casa Museo De Ernest Hemingway (Finca Vigia) (Hemingway’in Evi):

Egzotik şehir: Havana

Havana’dan 15 km uzaklıktaki, ünlü yazar Ernest Hemingway’in Küba’da yaşadığı dönemde kaldığı ve “İhtiyar Adam ve Deniz” adlı romanını tamamladığı bu evi görmek isteyebilirsiniz.

Morro Kalesi:

Egzotik şehir: Havana

Ülkenin en önemli Kalesi. Ulaşımı taksiyle ve kısa bir pazarlıkla 7-8 cuc civarında bir fiyata sağlayabilirsiniz. Havana’ya hakim bu yerde güzel manzara fotoğrafları çekebilirsiniz. Mutlaka görmeniz gereken yerlerden.

Miramar -Avenida 5. (5. Cadde): Miramar’daki Avenida 5., yani 5. Cadde. Çok şık evler görebileceğiniz, Büyükelçilik binalarının da bulunduğu ve eski güzelliğinden hiçbir şey kaybetmemiş harika bir cadde. Mutlaka görmelisiniz.

San Jose Çarşısı: Burası bizdeki kapalıçarşıyı andıran Küba’nın en büyük kapalı pazar yeri. Havana Limanı’nın yakınlarında bulunuyor. Çok ucuza değerli yağlı boya tabloları, ahşap heykeller, puro kutuları, magnetler, değişik şapkalar, t-shirtler alıp Hindistan cevizi suyu içebilirsiniz. Pazarlık yapmayı unutmayın. Benim Küba’da en beğendiğim pazar yeri burasıydı.

La Bogedita Del Medio (Hemingway’in Mojito içtiği cafe): Eski Havana’da Katedral Meydanı'nda dolaşırken Hemingway’in mojito içtiği favori kafesine uğramadan olmaz. Mojito’su biraz pahalı fakat çok güzel. İçeride iyi bir grup müzik yapıyor, dinlemenizi tavsiye ederim. Ayrıca kafenin dış duvarlarına yazı yazıp Küba’da kalıcı bir hatıra bırakabilirsiniz.

Floridita Cafe (Hemingway’in Daiquiri içtiği Cafe):

Egzotik şehir: Havana

Eski Havana’da mutlaka karşınıza çıkacak olan Hemingway’in favori mekanlarından. Burası, hem yemek yiyip hem de bir şeyler içebileceğiniz, köşe başı şirin bir mekan. İçeride Hemingway’in heykeli bulunuyor. Birçok kokteyl çeşidini ve muz kızartılarak elde edilen muz cipsini deneyebilirsiniz (bizdeki cipslerin muzdan yapıldığını düşünün). Bence Küba’nın en iyi Daiquirisi burada yapılıyor. Az şekerli kokteyl sevenler ise Hemingway’in içtiği Papa Hemingway’i deneyebilirler.

La Guarida: Eski Havana’da güzel ambiyansı, zengin menüsü, kaliteli hizmeti ve şarapları olan eski bir mekan. Burada Pina Colada adındaki kokteyli deneyebilir ya da çilekli-çikolatalı kekinden yiyebilirsiniz.

Casa De La Music: Kübalı dansçıların rengarenk kostümlerle dans ettiği ve Küba’nın hemen hemen her şehrinde bulunan popüler bir eğlence mekanı. Havana’da başka yerlerde var mı bilmiyorum ama Miramar’daki gayet güzel.

Cafe Habana: Melia Cohiba otelinin altında bulunan bu mekan Havana’nın en meşhur yerlerinden. İç dekorasyonu inanılmaz güzel. İçeride iki eski Amerikan arabası ve tam tepenizde tavana asılmış bir uçak göreceksiniz. Küba’nın en meşhur gruplarından Bueno Vista’nın sahne aldığı bu mekanın yemeklerini çok beğendim ancak biraz pahalı ve turistik. Fix menü 35 cuc (yemek + içecek). Zzamanınız varsa bir akşam yemeği yemenizi öneririm.

Cafe Del Oriente: San Francisco Meydanı’ndaki bu mekan, yiyecek kalitesi ve lezzeti konusunda diğer kafelerden bir adım önde. Özellikle deniz ürünlerini başarılı buldum.

Keyifli vakit geçirmeniz dileğiyle…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder