Bir Gezginin Notları - A. Ozan Kiraz Türkiye’nin en huzurlu yeri: Bozcaada
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye’nin en huzurlu yeri: Bozcaada

Bilenler bilir, Pakize adında bir köpek yaşar Bozcaada’da. Her gün vapura biner, Bozcaada’dan Geyikli’ye gider. Vapurda en sevdiği karışık tostu kendisine ikram edilir, adisyona ise sadece “Pakize” yazılır. Patronun torpillisidir.

Bir rivayete göre sevgilisiyle buluşmaya, diğer bir rivayete göre ise ölen sevgilisini aramaya gider Geyikli’ye. Bir keresinde fırtınadan seferler iptal olur, Pakize Bozcaada’ya dönemez. İskelede vapur beklerken sahil güvenlik bunu görür ve karşıya geçirir.

Halkın sevgilisidir. Adadaki tüm mekanlara girişi serbesttir ve yemeği hep hazırdır. Pakize köpek, Bozcaada’nın yaşayan efsanesidir.

Haberin Devamı

İşte böyle bir yer Bozcaada. Yedisinden yetmişine iyi insanların bir araya toplandığı, hoşgörünün ve gülümsemenin hiç eksik olmadığı, bana göre Türkiye’nin en huzurlu yeri.

Dünyanın en güzel 22 adasından biri

Türkiye’nin en huzurlu yeri: Bozcaada

Çanakkale’nin bir ilçesi olan Bozcaada, 2 bin 700 kış nüfusu ve 40 km2 yüzölçümü ile Türkiye’nin en büyük üçüncü adasıdır. Eski adı ise Tenedos’tur.

Kim tarafından yaptırıldığı belli olmayan, eski fakat günümüze kadar iyi korunmuş bir kalesi vardır. (Bozcaada Kalesi)

Ada merkezi, Rum ve Türk Mahallesi olarak ikiye ayrılır.

Dünyanın en önemli gezi dergilerinden olan “Conde Nast Traveller” tarafından dünyanın en güzel 22 adasından biri seçilmiştir. (5. sırada)

Marketlerinde poşet yerine kese kağıdı, dükkanlarında ise kağıt torba kullanılır. Üzerinde herhangi bir reklam bulunmaz. Sadece Bozcaada yazar. Ülkemizde bu kadar turistik olup da markalaşmanın giremediği tek yerdir.

Türkiye’nin en huzurlu yeri: Bozcaada

Eski Rum evleri, el değmemiş bakir koyları, rengarenk küçük kafeleri, sokak meyhaneleri, dondurması (özellikle sakızlı dondurma), başta domates ve gelincik olmak üzere türlü türlü reçelleri, gün batımı manzarası, üzüm bağları ve şarapları ile meşhurdur.

Batı tarafında Polente Deniz Feneri ve hemen yanında Rüzgar Enerji Santrali bulunur. Bu santral, ada ihtiyacının 30 katı kadar elektrik üretir ve ihtiyacı olandan fazlasını ilgili kuruma vererek çevreyi kirletmeden ülkemizin enerji ihtiyacına destek olur. Eşsiz gün batımı manzarası ise buradan izlenir. Özellikle havanın berrak olduğu bir günü tercih ederseniz unutamayacağınız güzellikte bir gün batımına şahit olursunuz.

Haberin Devamı

Bozcaada'nın en meşhur koyları

Türkiye’nin en huzurlu yeri: Bozcaada

Ada’da birçok isimsiz ve el değmemiş koy bulunur. Bunların haricinde Ayazma, Habbele, Akvaryum, Tuzburnu, Sulubahçe ve Beylik koyları en meşhurlarıdır. Hepsi birbirinden güzel olduğu için aralarında tercih yapmak zordur.

Eğer yakınında cafe veya restoran olsun isterseniz Ayazma Plajı’nı, sandalyenizi ve diğer ihtiyaçlarınızı yanınıza alıp, sessiz ve sakin bir koy isterseniz de diğerlerini tercih edebilirsiniz. Benim favorim ise her zaman Sulubahçe olmuştur.

Bozcaada’nın suyu sert, havası rüzgarlı, ortamı ise sakindir. Özellikle kamp yapmayı sevenlerin uğrak noktasıdır. Ayrıca kafa dinlemek için gidilebilecek en uygun yerlerdendir.

Keyifli vakit geçirmeniz dileğiyle…

Instagram: @birgezgininnotlari

App Store /Google Play: Trip Trend

Sıradaki haber yükleniyor...
holder