Can Kantar Peki sigortacılık eskisi gibi olabilecek mi?
HABERİ PAYLAŞ

Peki sigortacılık eskisi gibi olabilecek mi?

Covid 19’un yarattığı Pandemi krizi dünyada sigortacılık piyasalarını da altüst etti denilebilir. Altüst derken konu elbette maddi anlamda değil.

YouTube Kanalımız SiGoRTA EKRANI’na konuk olan TURKER Re Genel Müdürü Eray Türker çok önemli bilgiler paylaştı. Kendisi dünyada iş yapan bir şirketin Genel Müdürü ve bu nedenle dünya piyasalarını yakından takip ediyor.

Evet tüm dünyada söylenen şey pandemiden sigorta sektörünün de etkileneceği. Çünkü gelişmiş ülkelerde sigortalılık oranı bizden çok çok yüksek. Fakat Sayın Türker özellikle şu noktaların altını çiziyor. Öncelikle birçok sektörde iş durması neticesinde ciddi kar kayıpları oluştu.

Haberin Devamı

Bunun yanında dev spor, konser organizasyonları iptal oldu ya da ertelendi. Bütün bunların mali riskleri aynı zamanda sigortalı. Ama şöyle bir gerçek daha çıktı ortaya. Sayın Türker, sigorta şirketlerinin sigortası dediğimiz “reasürans” şirketlerinde mali açıdan bir sıkıntı olmadığını belirtti.

BELİRSİZLİKLER ORTADAN KALKMALI

daha net söylemek gerekirse dünyada sigortalanan risklerin hasarları henüz tam olarak tespit edilebilmiş değil. Çünkü daha pandemi riski sürüyor. Bu nedenle net bir rakam ortaya çıkmasa da tahmini bir rakamın üstündeki finansal bir gücün reasürans şirketlerinde bulunduğu belirtiliyor.

Hal böyle olunca işin para tarafında bir sıkıntı görünmüyor. Ama gerçek sorun BELiRSiZLiK. Çünkü pandeminin ve onun yarattığı risk tanımlamalarının tam poliçe şartlarında karşılıkları net değil. Böyle olunca bunun hukuki süreçlerinin zaman alacağı belirtiliyor.

Türkiye’de de işin bu kısmında sigortalılık oranı çok daha düşük olduğu için şirketler üzerinde bir baskı yaratmadığı düşünülüyor.

Tabii ki sağlık sigortalarını dışarda bırakarak bunu belirtiyorum. Çünkü sigorta şirketlerimiz kapsam dâhilinde olmamasına rağmen pandemi sağlık giderlerini karşılayacağını açıkladı. Bunun bir mali yükü var elbette.

SİGORTACILIK BAZI ALANLARDA YENİDEN TANIMLANACAK

Pandemi riski gözetilerek bundan sonra sigorta sözleşmelerinde bir düzenleme yapılacağı da muhtemel. Bu riskin dünyayı uzun bir süre tehdit edeceği ise bir başka gerçek. Bu nedenle bazı sigortalarda genel şartların tekrar düzenleneceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Kar kaybı-iş durması, nakliyat, sağlık, işveren sorumluluk sigortaları gibi birçok alanda sigortacılığı yeniden tanımlamak gerekecek. Gelecekte siber risklerin oluşturacağı aynı pandemi gibi riskleri de öngörmek gerekebilir.

Sigortacılıkta bir söz vardır, “Her risk sigortalanabilir, ama belirlenen primi ödersen.” Yani risk oluşmadan her risk sigortalanabilir ama parayı verirsen. Evde Kalın, Sağlıkla kalın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder