Can Kantar BES, rüştünü ispat etti
HABERİ PAYLAŞ

BES, rüştünü ispat etti

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Türkiye ekonomisi için çok önemli bir fon. Aynı zamanda güvenli bir yatırım. Devletin yüzde 25 katkısı ile dünyada bir eşi benzeri yok. Yani her 100 TL’lik birikiminize, devlet 25 TL katkı sağlıyor. Finansal getirilerini bir kenara bıraksanız bile daha baştan kazanıyorsunuz. Bu sistemden ve avantajlarından faydalanabilmek için 56 yaşı doldurmak ve 10 yıl prim ödemiş olmak gerekiyor.

Bu şekilde paranızı, devlet katkısı ile eksiksiz alabiliyorsunuz. Paranız Takasbank’ta saklanıyor. Yani sistem için sıkıntısız bir birikim enstrümanı da diyebiliriz. Devlet, BES’i destekliyor. Çünkü oluşan fon miktarı ülkemiz için oldukça önemli. Özellikle ekonomik çalkantıların olduğu dönemlerde önemli bir güvence. Türkiye’de BES sayesinde ciddi bir fon birikimi oldu.

Haberin Devamı

Devlet, fonu daha da büyütmek isteyince bu kez devreye Otomatik Katılım Sistemi (OKS) girdi. Ama öyle alelacele devreye sokuldu ki; ne şirketler tanıtım yapabildi, ne de katılımcılara konu yeterince anlatılabildi. Hal böyle olunca sisteme giren üç kişiden sadece biri sistemde kaldı. Sektör yöneticileri “Buna da şükür” diyor.

UZUN YILLARDAN SONRA İLK KEZ!

BES’te ise durum farklı. 2019 yılında BES’e ilginin çok daha fazla olduğu ifade ediliyor. Hep, bu birikimlerin yeterince getiri sağlamadığı ve diğer yatırım araçları ile kıyaslandığında gerilerde kaldığı konuşuldu. Daha anlaşılır ifadeyle bu fonları idare eden şirketler tarafından, devletin yüzde 25’lik katkısının getirisine güvenerek yeterli performansa ulaşamadığı şeklinde eleştiriler yapılıyordu.

Fakat 2019 yılında bu söylemlerin tam aksine BES fonları katılımcılarına rekor derecede getiri sağladı. Bu performansı devam ettirebilir mi bilemiyorum. Ama bence BES fonları gelecek yıllarda da yüksek getiri sağlamaya devam edecek gibi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder