Can Kantar Kıdemm BEST'te
HABERİ PAYLAŞ

Kıdemm BEST'te

Kıdem tazminatı geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamasıyla bir anda gündeme oturmuştu. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki BES mantık itibariyle iyi kurgulanmış en önemli fon ve birikim argümanı.

Devletin yüzde 25 katkısı ise müthiş bir avantaj. İstediğin zaman çıkabiliyorsun, paran garantide. 100 TL yatırıyorsun, devlet bu parana 25 TL ek katkı yapıyor. Daha biriktirmeye başlarken kazanılan başka bir yatırım aracı yoktur sanırım.

Tabii ki bunun kuralları var. Bu kurallar çerçevesinde buna hak kazanıyorsun. BES yıllar geçtikçe sistem olarak oturmuştu. Çalışanlar da OKS ile sisteme dahil edildi. BES başladığında gönüllülük esasıyla başlamıştı, umarım gönüllülük esası ile devam eder.

Haberin Devamı

KIDEM TAZMİNATINA BREZİLYA MODELİ

Yıllarca profesyonel olarak çalıştım ve sadece bir tek iş yerimden kıdem tazminatımı alabildim. Şimdi de kendim bir işverenim aynı zamanda. Geçtiğimiz günlerde Güney Kore Modeli gündeme getirilmişti, şimdi ise Brezilya Modeli tartışılıyor.

Brezilya Modeli’ne daha yakından bakmak gerekirse burada kıdem tazminatının fona devredilmesinin değişik oranlar şeklinde olabileceği ortaya çıkıyor. Yani biriken kıdem tazminatının yüzde 50’si ya da yüzde 70’ i işverende kalmaya devam edecek şekilde yüzde 30’u fona devredilebiliyormuş.

Burada taraflar kendi açılarından haklılar. Sendikalar çalışanların haklarını korumaya çalışırken, özellikle bugünlerde yaşadığımız ekonomik çalkantılarda özellikle işverenlerin böyle bir yükün altına girmesi çok sıkıntılı bir durum.

Çalışan açısından ise tazminatını sonunda değerlendirilmiş şekilde geri alabilecekse orada da bir sıkıntı yok.

İşverenin ise bunu bir finansman aracı olarak kullanıyor olması, doğal olarak karşı çıkmasına neden oluyor. Bence bu noktada tüm taraflarla birlikte devletin de çıkarlarını düşünmek faydalı olacaktır.

Bu nedenle konu taraflarca masaya yatırıldığında bir orta yol bulunabileceğini düşünüyorum. Ramazan Bayramınızı kutlarım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder