Candaş Tolga Işık 'Bir şeyler yapmaksak 2050'de denizdeki plastik miktarı balıklardan fazla olacak!'
HABERİ PAYLAŞ

'Bir şeyler yapmaksak 2050'de denizdeki plastik miktarı balıklardan fazla olacak!'

Böyle giderse 2050 yılında denizlerimizdeki plastik miktarının balıklardan fazla olacağını biliyor muydunuz? Siz biliyor muydunuz bilmiyorum ama Çevre Bakanlığı bunu biliyor ve önceki gün çok önemli bir adım attı.

Plastik poşet parayla satılacak

Meclis’te kabul edilen kanunla artık plastik alışveriş poşetleri tüketiciye en az 25 kuruştan satılacak. Plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası uygulanacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’la konuştum dün... Kurum çok genç, başarılı ve özellikle çevre konusunda çok duyarlı biri... Bakan Bey çok önemli bilgiler verdi:

Haberin Devamı

✔ Kişi başı yılda 440 poşet kullanıyoruz.

✔ Bu toplamda Türkiye için yılda 30-35 milyar poşet ediyor.

✔ Bir poşet 1000 yılda doğada yok oluyor.

✔ 2050’de denizlerdeki plastik miktarı balıklardan fazla olacak. Buna engel olmalıyız.

Plastikle savaş!

“Nasıl?” diye sordum.

Bakan cevap verdi: “Doğada geri dönüşümü binlerce yıl süren sık kullanılan maddelerin tüketimini belirgin oranlarda azaltmak zorundayız. Yeni çıkan yasayla plastik torbada kişi başı kullanımı 40 adete indireceğiz! Ve daha da önemlisi sadece kanunla kalmayacağız.”

Sıkı denetim

“Çok sıkı denetim getiriyoruz, takip edeceğiz. Bir poşetin geri dönüştürme maliyeti üretimden fazla. Marketlerde, manavlarda her yerde ücretsiz poşet veren herkese çok ağır cezalar uygulayacağız. Marketler, esnaf vatandaşı geri dönüşümlü çantalara, fileye veya kese kağıdı kullanmaya teşvik edecek!”

Depozito zorunlu

Bakan Kurum “Sadece plastik torbalar değil sorun” diyor. Bakanlık cam, pet şişe, metal kutu... gibi geri dönüşümü zor maddeler için de eskiden olduğu gibi depozito uygulamasını zorunlu hale getiriyor. (Bu arada cam doğada 4000 yılda yok olabiliyormuş.) Bir cam şişe bir kere kullanıp atılmayacak artık. Örneğin; cam şişede ürün satan üreticiler bu depozitoyu getirmezse bakanlığa ciddi rakamlarda para ödemek zorunda bırakılacak. Bakanlık o parayla cam, pet şişe, metal kutu geri dönüşümü yapacak.

Haberin Devamı

Bu işin şakası yok

Bakan Murat Kurum kapatırken mühim bir söz söyledi, onunla bitireyim: “Bu işin şakası yok, yaşadığımız doğaya zarar vermemek, onu korumak ve yarınlara bırakmak zorunda olduğumuz en önemli miras...”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder