Büşra Eracun Akkaya İkinci çocuğun doğru bir zamanı var mı?
HABERİ PAYLAŞ

İkinci çocuğun doğru bir zamanı var mı?

Günümüzde evli çiftlerin üzerine en çok düşündüğü konulardan birisi çocuk yapsak mı, yapmasak mı? Hadi ilk çocuk için bir şekilde karar verdin. Peki ya ikincisi? İkinci çocuğumu kucağıma almama günler kala size bir uzman fikri olmadan, geleneksel Türk ailesi olarak ikinci çocuğa cesaret etmemizi sağlayan etmenlerde bahsedeyim.

Neden bu kadar korkuyoruz?

Çocuk fikri neden yeni nesli bu kadar ürkütüyor? Yabancı ailelere bakıyorum da maddiyat gözetmeksizin 2 veya 3 çocuk muhakkak yapıyorlar. Sanıyorum aile olmanın güzel yanlarını fazlasıyla keşfetmiş olmalılar.

Haberin Devamı

Bizler de ise durum daha farklı. Yeni nesil ilk çocuğu genellikle evlendikten 2 ya da 3 yıl sonra yapılıyor, ikinci çocuk ise nadir çiftlerin isteği oluyor. Kimse çocuk bakmanın kolay olduğunu iddia etmiyor. Ama yeni neslin abarttığı kadar da zor olmadığını düşünüyorum. 🤐

İkinci çocuğun doğru bir zamanı var mı

💰 Maddi açıdan bakacak olursak;

  • İlk çocuğunun kıyafetlerini üniseks alırsanız ve temiz pak kullanıp vakumlu hurçlara kaldırırsanız bir sonraki çocuğun kıyafet masrafı olmuyor.
  • Ben ikinci kez anne olmaya hazırlanan ve 2 yaşında çocuğu olan bir anne olarak çok oyuncak alınması taraftarı değilim ama oyuncak şart. Az masraflı bol eğitici oyuncaklar alınırsa gelecekte olan kardeşte bu oyuncaklardan nasibini alır.
  • İlk çocuğa bir heves alınan beşiklerde bir daha hiç çocuk yapılmayacakmış gibi etrafa dağıtılacağına güzelce sarılıp depoda saklanırsa elbet bir masraf daha azalmış olur. Bebek arabası içinde geçerli.
  • Hiç anlam veremediğim ama yeni neslin hunharca devam ettirdiği hediyelik akımı da bir hoş doğrusu. Doğum yapan kişiye ziyaret edenler hediye getirir. Biz neden ziyarete gelenlere hediyelik yaptırıyoruz? Yaptırmazsak çocuk gerçekten de masraflı bir şey değil.

💖 Manevi açıdan bakacak olursak;

  • Yaş aralığı tamamen anne ve babanın karar vereceği bir şey. Bana sorulacak olursa da 2 yaş ideal. Tabii sabrı ve gücü olana. Ben çocuk seven ve sabrı olan biri olarak birçok çocuğu aynı anda idare edebiliyorum.
  • Tek çocuklu aile olmak farklı nedenleri yoksa çocuğa biraz haksızlık gibi oluyor. Bu cümlede ne demek istediğimi en iyi kardeşi olanlar bilir. Deli gibi kavga etseniz de ilk yaslandığınız omuz genellikle kardeşiniz olur. Fakat çocuk bakmanın hep zor kısımlarına odaklanıp iyi yönleri görmezden gelindiği sürece tek çocuğa kardeş gibi mükemmel bir duyguyu tattıramayacaksınız.
  • Çocuk gibi uçsuz bucaksız bir sevginin yerini başka hiçbir şeyin tutamayacağını ebeveynler çok iyi bilir. Bazen çocuklar sabır sınırlarını zorlar ama ufak bir sarılma, minik bir öpücük bütün dünyalara bedel olabilir.

İkinci çocuğun doğru bir zamanı var mı

İşin temeli sevgi, saygı ve sabır

İkinci veya üçüncü çocuk için hazır hissedildiği anda aradaki yaş farkı gözetilmeden yapılmalı. Fakat tüm bunlar için ebeveynler kendini sabır testinden geçirmeli. Sürekli şikayet edip yakınarak, çocuğuna bağırarak veya ilgisiz kalarak çocuk büyütmektense gerçekten ebeveyn olma fikri ertelenmeli ve hazır olmayı beklemeliyiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder