Candaş Tolga Işık Bu Kadür basit!
HABERİ PAYLAŞ

Bu Kadür basit!

Haberin Devamı

Psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Tarık Yılmaz 30 Mart’ta yapılan yerel seçimler öncesi Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun yaptığı 8 konuşmayı kıyaslamış.

[[HAFTAYA]]

8 ayrı ilde yapılan mitingdeki konuşmalar incelenmiş ve liderlerin kullandığı kelimeler üzerinden bir analiz yapılmış... Buna göre Başbakan Erdoğan 69 kez, Kılıçdaroğlu 5 kez “Çözüm, vizyon, proje, strateji ve plan” demiş? “Yol, okul, hastane ve sağlık” kelimelerinde ise durum farklı değil: Başbakan Erdoğan, 220 kez, Kılıçdaroğlu 13 kez...

*

Prof. Dr. Yılmaz’ın bir diğer analizi ise ‘pozitif-negatif konuşma’ ve ‘yöresel mesaj’ verme... İki ayrı ilde yapılan konuşmalardan çıkan sonuç.... Başbakan Erdoğan, yüzde 35.6 pozitif konuşuyor, yüzde 26 negatif, yöresel mesaj oranı ise yüzde 19. Kılıçdaroğlu, yüzde 13.3 pozitif konuşuyor, negatif yüzde 63, yöresel mesaj oranı ise yüzde 4...

*

Araştırmada CHP’nin eski genel başkanı Deniz Baykal ve Başbakan Erdoğan’ın da konuşmaları kıyaslanmış. Buna göre Erdoğan, ‘değişim ve proje’ üzerinden pozitif bir dil seçerken Baykal ‘yolsuzluk’ üzerinden negatif bir dil seçiyor.

*

Bu ne demek biliyor musunuz? Bir: ‘Yolsuzluk-rüşvet’ konuları üzerinden yapılan siyaset oy getirmiyor, aksine oy götürüyor. İki: Vatandaşa ne yapması gerektiğini öğreten değil, kendisi ne yapacağını anlatan siyasetçi oy alıyor. Ve son olarak üç: Genel başkan değişmiş olsa da CHP yine bildiğin CHP.

*

CHP demişken... Geçen hafta bir davette CHP’li yöneticiyle karşılaştım. “İstanbul ve Ankara’da önde gidiyoruz” dedi. Uyan Süperman uyan, daha uçucan!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder