Büşra Eracun Akkaya Hamilelikte kilo alımı anneyi nasıl etkiliyor?
HABERİ PAYLAŞ

Hamilelikte kilo alımı anneyi nasıl etkiliyor?

Beslenme Uzmanı veya Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı değilim. Bu konuda bilgilerim doktorumdan aldığım ve uyguladığım bilgiler kadar ama ikinci kez anne olmaya hazırlanan bir hamileyim ve bu konuda kilo alan bir hamileyi en iyi ben anlarım. :)

Bir anne atasözü der ki; ben evlendiğimde 45 kiloydum! Tama 45 olmadım kabul ama düğün telaşıydı vesaire 48 kilo ile evlendim. Zaman içerisinde biraz kilolar aldım ve hamile olduğumu öğrendiğimde 60 kiloydum. Hiç şakasız ilk hamileliğimde 26 kilo alarak doğuma gittim. Hamileliğimin son haftalarında yakın çevremin "bizi de yemez inşallah" bakışlarına o kadar şahit oldum ki, son zamanlarımda insanlarla yan yana gelmekten çekinir oldum.

Haberin Devamı

Doğumdan sonra ortalama 10 kilo hızlı bir şekilde gidiyor. Zaten önemli olan geri kalanı verebilmek. Bebeğimi ek gıdaya başlatınca bir de diyetisyene başladım, aldığım kiloların çocuğunu verdim. Bu noktaya kadar hiçbir sorun yok.

Hamilelikte kilo alımı anneyi nasıl etkiliyor

İkinci hamileliğim pandemiye denk geldi ve evde oturmaktan birçok kişinin kilo aldığı gibi bende hamilelik öncesi kilo almıştım. Hamile olduğumu öğrendiğimde bu evreyi tek başıma değil bir diyetisyen ile birlikte geçirmeye karar verdim. Hamileliğin ilk aylarında kusma ve mide bulantıları nedeniyle çok kilo alınmadığını ilk hamileliğime nazaran tecrübe ettim. Fakat işler hep beklenildiği gibi gitmiyor. Özellikle hamileliğin 6. ayından sonra başlayan tatlı krizleri, iştah açıklığı ve bunlara eşlik eden kabızlıklar hızlı ve ani kilo artışına sebep verebiliyor.

Benim diyetisyenim haftada iki kere sütlü tatlı yememe izin vermesine rağmen, başlarda haftalık kilo alımına uygun gittiğim halde 6. aydan sonra hızlı kilo alışımdan korkmaya başladı. Bu duruma neden olan bir sağlık problemi olup olmadığı için birçok tahlil yapıldı. Bir sorun yok! Sorun hormonlar...

Hamilelikte kilo alımı anneyi nasıl etkiliyor

Anlatmak istediğim şu ki; birçok hamile elinde olmayan ve asla istemediği kiloları hamileliği sırasında alabiliyor. Bunun birçok nedeni olabilir. Ama nedeni ne olursa olsun, etraftan aldığı tepki kadar can acıtmıyor. Kocaman büyüyen göbek zaten birçok işe engel olduğu yetmiyormuş gibi hamilelikte alınan kilolar da eklenince hareket hatta konuşma hızın bile kısıtlanıyor. Kim bilerek isteyerek böyle bir duruma düşmek ister ki!

Haberin Devamı

Kendi bedeninden mucizevi şekilde dünyaya yeni bir canlı getiren annenin kilosu tamamıyla kendisini ilgilendirir. Eğer fazladan aldığı kiloları sağlığını olumsuz etkiliyorsa bu konu zaten takibini sürdürdüğü doktoru ile konuşuluyordur. Üzerine etraftan alınan her olumsuz tepki kendini daha kötü hissetmeye hatta psikolojisinin bozulmasına neden olur. Kilo alımını yavaşlatmaz veya iyilik olmaz. Doğumdan sonra muhakkak bazı şeyler yoluna girdiğinde kilo verimi başlayacaktır.

Unutmayalım ki kimse kilosu ve fiziğiyle saygınlık kazanmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder