Bircan Tavas Tourette sendromu nedir?
HABERİ PAYLAŞ

Tourette sendromu nedir?

Aileler genellikle çocuğunda tikler dikkat çekici boyuta gelince bir uzmana gitmeye karar veriyorlar. Oysa ki çocuk bu boyuta gelene kadar psikolojik olarak birçok zorlu süreç yaşıyor. İlk önce yaptığı tikler yüzünden akran zorbalığına maruz kalıp, dalga konusu oluyor. Daha sonra azalan özgüvenle birlikte akademik başarı düşüyor. Ve okula gitmek, okumak istemiyor.

Tikler neden olur?

Tik konusunu daha yakından inceleyecek olursak...

Tik; belli kas gruplarını etkileyen, aynı şekilde tekrarlayan, amaçsız ve ani hareketlerdir. Çocukluk ve yetişkinlik döneminde artabileceği gibi azalma eğiliminde de olabilir. Stres ve kaygı durumları tiklerin artmasına neden olur. Tik bozukluklarını üç gruba ayırırsak;

Haberin Devamı
  1. Basit Tik Bozukluğu: 1 yıldan kısa süren bir ya da iki motor ve ses tikleri bu grupta yer alır.
  2. Kronik Bozukluğu: 1 yıldan uzun süren sadece motor tiklerin olduğu çok nadir ses tiklerinin eşlik ettiği grupta yer alır.
  3. Tourette Sendromu: Bu tanıyı koymak için tiklerin 1 yıldan uzun sürmesi ve beraberinde başka tikleri de yapması gerekir.

Tourette sendromu nedir

Tourette Sendromu belirtileri nelerdir?

Tourette Sendromu çocukluk çağında sık görülen, etkilediği kişide motor ve tik bozukluklarıyla kendini gösteren nörogelişimsel bir bozukluktur. Kalıtsal bir geçmişi vardır. Tourette Sendromu'nda görülen tikler genellikle 4-6 yaşlarında basit tik tipleriyle başlar, 10-12 yaşlarında artış göstermekle birlikte yetişkinlik döneminde azalır.

Bu sendromda tikler iki türlü görülür. Birincisi 'motor tikler' dediğimiz (göz kırpma, omuz hareketleri, el hareketleri, kol ve kafa sallama, yüz ekşitme, ağız seyirtme vb.) ikincisi de 'vokal tikler' (bağırma, öksürme, boğaz temizleme, koklama hareketi yapma, argo ve küfürlü konuşma, söylenileni tekrar etme vb.)

Yorgunluk, heyecan, kaygı, stres tiklerin yoğunluğunu artırabilir.

Tourette sendromu nedir

Tourette Sendromu'nun neden kaynaklandığı tam bilinmemekle birlikte, kalıtsal nörogelişimsel bir hastalıktır. Erkek çocuklarda kızlara oranla daha fazla görülür. Tourette Sendromu yaşayan kişiler psikolojik rahatsızlığa sahip değildir. Bu kişilerin zeka düzeylerinde sorun yoktur. Bu sendromu yaşayanlar dikkat eksikliği, duygu durum bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluklar, sosyal uyum sorunları ve düşük akademik başarı yaşarlar.

Tourette Sendromu tanısını çocuk psikiyatristleri ve çocuk nöroloji uzmanları koyar. Tedavi sürecinde çocuğun hayatında yer alan uzmanların multidisipliner bir yapıda çalışması önemlidir. Tedavi sırasında kişinin hobiler bulması, rahatlama ve gevşeme tekniklerini uygulaması, kaygı ve stresle baş etme yöntemlerini bilmesi, ilginç ve dikkat çekici konulu kitaplar okuması süreci daha kolay yaşamasına yardımcı olur. İlaç tedavisi ve psikoterapötik yaklaşım desteğiyle birlikte uzman takibinde kalmak önemlidir.

Haberin Devamı

Sevgilerimle…

www.bircantavas.com

Sıradaki haber yükleniyor...
holder