Can Kantar Poliçelerdeki karınca duası yazılar!
HABERİ PAYLAŞ

Poliçelerdeki karınca duası yazılar!

Sigorta yaptırmak demek aslında bir garanti kağıdı, bir taahhüt. Yani, 'başına şunlar bunlar geldiğinde şu şartlarda tazminatını alabilirsin' i açıklayan bölümler. Ben dahil hiç birimiz sigorta yaptırdığımızda o poliçedeki şartları okumuyoruz. Sayfalarca yazı. Yeni kanun ile puntoları büyütülmüş olsa da bir sürü yazı. Okusak da sanki birçok bölümünü anlamamamız için aralara sıkıştırılmış teknik terimler veya ağdalı mevzuat dili. Bunun için ben güvenilir bir aracı ile çalışıyorum. Acente bu yazıları en azından okumuş olduğundan dikkat etmem gereken bölümlerinin özetini bana kısaca açıklayabiliyor. Bu nedenle iyi, güvenilir bir acente ile çalışıyor olmak sorunun büyük bölümünü çözer.

Haberin Devamı

Sigortacılar tarafından baktığında onların da haklı olduğu bölümler var. Genel ve özel şartların bu kadar uzun olması şirketlerin kendilerini hukuki anlamda garanti altına alma ihtiyacından doğuyor. En ince ayrıntısına kadar düşünmek zorundalar. Bir poliçe kapsam dışı olan bölümlere "gök taşı düşmesi sonucu" diye bir bölüm eklemek zorunda kalmışlardı mesela.

Düzenlemelerin Türkçe meali !

Buraya kadar bir sıkıntı yok, aslında gidip bankada bir hesap açtığınızda da bir o kadar imza attırılıyor. Sigorta poliçesinde de bilgilendirme onayı var mesela. Biz sigortalılar o bölümü aracılara yani acentelerimize güvenerek imzalıyoruz. Fakat üzerinde durulması gereken en tehlikeli durum. Çıkan mevzuat ve düzenlemelerin acenteler tarafından bile anlaşılamamış olması. Yani Devlet bir düzenleme yapıyor, bunu konuyu bana anlatacak acente bile anlamamış. Burası sıkıntı. Geçen günlerde trafik sigortası ile ilgili bir düzenleme yapıldı. O kadar ağdalı bir içerik, net tanımlar içermeyen bir yazıydı ki... özellikle sosyal medyada acenteler kendi anladıklarının yorumlarını yazarak yanlış bir bilgilendirme oldu ne yazık ki. Bu nedenle bu düzenlemeleri daha açık ifadeler ile anlaşılabilir olması gerekiyor. En ufak yoruma açık bölüm olmamalıdır. Bu konuda acentelere bunu anlatmak ile yükümlü Sivil Toplum Kuruluşları (STK) da görevini yapmalılar. Onlar oralara bunun için seçiliyorlar.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder