Candaş Tolga Işık Bir istihbaratçı uyarıyor...
HABERİ PAYLAŞ

Bir istihbaratçı uyarıyor...

Dış istihbarat ve terörle mücadele konusunda son derece deneyimli ve etkili bir isimle görüştüm... Halihazırda çok önemli bir resmi görevi olduğu için kimliğini paylaşmayacağım.

***

“Yanlış yapıyoruz” diye başladı cümleye ve devam etti: “Arap Baharı’nın etkisiyle Suriye ile ilişkileri bu derece bozmak çok riskli... Evet, Beşar Esad büyük ihtimalle gidici...

[[HAFTAYA]]

Ama şunu unutmamak lazım: Suriye’de çok güçlü bir derin devlet var. Ve orada Esad ailesinin çok önemli uzantıları var. Beşar iktidardan düşse bile Suriye derin devletinde Esad ailesinin etkisi devam edecektir. Türkiye’nin Esad’a karşı aldığı bu tavır erken ve ölçüsüz.”

Haberin Devamı

***

‘Bedel ödemek’ten kastı Suriye-PKK ilişkilerinin yeniden canlanmasıydı. “PKK’nın en hareketli olduğu yıllara bakarsanız arkasında hep Suriye’nin sponsorluğunu görürsünüz. Öcalan yıllarca örgütü Suriye’den yönetti. Suriye sıradan bir ülke değil. PKK içinde Fehman Hüseyin gibi çok etkili Suriyeliler var. Bunların Suriye derin devleti çok yakın ilişkileri olduğunu biliyoruz. Fehman’ın grubu örgütün merkez komitesinden bağımsız da eylem yapma yeteneğine sahip. Yeter ki arkalarında bir destek olsun. Sen gidip Zübeyir Aydar’la ateşkes imzalarsın ama Fehman buna uymaz. Geçmişte örneklerini yaşadık.”

***

Peki, PKK’nın yeniden ‘Suriye cephesini’ açma ihtimali ne kadar güçlü? “Çok güçlü bir ihtimal... Suriye’nin Türkiye’ye karşı en büyük kozu bu çünkü... Geçmişte bu kartı çok iyi oynadılar. Fehman tehlikeli bir terörist. Hırsları var. Uzun yıllar örgütün tüm silahlı güçleri ona bağlıydı. Sadık adamları var. Suriye’den gelecek bir sinyal onun için çok önemli. Halihazırda Suriye ile görüştüğünü biliyoruz. PKK, Suriye cephesini açarsa eylemselliğini 2 kat arttırır.”

***

Bu sözleri söyleyen sıradan biri değil... 20 yıldır çok kritik görevlerde bulunmuş. Halihazırda istihbarat ve terörle mücadele konusunda Türkiye’nin en önemli isimlerinden... Şu anda bulunduğu görevi gereği PKK konusunda olağanüstü bir birikimi var. Örgütün lider kadrosunda kimin hangi yemeği sevdiğinden tutun, bugün bu saatte hangi kampta kaç PKK’lı var ilgisi dahilinde. Bu bakımdan uyarıları son derece önemli. Umarım dikkate alınır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder