Bircan Tavas Çocuklarla sürekli kaliteli zaman geçirmek mümkün mü?
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklarla sürekli kaliteli zaman geçirmek mümkün mü?

Yoğun iş temposu, zor hayat şartları, sürekli bir şeyleri yetiştirme telaşı derken şimdi evde kalıyoruz fakat farklı bir tempo içindeyiz. Hayatımızda zaman zaman karşılaştığımız 'kaliteli zaman' kavramı bu sıralar gene ayrılmaz bir parçamız olarak karşımızda. Peki 'kaliteli zaman' nedir? Sürekli kaliteli zaman geçirmek mümkün mü?

Danışanlarımdan biri “Çocuğuma sürekli kaliteli zaman ortamı sağlayamıyorum" demişti, sanırım sizler de zaman zaman bu kaygıyı yaşıyorsunuzdur.

Bebeğin doğduğu andan itibaren ihtiyacı olan bakım, beslenme, sevgi, güven duyma ve şefkat ihtiyacı onun güvenli bağ kurmasını sağlar. Çocuğun büyümesi ile birlikte bu ihtiyaçların karşılanma şekli ve beklentisi de değişir. Büyüyen çocuğun ihtiyacı olan ebeveyn ile geçirilen zamanın uzunluğu değil, birlikte olunan zamanın niteliği ve içeriğidir. Burada kaliteli zaman devreye girer.

Haberin Devamı

Çocuklarla sürekli kaliteli zaman geçirmek mümkün mü

'Kaliteli zaman' dediğimiz kavram çocukla ebeveynin geçirdiği zaman boyunca iletişimin, duyguların, bağların, paylaşımın ve keyfin olduğu anların bolluğudur. Bu zamanı geçirirken başka şeyle ya da işle ilgilenmemek, ilginin çocuğun üzerinde olması, göz kontağının ve tensel temasın varlığı, sohbetin ve paylaşımın olması esastır. Tüm gün dip dibe olup kaliteli zaman paylaşımı yapılamamış bir çocuktansa, gün içinde belli zamanlarda yoğun kaliteli zaman akışlarının olduğu sürelerin yaşanması çocuğun pedagojik anlamda gelişmesine destek sağlar.

Kaliteli zaman aktiviteleri belirlenirken çocuğun gelişim özellikleri dikkate alınmalıdır.

  • 0-2 yaş dönemi : Güven kurma, bağ geliştirmeye dayalı oyunlar ile dil ve motor gelişimi destekleyici oyunlar
  • 3-4 yaş dönemi: Kas gelişimini ve taklit becerilerini geliştirici oyunlar ile zihinsel gelişimi destekleyici oyun ve çalışmalar
  • 5-6 yaş dönemi: Hayali ve kuralların olduğu oyunlar. Çocuğun rol model alabileceği, özdeşim kurabileceği oyun içeriklerinin olması önemlidir.

Çocukla kaliteli zaman etkinlikleri planlanırken, çiftlerinde birbirine zaman ayırması ve özel alanlar yaratması çocukla geçirilen zamanı da pozitif yönde etki eder.

Kaliteli zaman demek sürekli birlikte, bağımlı çocuk yetiştirmek değildir. Çocuğun önce duygularını beslemek, bağını kuvvetlendirmek ve aranızdaki iletişimi ve etkileşimi artırmaktır.

Sevgilerimle…

Sorularınız için farkligelisencocuklar@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder