Candaş Tolga Işık 'Bu fotoğraf kimin eseri?'
HABERİ PAYLAŞ

'Bu fotoğraf kimin eseri?'

Kadına şiddet, çocuğa şiddet, yaşlıya şiddet, hayvana şiddet, hastanede şiddet, askerde şiddet, karakolda şiddet, sokakta şiddet, statta şiddet, Meclis’te şiddet, şehit cenazesinde şiddet, medyada şiddet, sosyal medyada şiddet...

Türkiye şiddet sarmalında can çekişirken dün bu sefer bir okulda çekilen şiddet görüntüleriyle sarsıldık: Bir öğretmen tüm öğrencilerin gözü önünde iki öğrencisine şiddet uyguluyordu.

Çok değil, bir ay önce anaokulunda şiddet görüntülerine şahitlik etmiş bir toplum için ilkokulda şiddet beklenmedik durum değildi aslında... Sahi ne oldu o anaokulunda şiddet uygulayanlara? Hapisteler mi?

Haberin Devamı

Peki üç ay önce internete düşen, öğretmenine sınıfta şiddet uygulayan lise öğrencileri nasıl bir ceza aldılar? Daha doğrusu aldılar mı? Öğrencilerini tüm okulun gözü önünde döven öğretmenin MEB tarafından yöneticilik görevi alınmış.

Bu fotoğraf kimin eseri

Adli süreç başlatılmış. Vay be! Müthiş haber! Bundan sonra o öğretmen asla şiddete başvurmaz! Konu kapandı!!! Türkiye’nin bir şiddet toplumu haline gelmesinin en büyük sebeplerinden biri de bu işte: Şiddetin hak ettiği cezayı almaması.

Yasal uygulamadaki eksikliğe, idari-toplumsal duyarlılıktaki eksikliğin eşlik etmesi. Kim hatırlar yarın bu görüntüleri deyip göstermelik bir cezayla geçiştirmek.

‘TÜRKİYE’DE MAALESEF ŞİDDET PRİM YAPIYOR!’

Bu şiddet sarmalını konuşmak için dün Psikiyatrist Prof. Dr. Mansur Beyazyürek’i aradım. Hoca “Şiddet, insanın doğasında var ama bunu eğitimle, aileyle, çevresel koşullarla terbiye ederiz. İnsan saldırgan bir varlıktır. Eğitimle düzeltilir, yontulur” dedi ve devam etti: “Türkiye’de şiddet bir halk sağlığı sorunu haline geldiyse bunun en önemli sebebi siyasetçilerdir. İnsan taklit eden bir varlıktır.

Onu yönetenler ne yapıyorsa onu yapar. Meclis’teki şiddet görüntülerine, siyasetin dilindeki öfkeye-şiddete; liderlerin, siyasetçilerin karşılıklı söylemlerine bir baksanıza!

Böyle bir ülkede vatandaştan ne bekliyorsunuz ki?” Mansur Hoca “Türkiye’de maalesef şiddet prim yapıyor, televizyonda, gazetelerde siyaset konuşanların-yazanların dili-üslubu dehşet verici.

Haberin Devamı

Şiddet TV dizilerinde olunca devlet-RTÜK müdahale ediyor ama kimse ses çıkarmıyor. Soruyorum, neden? Adam karısını öldürüyor, mahkemede takım elbise giydi diye ceza indirimi alıyor.

Türkiye’de başta siyaset, sonra devletin diğer kurumları vatandaşa bilinçaltından ‘şiddetin iyi bir şey olduğu, kabul gördüğü, sorun çözdüğü ve cezalandırılmadığı’ mesajını veriyor. Hal böyle olunca da en ufak bir öfkede şiddet, kendini rahatlama aracı olarak kullanılabiliyor” diyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder