Büşra Eracun Akkaya Bebeğin emmemesi annenin suçu değil
HABERİ PAYLAŞ

Bebeğin emmemesi annenin suçu değil

Çok bilindik bir hikayeyle başlayacağım ama bilindik hikayelerin ne kadar yara bıraktığına siz karar verin.

Türkiye standartlarında evlenen çoğu çift gibi evliliğin başlarında borç ödemek için bebek isteğini erteleyen çiftlerdendik. Bir müddet sonra biz de ebeveyn olmayı çok istedik ve bu nedenle doktora gitmeye karar verdik. Tahlillerin ardından "İkinizde çok sağlıklısınız, kendinize 6 ay süre tanıyın" dendi. Gel zaman git zaman, iki yılın sonunda hamile kaldığımı öğrendim. İstenen ve beklenen bir gebelik olduğu için ailede bir bayram havası oluştu. Çoğu hamilelikte yaşanabilecek birkaç sorunu saymazsak, gayet sağlıklı bir hamilelik geçirdim.

Haberin Devamı

"Hayatımın dönüm noktası" diye nitelendirdiğim gün, bebeğimi zorunlu sezaryenle kucağıma aldım. Hastanede bütün sevdiklerim benimle bu sevinci paylaştı. O kadar ki, çocukluk arkadaşım Candan elinde bir pasta ve üzerinde "0" rakamlı bir mumla, "Bugünü kutlamayacağız da hangi günü kutlayacağız?" dedi. Buraya kadar her şey kusursuz, her şey mükemmeldi.

Taburcuyla beraber başlayan duygusal çöküş

Bebeğin emmemesi annenin suçu değil

Fiziksel problemi çok kafama takmadım ve bir şekilde ayaklanmanın yöntemini buldum. Asıl problem, en yakınlarım olarak gördüğüm bireylerin psikolojik şiddetiydi. Sütün gelip gelmediğini anneden daha çok takan biri varsa etraftaki insanlar! Bütün lohusalığımı bu soruyla geçirdim. Gelin görün ki çok sütü olan bir anne değildim ve bebeğimin sağlıklı beslenmesi için gün içerisinde birkaç biberon formül mama vermem gerekiyordu. İnsanlar formül mamaların zehir olduğundan bahsediyor, benim sütümün olmamasını ise yargılıyorlardı.

Peki neden?

Bebeğin emmemesi annenin suçu değil

Bebek emzirmek, yüzyıllardır kadına atfedilen en kutsal şey. Emzirmenin faydaları, anne sütünün mucizesi ya da anne ile bebek arasında emzirirken oluşan o kusursuz iletişim tabii ki tartışmaya açık bir konu değil! Fakat emzirmek fiziksel bir eylemken ve emzirmeyi çok isterken, bebeğin emmemesi annenin suçu olmamalı. Annelik, emzirmek ile sınırlandırılacak bir şey değil. Emzirmenin birçok nedeni olduğu gibi, emzirememenin de bir çok nedeni var. Emzirme sırasında göğüste oluşan yaradan dolayı bebek emmek istemeyebilir, annenin meme yapısı buna uygun olmayabilir, bebeğin emme refleksi gelişmemiş olabilir ya da annenin psikolojisi buna müsait olmayabilir gibi birçok neden sıralanırken, niçin bir anneye sütle ilgili psikolojik şiddet uygulamayı tercih ediyoruz?

Haberin Devamı

Annelik, emzirmekle sorgulanamaz

Bebeğin emmemesi annenin suçu değil

Anne ile bebek arasındaki tek bağ emzirmekten geçmez. Bu tamamıyla bebeğin ve annenin arasında kurduğu kuvvetli iletişimle alakalı. Dünyada birçok bebek formül mamalarla büyüyor. Doktorun önerdiği formül mamalar da sanıldığı gibi bebeğe zarar verecek yapıda falan değil.

Lohusalık dönemi olarak adlandırılan süreçte hormonal değişimler nedeniyle anneler bazı problemler yaşayabilir ve bu oldukça doğaldır. Yeni doğum yapmış bir anneyi ziyarete gidiyorsak ya da ona refakat ediyorsak, elimizden gelen yardımı anneye göstermeli ve asla sütüyle yargılamamalıyız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder