Candaş Tolga Işık 'Beyefendi üzerine düşeni yaptı'
HABERİ PAYLAŞ

'Beyefendi üzerine düşeni yaptı'

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül’ün danışmanlarından biriyle konuştum...
Malum; Gül, Şike Yasası’nı veto edince Ankara’da ortalık toz duman oldu.
* * *
AK Parti’de bir bölünme mi başlıyor?
Gül ve Erdoğan liderlik yarışına mı giriyor?

[[HAFTAYA]]

Yasa hiçbir değişiklik olmadan aynen Köşk’e geri gidiyor... Cumhurbaşkanı ne yapacak? Yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürme ihtimali var mı?
Bunları Köşk’ü ‘bilen’ birine sordum.
* * *
Sondan başlayalım...
- Yasa aynen Köşk’e
geri gelirse ne olacak?
“Beyefendi üzerine düşeni yaptı. Kamuoyunda bu yasadaki değişklikle ilgili tepkiler ortada... Buna rağmen Meclis ısrar ederse ki öyle görünüyor, Cumhurbaşkanı’nın yapabileceği bir şey yok. Zaten ikinci kez veto yetkimiz yok.”
- Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesi’ne götürebilir?
“Ülke gündeminde yeteri kadar gerilim var. Karar kendilerinin ama Beyefendi’nin yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürmek gibi bir ihtimali değerlendireceğini sanmıyorum.”
* * *
-AK Parti’nin bu tavrı
Gül’e bir meydan okuma mı?
“Benim kişisel olarak görüşüm, ‘Tekrar görüşmeye gerek yok, aynen geri gönderin’ tarzı bir yaklaşımın şık olmadığı yönünde... Ancak Cumhurbaşkanı’nın tepkisini bilmiyorum. Fakat burada mühim bir nokta var: Neticede bu Sayın Başbakan’ın tasarrufu... Cumhurbaşkanımız ve
Başbakan çok eski iki dost. Birlikte çok zor dönemeçlerden geçmiş iki kader arkadaşı... Bir yasa değişikliğindeki anlaşmazlıktan yola çıkarak birbirlerine meydan okuyacaklarını düşünmek çok akıllıca değil. ”
* * *
Son olarak veto, AK Parti içinde bir bölünmenin başlangıcı olur mu?
“Rasyonel düşenelim: Böyle bir bölünme hiçkimsenin işine yaramaz. Hem Başbakan hem de Sayın Cumhurbaşkanı açısından bakın... Bölünmenin kime ne faydası olacak? Parti içinden gelen tepkiler açısından soruyorsanız, bu da gayet doğal... Şike Yasası’ndaki değişiklikle ilgili sokakta
çok ciddi tepkiler var. Sokağa bakmadan siyaset yaparsanız seçim günü gelip sokağa çıktığınızda bu sefer de sizin yüzünüze bakmazlar! Beyefendi’nin veto gerekçesi iyi okunmalı. Yasa caydırıcılığını büyük ölçüde kaybediyor. Ve daha da kötüsü kişiye özel bir düzenleme yapılıyor imajı taşıyor. Yasa bu şekilde değiştirilirse ileride yaşanacak olumsuzlukların vebali bugün bu değişikliğin altına imza atan Meclis’in boynunda olacak. Ben de parlamenter olsam aynı tepkiyi verirdim.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder