Bir Gezginin Notları - A. Ozan Kiraz Tayland: Masallar ülkesi
HABERİ PAYLAŞ

Başkenti Bangkok olan Tayland, kelime olarak 'büyük ülke' anlamına gelir. “Siyam” olan ismi 1949 yılında Tayland olarak değiştirilmiş. Hindiçin veya Çinhindi diye tabir edilen Güneydoğu Asya’da, Hindistan’ın doğusu ve Çin’in güneyinde yer alır.

Hindiçin (Çinhindi) bölgesi Myanmar, Tayland, Malezya, Laos, Kamboçya ve Vietnam olmak üzere 6 ülkeden oluşur.

Tayland’ın ise bu ülkelerden en büyük farkı, tarih boyunca bağımsızlığını hep korumuş ve hiçbir zaman sömürge olmamış olması.

Özgürlük ve bağımsızlık Tayland için varoluş sebebi diyebiliriz.

Haberin Devamı

Resmi dili Tayca’dır. Tropikal iklim hakimdir. Nüfusun yüzde 85’i Budisttir. Para birimi Baht’tır. 2020 Ocak ayı itibarı ile 100 Baht yaklaşık 19 TL’dir.

Trafiği bize göre tersten aktığından karşıdan karşıya geçerken dikkatli olmak gerekir.

Parlamenter Monarşi ile yönetilir. Yani bir parlamento var ama çıkardığı kanunları, seçtikleri vekilleri, atadıkları bakanları; yani kısacası alınan tüm kararları kralın onayından geçirmek zorundalar.

70 yıl iktidarda kalan ve 2016 yılında vefat eden kral Bhumibol, ülkesinde gerçekten çok seviliyormuş fakat yerine geçen oğlu için aynı şeyi söylemek zor.

Tayland insanı ise sakin, utangaç, mahcup, sıcakkanlı, şiddet karşıtı, sevecen ve yardımsever. Bu ülkede çok güzel vakit geçireceğinizden emin olabilirsiniz.

Tayland vizesi nasıl alınır?

Tayland: Masallar ülkesi

Tayland bizden vize istemeyen, yani kapıda vize veren (sadece form doldurtuluyor) az sayıda ülkeden biri. Eğer ülkeye havaalanından giriyorsanız 30 gün, karadan giriyorsanız 15 gün vize veriliyor. Daha uzun vize isteyenler ise Türkiye’deki Tayland Büyükelçiliği’ne başvurarak 60 gün ve üstü vize alabilirler.

Tayland’a ne zaman gidilir?

Tayland tropikal iklime sahip bir ülke olduğundan mevsimler 3’e ayrılır.

• Kasım-Şubat arasındaki dönem (nem ve sıcaklık aşırı yüksek değil, yağış çok yok)

• Mart-Nisan ayları arasındaki dönem (nem ve sıcaklık aşırı yüksek)

• Mayıs-Ekim ayları arasındaki dönem (muson yağmurlarının olduğu dönem)

Bence Tayland’a gitmek için en uygun dönem Kasım ve Şubat ayları arası. Ayrıca ülkede hava sıcaklığı en soğuk zamanda bile 20 derecenin altına düşmüyor. Kıyafetlerinizi ona göre seçerseniz valizinizde boşuna ağırlık yapmamış olursunuz.

Haberin Devamı

Tayland’dan ne alınır?

Tayland: Masallar ülkesi

Tayland’ın en önemli özelliği açık hava pazarları. Her köşe başında bu pazarlara rastlayabilirsiniz. Zamanınız varsa hepsini tek tek gezin ve beğendiğiniz şeyleri sıkı bir pazarlıktan sonra alın. Burada pazarlık ayıp değil. Fiyatlar zaten pazarlık yapılacak diye pahalı söyleniyor. Örneğin bir ürün için 200 Baht isteniyorken, siz ona 100 Bahttan fazla verirseniz kazıklanmış olursunuz.

Her yerde satılan “Tigerbalm” adında krem ya da sıvı şeklinde ilaçları var, migren, böcek ısırığı, alerji, kas ağrısı vs. gibi sorunlara iyi geliyor. Bazı masajlarda da krem yerine kullanılıyor. Her derde deva mucize bir ilaç, bolca alıp getirebilirsiniz.

Özellikle Bangkok’da teknolojik ürünler ucuza satılıyor. Cep telefonu, drone, kamera vs. almak isteyenlerin It Buildings adındaki pasaja uğramalarını öneririm.

Tayland’ın kendi birası olan dünyaca ünlü Tiger birası mutlaka denenmeli.

Haberin Devamı

Keyifli vakit geçirmeniz dileğiyle…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder