Büşra Eracun Akkaya Sezaryen doğum sonrası normal doğum yapmak mümkün mü?
HABERİ PAYLAŞ

Sezaryen doğum sonrası normal doğum yapmak mümkün mü?

İkinci çocuğumu kucağıma almama günler kala benim ve benim gibi olan birçok kadının merak ettiği bir konu; sezaryen doğum sonrası normal doğum yapılır mı?

Etrafımda birçok kişi "ilk tecrüben sezaryen zaten yine sezaryen doğum yap ne olacak" diyor. Herkesin acı eşiğinin ve doğum serüveninin farklı olduğunu düşünürsek, bırakın bu konuya doktor ile birlikte doğum yapacak kişi karar versin. 😊

Hamileliğimi takip eden doktorum SSVD yani sezaryen sonrası vajinal doğumun mümkün olduğunu fakat bazı koşullarının olduğunu belirterek beni bu konuda aydınlattı.

Haberin Devamı

Tüm detaylarını merak ettim SSVD hakkında bir uzmana danıştım. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Miray Sekkin Eser'e aklımda kalan ve merak ettiğim bütün detayları sordum. Hep birlikte SSVD hangi koşullarda yapıldığına bir bakalım.

Sezaryen doğum sonrası normal doğum yapmak mümkün mü

1- SEZARYEN SONRASI NORMAL DOĞUM YAPMAK MÜMKÜN MÜ?

Cevap: Önceki doğumunu sezaryenle gerçekleştirmiş bir kadının sonraki doğumlarını da sezaryenle yapacağı anlamına gelmiyor. Günümüzde artık önceki doğumunu sezaryenle gerçekleştiren bir annenin diğer doğumlarını vajinal olarak gerçekleştirmesi mümkündür.

2- ÜZERİNDEN NE KADAR SÜRE GEÇMELİ?

Cevap: Bir önceki doğumdan yaklaşık 2 - 2,5 yıl geçmesi gerekir. Daha kısa bir sürede rahim yırtılması gibi komplikasyonlar daha sık görülebilir.

3- SUNİ SANCI, SEZARYEN DOĞUM SONRASI NEDEN VERİLMEZ?

Cevap: Suni sancı verilerek doğum başlamasını sağlamak eski sezaryen dikişlerinin açılarak rahimde yırtılmaya neden olabilir.

Sezaryen doğum sonrası normal doğum yapmak mümkün mü

4- EPİDURAL VE SPİNAL ANESTEZİ KULLANILMASI MÜMKÜN MÜ?

Cevap: Epidural anestezi normal doğum ağrısından korkan ve önceden sezaryen ile bebeğini dünyaya getiren annelere uygulanabilir. Epidural anestezide annenin hemen ayağa kalkıp yürümesi mümkündür. Bu nedenle tercih edilebilir.

5- KİMLER YAPABİLİR, KİMLER YAPAMAZ?

Cevap: Anne adayının çatı yapısı normal olmalı ve rahimden herhangi bir ameliyat geçirmemelidir. Anne adayının sezaryen kesisi yatay yapılmalı ve en fazla iki sezaryen yapmış olmalıdır.

Kesi dikey yapılmışsa ya da rahimde şekil bozukluğu varsa, rahimden herhangi bir ameliyat geçirdiyse normal doğum yapamaz.

Haberin Devamı

6- RİSKLERİ VE AVANTAJLARI NELERDİR?

Cevap: SSVD sayesinde sezaryen operasyonunda yaşanan kanama, iç organ yaralanması ya da enfeksiyon gibi riskler olmamaktadır. Anne daha iyileşmesi ve toparlanması daha kısa sürer.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder