Candaş Tolga Işık Adama boşuna mı 'Önce Amerika' diyor
HABERİ PAYLAŞ

Adama boşuna mı 'Önce Amerika' diyor

Amerikan Adalet Bakanlığı’nın talebi üzerine Çin’in en büyük teknoloji şirketlerinden biri Huawei’nin sahibinin kızı, aynı zamanda şirketin CFO’su Meng Whanzou’nun 1 Aralık’ta Kanada’da tutuklandığı ortaya çıktı. Suçu ne?

İran’a yönelik ambargoyu delmek. Esas suçu ne? Amerikan ekonomisine önümüzdeki 5 yıl içinde 350 milyar dolar direkt katkıda bulunması beklenen Amerikan şirketi Apple’ın Güney Koreli Samsung’tan sonraki en büyük rakibi olmak! Başka?

Yakın geleceğe damgasını vuracak 5G teknolojisindeki patentlerin yüzde 10’una sahip olmak. Başka? 170’ten fazla ülkede 170 bin çalışana sahip olmak! Anlayacağınız İran’a yönelik ambargoyu delmekle filan alakası yok.

Haberin Devamı

Amerika’nın kontrol edemediği bir rakip olmakla alakası var! Durumu şöyle özetleyelim Trump diyor ki, “Amerika First” yani “Önce Amerika”! Çin de diyor ki, “Made in China 2025” yani “2025’te Çin’i teknolojik olarak bağımsız ve dünyanın üretim lideri haline getireceğiz.” Amerika buna izin verir mi? Vermez. İşte olan tam olarak bu: İzin vermiyorlar.

YA AMERİKAN AMBARGOSUNU AMERİKA KENDİ DELİYORSA?

Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın İran’ın başkenti Tahran’daki resmi temaslarını takip etmek için resmi heyetle birlikte İran’a gittim. İran’a ilk 10 yıl önce gitmiştim. Ahmedinejad cumhurbaşkanıydı. Çok daha düzenli, çok daha sakin bir şehir bulmuştum.

Aradan geçen 10 yılda Tahran tam bir kaos merkezi olmuş. Çarşıda pazarda sokakta meydanda her yerde bir telaş hali, bir panik durumu. Benzinin sudan ucuz olması otomobil satışlarını patlatmış.

Her yerde başta Fransız olmak üzere Avrupa ve Uzak Doğu markası araçlar. Otomobil satışlarının patlaması haliyle korkunç bir trafik yaratmış. Havaalanından şehir merkezindeki otele 2 saatte gittim.

Ayrıca bu nasıl Amerikan ambargosu anlamış değilim. İran’ın her yerinde neredeyse her sektörden el altından ya da el üstünden Amerikan ürünleri satılıyor. Ben mi yanlış İran’a geldim yoksa, bin yıllık meşhur bu Amerikan markalarının sahibi mi değişti?!

İLETİŞİM TERÖRİSTİ

Ahmet Davutoğlu demiş ki, “İletişim teröristleri çıktı ki; ahlakı yerle bir etti. Kim bunlar, troller. Bunlar iletişim teröristleri. İnsanların şahsiyetini, haysiyetini, izzetini, yok yere bitirecek şekilde para ile tutulmuş adamlar, bir anda bir algı oluşturuyorlar.

Haberin Devamı

Her birimiz öyle şeylerle karşılaşıyoruz ki. Artık fikirler çarpışmıyor, kimin ne kadar trolu var ve karşı tarafa ne kadar zarar verebilir?” Sanırım hayatımda ilk kez Davutoğlu’na bu kadar çok katıldığım ve hak verdiğim bir durum oluyor.

Hoca’nın tespiti şahane. Keşke başbakanlığı döneminde Emevi Cami’nde cuma namazı kılma hayalinin peşinde düşüp memleketin dış politikasını mahvedeceğine şu trol ordularının peşine düşüp onları tarumar etseydi.

KESİN BİLGİ, YAYALIM!

CHP’nin İstanbul’da Muharrem İnce’yi aday yapmayacağı, İzmir’de bir kadın aday göstermeyeceği, İstanbul adayının Ekrem İmamoğlu olduğu, İzmir için ise en güçlü iki adayın Seferihisar ve Narlıdere belediye başkanları göründüğü kesin bilgidir. Gönül rahatlığıyla yayabiliriz!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder