Candaş Tolga Işık BAYKAL: O BABANIN OĞLU OLARAK KONUŞTUM!
HABERİ PAYLAŞ

BAYKAL: O BABANIN OĞLU OLARAK KONUŞTUM!

Haberin Devamı

Meclis Genel Kurulu’ndaki anayasa değişikliği teklifi görüşmelerine CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın yaptığı tarihi konuşma damgasını vurdu.


Dün Deniz Baykal’ı aradım. O konuşmanın hikayesini sordum. “Ben bir İstiklal Savaşı gazisinin oğluyum. Dolayısıyla Büyük Taarruz’un başladığı 26 Ağustos’tan itibaren o şanlı mücadelenin her aşamasının sürekli konuşulduğu bir evde büyüdüm. Meclis’in babama verdiği madalya babam öldükten sonra bana teslim edildi. O gün de milletvekili, siyasetçi olarak değil, o babanın oğlu olarak konuştum.”


Hatırlayacaksınız, Baykal 1 Mart tezkeresi öncesinden de böyle bir etkili konuşma yapmıştı. Baykal’a üzerinden 14 yıl geçen o konuşmayı hatırlattım. “O zaman da 20 dakika süre almıştım yetmemişti. Meclis Başkanı Arınç’tı. 20 dakika daha istedim. Verdi. 40 dakika konuştum fakat o da yetmedi. Ama artık ek süre istemeye yüzüm kalmamıştı. Arınç devreye girdi. ‘Bu devlet meselesidir, 20 dakika daha veriyorum’ dedi. Tam 60 dakika konuştum. Dün Meclis Başkanı lütfedip 5 dakika verince 14 yıl önceki bu hadiseyi hatırlattım kendisine...”


Peki, Baykal konuşmayı yazılı bir metin üzerinden mi yoksa spontane mı yapmıştı? “Yazılı bir metin yok. Ama ben çok doluyum. Bir gece önce notlar aldım. Konuşmayı yaparken bu notları koydum önüme, hatırlamak için. Ve konuştum.”


“Konuşurken en çok ne dikkatinizi çekti?” diye sordum Baykal’a. “Bir hesap sorma, bir polemik yaratma, bir itham etme duygusuyla kesinlikle konuşmadım. Tüm vekiller tarafından da bu samimiyetin algılandığını gördüm. Parti ayırmaksızın bütün milletvekilleri büyük bir ilgiyle, ciddiyetle ve merakla dinlediler. O bakışları asla unutamayacağım. Beni çok umutlandırdı.”


Baykal’ı konuşmasından sonra ilk Kemal Kılıçdaroğlu tebrik etmiş. Konuşmadan sonra yapılan ilk tur oylamada 338 “evet” çıktı. Deniz Bey’e “Hayal kırıklığına uğradınız mı?” diye sordum. “Bu daha ilk tur oylama. Birinci oylama provadır. Şu an her ihtimale açık bir durum var. Bundan sonra madde madde oylama yapılacak. Her madde ayrı oylanacak. Konunun marjinal bir noktaya geldiğinin herkes farkında. Meclis’in ciddi bir vicdan muhasebesi yapacağına inanıyorum. Konuşurken herkesin gözünde bu vardı.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder