Candaş Tolga Işık Bakan Koca: Hasta sayıları daha artacak ama...
HABERİ PAYLAŞ

Bakan Koca: Hasta sayıları daha artacak ama...

Önceki gün, Türkiye’de, 20 yaş altındaki vatandaşlara da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Alınan bu karardan sonra Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’yla konuştum. Hasta sayılarındaki artış herkes gibi beni de çok endişelendiriyor. Bakan Koca’yla bu endişemi paylaşıp, “Sizce salgında ne durumdayız?” diye sordum.

Şunları söyledi:

Hasta sayıları daha da artacak. Çünkü bu hastalığın bulaşıcılığı çok yüksek. Burada dikkat etmemiz gereken şeylerden ilki; risk gruplarına bulaşı engelleyip vefatları önlemek. İkincisi ise sosyal izolasyonu sağlayarak artış oranını zaman içinde düşürmek. Hasta sayılarımızın arttığı doğru ama bu artışın oranı azalıyor. Bunu sürdürmemiz çok önemli.

Haberin Devamı

O ilacı stoklamasak şu an tablo çok daha kötüydü!

Bu süreçte kimseye söylemeden, hastalık daha Türkiye’ye gelmeden tedavide etkili olduğunu bildiğimiz ve aslında sıtma tedavisinde kullanılan Hidroksiklorokin’i piyasadan toplayıp 500 bin adet stok yaptık. Ve ilk gelen hastaların tamamına bu tedaviyi uyguladık. Ve çok daha iyi sonuçlar aldık. Bunu yapmasaydık şu an çok daha kötü bir tabloyla karşı karşıyaydık. Sürekli araştırıyoruz, deniyoruz.

Maske bir öneri olmaktan çıktı, artık bir zorunluluk

Bakan Koca’ya maske takma konusunda sürekli değişen “takın-takmayın” tavsiyelerini de sordum:

Aslında değişen bir tavsiye yok. Salgının başlangıcında virüsün yaygınlığı ve ortamda enfekte insan bulunma sıklığı göz önünde bulundurularak ‘Hastalık belirtileri olanlar taksın’ dedik. Bu da doğruydu. Ancak geldiğimiz nokta itibarıyla şartlar değişti! Şu anki tablo itibarıyla artık bu şartların gereği olarak özellikle toplu girilen yerlerde maske takılması öneriden çıkıp bir zorunluluk halini aldı.

Hiç ateşi olmayan binlerce vaka var!

Sağlık Bakanı Koca, koronavirüs salgınıyla ilgili enteresan bilgiler de verdi:

Hastalıkla ilgili tüm dünya gibi biz de her gün yeni bir şey öğreniyoruz. Örneğin deniyordu ki hastaların yüzde 99’unda düşmeyen ateş görülüyor. Bu doğru değil. Bizde hiç ateşi olmayan binlerce vaka var. Sadece öksürük şikayetiyle geliyorlar. Biz şimdi tüm bunları bilimsel yayınlar haline getiriyoruz. Bunlar yakında yayınlanacak. Hatta muhtemelen ilk binlerle ifade edilen hasta sayılarına sahip yayını biz yapacağız.

Haberin Devamı

İstanbul'da fiili bir sokağa çıkma yasağı zaten var

“İstanbul’u tutamıyoruz” diyen Bakan’a “İstanbul’da genel bir sokağa çıkma yasağı olacak mı?” diye sordum:

İstanbul’da şu an fiili bir sokağa çıkma yasağı var zaten. Biz de böyle olsun istiyoruz. Aldığımız tüm tedbirler de bu doğrultuda… İstanbul’a girişi çıkışı büyük ölçüde kapadık. Tekrar ifade ediyorum: Zorunlu olmadıkça İstanbul’da yaşayanlar sokağa çıkmasınlar. Bu tedbirlere uyumla ilgili sorun görürsek kapsamı genişletmekte bir saniye tereddüt etmeyiz. Sonuçta insanımızın hayatından bahsediyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder