Candaş Tolga Işık Botanik bahçesi müftülük binası oluyor
HABERİ PAYLAŞ

Botanik bahçesi müftülük binası oluyor

İstanbul Üniversitesi’nin Süleymaniye’de bir Botanik Bahçesi var.

Görmeyenler için bu bahçeyi biraz anlatayım: 10 binin üzerinde bitkinin yaşadığı bahçede 3 bin farklı tür bulunuyor. Türkiye florasındaki bitkilerin 4’te 3’ü burada mevcut... Botanik bahçesinin seralarında dünyada eşi benzerine zor rastlanan muz ağaçları, böcek yiyen bitkiler, kahvemango türleri ve zehirli bitki türler var. Örneğin: Nesli tükenen ‘Mavi Yıldız Bitkisi’ dünyada bir tek bu bahçede bulunuyor. Aynı şekilde yeryüzünde 2 tane ‘Amur Mantar Ağacı’ var. Biri Moğolistan’da öteki ise İstanbul’daki bu bahçede...

*[[HAFTAYA]]

İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi bilim adamları tarafından dünyanın en iyi 3 botanik bahçesinden biri olarak gösteriliyor.

*

Fakat gelin görün ki bu hazine yok olmak üzere!!!

*

Nasıl mı? Botanik Bahçesi Süleymaniye’de tarihi ‘Ağa Kapısı’nın içinde yer alıyor. Burada aynı zamanda İstanbul Müftülüğü de var. Müftülük yıllardan beri buranın tamamen kendisine verilmesini, botanik bahçesinin taşınmasını istiyordu... Ve maalesef sonunda başarılı oldular!

*

Botanik Bahçesi’nin mimarı Yard. Doç. Dr. Erdal Üzen dün hüngür hüngür ağlayarak aradı beni: “Korkunç bir şey bu! Taşıyamazsınız. Bahçedeki bitkilerin çoğu bir daha tutmaz... Böyle bir bahçe daha yapmak için en az 100 yıl gerekli... ‘Taşıyamadığınız türleri bırakın müftülük bakar’ diyorlar. Bu bahçeye biz zor bakıyoruz. Olacak iş mi bu?”

*

Botanik Binası’nın yerleşkenin Osmanlı mimarisine uygun bir binaya çevrilmesi şart... Ancak bunu böyle bir bilim yuvasını, böyle bir hazineyi oradan çıkarmadan da yapabilirsiniz.

*

Başbakan Erdoğan’dan, Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar’dan, Kültür Bakanı Ömer Çelik’ten, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’tan rica ediyorum: Ne olur bu kıyıma izin vermeyin!

*

Unutmadan... Diyanet İşleri Başkanı’na da naçizane bir sorum var: Bitkiler de tıpkı insanlar gibi Yüce Allah’ın yarattığı canlılar değil midir? Eğer öyleyse “Ağa Kapısı müftülüğe kalsın...” diye binlerce canlının ölümüne vesile olmak dinimize göre günah değil midir?! NOT: Bugün saat 13’te Süleymaniye’deki Botanik Bahçesi’nde olacağız. Hocalar “Botanik neden taşınamaz?” anlatacak. Duyan olursa tabi...

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder