Candaş Tolga Işık En büyük ''doğal'' afet vurdumduymazlık!
HABERİ PAYLAŞ

En büyük ''doğal'' afet vurdumduymazlık!

Yanılmıyorsam yıllar önce Özgür Amed yazmıştı, “Sosyolojinin kavram kokan terimleri arasında ‘doğallaşma’ kelimesine de rastlarız. Meselenin gelip tosladığı koca bir duvar bu doğallaşma. Misal Türkiye’de ‘trafik canavarı’ denen bir şey vardır. Kazaların sebebi odur.

Kimdir nerededir bilinmez. Ama inanılır. Gerçekten inanılır. Çünkü el birliğiyle başarıyla doğallaştırılmıştır.” Özgür’ün bıraktığı yerden biraz daha açalım... Fay hattının dibine 9 katlı çürük bina yapar, yaptığın yetmez çoluğunu çocuğunu obinada hiçbir rahatsızlık duymadan yaşatırsan seni öldüren deprem değildir. Dere yatağını imara açar, hazır imara açılmışken dikebildiğim kadar yüksek bina dikeyim dersen seni öldüren sel değildir.

Haberin Devamı

Emniyet kemerini aksesuar sanıp arkadan bağlarsan, bir yandan otomobil kullanıp diğer yandan cep telefonunu elinden düşürmezsen seni öldüren trafik canavarı değildir. Pilot koltuğunda oturanlar pilotluktan, kulede oturanlar kulenin sorumluluğundan bihaber davranırsa o uçak kazasının sorumlusu uçak değildir. Tıpkı yaşam odası olmayan madende can veren yüzlerce işçinin katilinin madenocağı olmadığı gibi!

Hızlandırılmış tren facialarında hayatını kaybeden insanlarımızın katilinin tren olmadığı gibi! Türkiye’nin başındaki en büyük doğal afet vurdumduymazlıktır. Ne depremler ne sel ne de kaza sandıklarımız… Vatandaş-devlet el ele memleketimizi kuşatan bu vurdumduymazlıktan daha büyük doğal afet, daha büyük felaket bilmiyorum ben.

O KANAL NİYE AÇIK?

İddia ediyorum dünyanın hiçbir yerinde, Kongo’da, Patagonya’da bile insanlar Türkiye’deki kadar pisipisine ölmüyordur. Bakın bir örnek vereyim: Açık unutulan rögara düşüp can veren çocuklar! 2007’de İstanbul’da 5 yaşındaki Dilara, aynı yıl Kocaeli’nde 2.5 yaşındaki Tuğba, 2010’da Şanlıurfa’da 12 yaşındaki Fehime, 2011’de Van’da 5 yaşındaki Şirin… Şimdi bu nereden mi aklıma geldi? Sabiha Gökçen’deki kazaya müdahaleye giden 5 polisimiz yol üzerinde hiçbir uyarı bulunmayan bir kanala düştükleri için şu an hastanede yaşam mücadelesi veriyor. O kanal niye açık? Neden hiçbir uyarı yok? Allah korusun bu insanlara bir şey olursa hesabını kim verecek?

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder