Candaş Tolga Işık Bakan Kurum: Amaç Salda'yı korumak, betona çevirmek değil
HABERİ PAYLAŞ

Bakan Kurum: Amaç Salda'yı korumak, betona çevirmek değil

Salda Gölü’ne TOKİ’nin yapacağı Millet Bahçesi’ne tepkiler var. Trabzon’un bir zamanlar doğa harikası olan Uzungöl’ün “iyileştirme” adı altında betona teslim edilişini gördükten sonra bu tepkilere haksız demek de mümkün değil.

Salda Gölü’ne dair eleştirileri ve detayları konuşmak üzere Çevre Bakanı Murat Kurum’u aradım. “Oraya da millet bahçesi yapılmasın, ne olur?” diye sordum.

Bakan Bey cevap verdi: “Öncelikle Salda konusunda bu duyarlılığı görmek beni ülkenin Çevre Bakanı olarak çok mutlu ediyor.

Haberin Devamı

Ayrıca eleştirileri de saygıyla karşılıyorum. Ancak ortada büyük bir bilgi eksikliği var. Amaç gerçekten Salda’yı korumaksa, o doğal cennetin karşı karşıya kaldığı en büyük tehdit şu anki durumu.”

AYAKLA BASILMAMASI GEREKEN YERE ARABA PARK EDİLİYOR

Bakan Kurum “Millet bahçesi yapma nedenimiz orayı koruma altına almak” diyor ve ekliyor: “Ben defalarca gittim, gördüm.

Ricam; lütfen herkes gidip şu anki durumu bir görsün. Ayakla dahi basılmaması gereken o kuma arabalar denizin dibine kadar gelip park ediyor.

Kimi kafasına göre çadır kurup çöpünü bırakıp gidiyor, kimi piknik yapıyor, kimi çamaşır yıkıyor... Doğal sit alanı vasfı kaldırılacakmış, yapılaşmaya açılacakmış.

Bunlar doğru değil! Orayı özel koruma alanı ilan edip imara kapayan biziz! En ufak bir zarar verilmesine izin verir miyiz?”

AMAÇ TURİSTİK KULLANIMI KONTROL ALTINA ALMAK

Bakan Kurum, Salda ile ilgili çalışmayı şöyle anlattı: “Yaptığımız iş ziyaret edenlerin doğaya zarar vermeden gelip gidecekleri bir alan oluşturmak.

Planladığımız ahşap yürüyüş alanlarında dahi beton kullanılmayacak. Çok dikkat ediyoruz.

Salda bizden sonraki nesillere koruyarak bırakmamız gereken bir emanet. Amacımız orayı yapılaşmaya açıp zarar vermek, betona teslim etmek değil; aksine mevcut turistik kullanımı kontrol altına alarak bu doğa harikasının zarar görmesine engel olmak.”

SALDA’NIN SUYU BİTİYOR!

Eğri oturup doğru konuşalım Türkiye’de birçok insan Salda Gölü’nün varlığını bu tartışma sayesinde öğrendi. Sıkı durun Çevre Bakanı, Salda Gölü’ne dair hiçbirimizin bilmediği bir başka tehlikeye dikkat çekiyor:

Haberin Devamı

“Salda’nın suyu bitiyor mesela karşı karşıya olduğu en büyük tehdit bu! Niye hiç konuşulmuyor bu?

Oturduk bakanlık olarak bir yandan Salda’yı korumaya alırken diğer yandan da su getirme projesi yaptık.

Bizim amacımız Salda’yı bu haliyle muhafaza etmek, korumak, yok etmek değil. Herkes rahat olsun.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder