Candaş Tolga Işık Biden ne diyor?
HABERİ PAYLAŞ

Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Dolmabahçe’de Başbakan Davutoğlu ile yaptığı 2 saati aşkın görüşmeden sonrası söylediği şu sözler çok ilgi çekti: “PKK konusunda, El Nusra konusunda, DAEŞ konusunda hem fikiriz. Bunlar basitçe söylemek gerekirse terörist gruplardır... Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu tek tehlike IŞİD değildir. PKK da vardır. PKK terör örgütüdür ve kabul edilemeyecek faaliyetlerde bulunmaktadır. Geçmişte PKK ile barış elde etmeye çalıştı, başarılı olmadı. Başka bir seçim de kalmadı. Siz, politik çözüm yolunu teşvik edeceksiniz ama halkınızı korumak için devam edeceksiniz.”

Haberin Devamı

Amerikan devletinin, Türkiye’ye terör örgütü PKK ile mücadele konusunda verdiği bu açık destek şüphesiz önemli... Biden’ın deklere ettiği bu desteği değersizleştirmek istemem ancak ister şüpheci deyin ister kötümser bu beyanatta son derece önemli bir eksik var.

Nedir o eksik? YPG. Biden belli ki Türkiye kamuoyunun hassasiyetlerine hakim. Normalde Amerikan Başkan Yardımcısı bir konuşmasında El Nusra ve IŞİD’i zikredip YPG’yi pas geçse olay olurdu. Ancak Biden, bunu büyük bir ustalıkla yaptı. Konuşmasının merkezine PKK’yı koyarak, PKK’ya vurgu yaptı. Hatta IŞİD’le PKK’yı eşleştirerek Türkiye’nin terörle mücadelesini övdü ve ‘Yanındayız’ mesajı verdi. Ve tabii ki bizimkiler mest oldu.

Gel gör ki, Biden’ın bu tavrı Amerika’nın YPG konusunda PKK’dan farklı bir yaklaşım sergileyeceğinin açık bir göstergesi. Başından beri yazıyorum, Rusya Esad’dan sonra Suriye’de ikinci müttefik olarak YPG’yi (PYD) seçti. Genel olarak Avrupa başta olmak üzere uluslararası kamuoyunda da IŞİD’le savaşan YPG’nin pozitif bir imajı var. Belli ki Amerika da Suriye’deki en büyük 3 silahlı güçten biri olan YPG’yi düşman ilan etmekten kaçınıyor.

Biden’ın sözlerinden “Amerika’dan Türkiye’ye destek” sonucunu çıkaranlara Amerikalıların vaktiyle bir yandan Türkiye’yi “stratejik ortak” ilan edip diğer yandan Kandil’e paraşütle uçaksavar mermisi dolu hediye paketleri indirdiklerini hatırlatmak isterim. Sizi bilmem ama Amerikan devletinin ikinci adamının Dolmabahçe çıkışı yaptığı açıklamadan benim çıkardığım sonuç şu: Suriye’de yalnızız... Yapayalnız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder