Can Kantar - Sigorta Media BES’ten 'emekli' olunuyormuş
HABERİ PAYLAŞ

BES’ten 'emekli' olunuyormuş

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yürürlüğe girdiği yıllarda halkımız tarafından çok da bilinmiyordu. Bu nedenle geçmiş dönemde BES şirketleri ciddi bütçelerle tanıtım kampanyaları düzenlediler. Bu sistemin reklamını yapmak da çok kolay. Çünkü sisteme girildiğinde otomatikman yüzde 25 kazanılıyor. Yani her katılımcının yatırdığı 100 TL’ye devlet katkısı olarak 25 TL ekleniyor. Sistemin en önemli şartı ise en az 10 yıl ve 56 yaşına kadar sistemde kalmak. Burada faaliyet gösteren şirketler sadece aracı.

Haberin Devamı

Toplanan para devletin kasasında, yani Takasbank’ta saklanıyor. Sistemin temel iki amacı var. Bunlardan birincisi vatandaşı tasarrufa yönlendirmek, ikincisi ise oluşacak büyük fonlar sayesinde Türkiye ekonomisini güçlendirmek. Sistem kurulduğu günden itibaren çığ gibi büyüdü.

Başlarda sisteme katılanlar ev, araba hatta TV satın almak için bile sistemden çıktılar. O zamanki söylemler hep, “Ne kazandırıyor ki” şeklindeydi. Sonra katılımcıların fonları büyüdükçe sistemden çıkışlar azalmaya başladı. Çünkü sistem uzun vadeli olarak kurgulanmıştı. Sistemden çıkanlar bence çok şey kaybettiler.

BES için tanıtıma devam edilmeli

Sistemin hızla büyüdüğü dönemde Devletimiz; “Ben yüzde 25 katkı vererek taşın altına elimi koyuyorum” diyerek BES şirketlerinin gelirlerini neredeyse üçte bire indirince tanıtım kampanyaları da bir anda “stop” etti. Şimdilerde BES şirketleri yaptıkları tanıtımları ‘hayat sigortaları’ndan elde ettikleri kazanç ile yapıyorlar. Özetle özellikle pandemi döneminde sistemden çıkanların artacağı ve kazançların düşeceği düşünüldü.

Fakat korkulan olmadı. Katılımcılar bu süreçte de yüksek kazançlar sağladı. Sistem için tabii ki biraz revize gerekli ama tüm bu olumsuz koşullara rağmen ‘Bireysel Emeklilik Sistemi’ büyük başarılara imza atıyor. BES’ten emekli olanların sayısı her geçen gün artıyor. Bunlardan biri de benim. “Emekli olunca ne oluyor?” diye soranlara buradan bizzat deneyimlemiş bir kişi olarak söyleyeyim. Ev aldım... Daha ne olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder