Candaş Tolga Işık Cehalet mi daha tehlikeli korona mı?
HABERİ PAYLAŞ

Cehalet mi daha tehlikeli korona mı?

Türkiye’de ilk koronavirüs vakası tespit edildikten sonra sosyal medyada, WP gruplarında konuşulanlara, marketlerde yaşanan kaosa bakınca Türkiye’de cehaletin koronadan da diğer birçok virüsten de çok daha tehlikeli olduğunu söylemek zorundayız.

Halimiz gerçekten içler acısı. Türkiye’de muhtemelen sıradan grip vakalarından, zatürreden, diyabetten ya da sigara kullanımına bağlı KOAH’tan koronaya göre 100 kat daha insan ölüyordur. Ve bunların hiçbiri için kılını kıpırdatmayan halkımız koronaya karşı marketlere akın edip, teyakkuz ilan etti. Oysa bunları yapmak yerine önümüzdeki bir, bir buçuk aylık dönemde sadece gerekli tedbirleri alarak koronadan korunmak mümkün.

Haberin Devamı

Allah aşkına bir konuda ayarımız olsun, ölçülü olalım. Ya vurdumduymaz ya da panik olmak zorunda değiliz! Tedbirli ve sakin olalım. Kafi.

Koronanın en büyük risk grubu:

Sigara kullanan erkek hipertansiyon hastaları

Cehalet mi daha tehlikeli korona mı

Virüs canlılarda hücrelere tutunarak hastalığa neden olan bir organizma. Virüsü etkili kılan da bu tutunma yerleri ve ihtimalleri. Şu an itibarıyla koronavirüse dair bildiğimiz bilimsel veri diyor ki, korona erkeklerde X kromozom kaynaklı olarak kadınlara göre daha kolay tutunuyor.

Sigara kullanımı koronavirüsün tutunmasını kolaylaştırdığı gibi, akciğer başta olmak üzere vücuttaki etkinliğini artırıyor. Hipertansiyon (yüksek tansiyon) aynı şekilde koronavirüsün sevdiği bir kronik rahatsızlık. Bunları neden bilmeliyiz? Şayet erkekseniz, yaşınız 70 üzeriyse ve hipertansiyon hastasıysanız koronavirüse aynı toplumda yaşadığınız diğer insanlara göre çok daha fazla dikkat etmeli, çok daha fazla tedbirli olmalısınız.

Koronaya karşı en büyük tedbir ne?

Cehalet mi daha tehlikeli korona mı

Göz, burun ve ağız! Koronavirüsün tıpkı diğer grip türleri gibi bulaştığı yerler bunlar. Islak mukozaya sahip bölgelerden alıyoruz virüsü… Aynı şekilde virüslerin ve bakterilerin en sevdiği, en sık yerleştiği yerler tırnak araları ve çevreleridir.

İşte tam da bu yüzden bu bölgelerin hijyeni çok ama çok önemli. Ellerden göz, burun ve ağıza virüslerin taşınmaması için günde 6 kez el yıkamak şart. Gün içerisinde temas ettiğimiz yerlerde defalarca elinizi uzun uzun yıkamayı ihmal etmeyin. Hatta sabunlu yıkamadan sonra mutlaka alkol içeren bir sıvıyla tekrar dirseklerinize kadar dezenfekte edin.

Haberin Devamı

Okullar tatil edilecek mi?

Okulların tatil edilmesiyle ilgili dün Milli Eğitim Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililerle konuştum, dediler ki, “Şu anda böyle bir karar yok. Sağlık Bakanlığı’nın Bilim Kurulu salgınla ilgili değerlendirme yapar, böyle bir tavsiye-ihtiyaç belirlerse çıkar Cumhurbaşkanı bunu açıklar. Ancak şu an böyle bir değerlendirme yok.”

Peki, bazı üniversiteler eğitimi durdurma kararı aldı o ne olacak? Ankara’dan güvenilir kaynaklar YÖK’ün bu üniversitelerin kafalarına göre aldıkları bu kararlarla ilgili “fırsatçılık” yaptıkları iddiasıyla soruşturma başlatacağını söyledi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder