Candaş Tolga Işık Amerika'nın Suriye planı
HABERİ PAYLAŞ

Amerika'nın Suriye planı

Haberin Devamı

Pentagon yeni Başkan Trump’a IŞİD’le mücadele adında bir plan hazırladı. CNN International’ın haberine göre daha önce Obama’ya da sunulup reddedilen plan Trump’a iki seçenek sunuyor: 1- YPG tam teçhizat silahlandırılacak. 2- Amerikan ordusu tıpkı Irak gibi Suriye’ye kendi girecek.



Türkiye’nin YPG-PKK bağlantısı yüzünden duyduğu rahatsızlık ortadayken Amerika YPG’ye daha da büyük ölçekli bir “yatırıma” girer mi bilmem ama böyle bir ihtimalin varlığı bile bizim adımıza son derece rahatsızlık verici.

Obama döneminde YPG’ye ziyadesiyle sponsorluk yapan Amerika şayet bu eğilimi sürdürürse halihazırda sallantıdaki Türkiye-Amerika ilişkileri iyice içinden çıkılmaz bir hale gelir.



Kaldı ki, Amerika’nın müstakbel Dışişleri Bakanı Tillerson’ın Suriye konusunda söylediği şu sözleri hatırlamakta fayda var: “Erdoğan’la yeniden çalışmalıyız. Türkiye bizim eski müttefikimiz. Rusya’yla hareket etmesi Obama’nın hatasıdır.”

Hal böyleyken Amerika’da yeni yönetimin YPG’yle daha büyük bir ortaklığa girip, Türkiye’yle ipleri tamamen koparma noktasına getirmesi çok düşük bir ihtimal.

Gel gör ki, Trump’ın Pentagon’un hazırladığı plandaki ikinci yolu seçip Amerikan ordusunu Suriye’ye sokması mı yoksa YPG’yi kullanması mı daha düşük ihtimal ondan emin değilim!



Trump’ın Pentagon’un önerilerini tamamen reddedip üçüncü bir yol çizme ihtimali de var. Ama şunu bilelim ki, şayet Amerika’nın yeni başkanı Suriye konusunda Savunma Bakanlığı’nın tavsiyelerini dinlerse bölgemizi şimdikinden çok daha sıcak günler bekliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder