Candaş Tolga Işık Florya ve Riva projesinde son durum
HABERİ PAYLAŞ

Florya ve Riva projesinde son durum

Emlak Konut’un Galatasaray’ın Riva ve Florya projeleriyle ilgili fesih kararından sonra Emlak Konut ve Çevre-Şehircilik Bakanlığı’ndan yetkililerle konuşup resmi bilgileri paylaştım. Dün bir kez daha Emlak Konut yetkilileriyle konuştum. Son durumu yazayım:

GALATASARAY’IN 508 MİLYONLUK BORCUNU DEVLET ÜSTLENDİ

Emlak Konut ve Galatasaray bir anlaşma yaptı. Bu anlaşmaya göre Emlak Konut buralarda inşaat projeleri geliştirecek Galatasaray da buradan bir gelir elde edecekti. 2016’da yapılan bu anlaşma çerçevesinde Galatasaray’ın Aralık 2017’de Florya’yı boşaltması gerekiyordu. Boşaltmadı.

Haberin Devamı

6 ay daha müddet verildi. Haziran 2018’e gelindiğinde hâlâ boşaltılmamıştı Florya.... Bu arada Galatasaray’ın borçlarından 508 milyon liralık kısmının (Denizbank’taki) temlikini devlet bu projeden gelecek gelire güvenerek üstlendi.

Kulüplerin bugünkü mali darboğazında 508 milyonluk bir temlikten kurtulmak büyük iş! Ve hatta bunun 254 milyon lirasını ödedi. Ancak 2019 yılının sonuna geldiğimiz halde Florya hâlâ boşaltılmadı. Hal böyle olunca hem projeyi yüklenen müteahhit hem de devlet projenin Florya ayağı ilerleyemediği için mağdur oldu ve sözleşmeyi feshetme kararı alındı.

GALATASARAY ŞU AN DEVLET ARAZİSİNDE ANTRENMAN YAPIYOR

Bu kadar da değil... Florya yaklaşık 63 dönüm bir arazi. Bunun 40 dönümü emlak konut tarafından Milli Emlak’tan satın alındı. 23 dönümü ise Galatasaray’a ait... Gel gör ki Emlak Konut’a ait olan 40 dönümde de Galatasaray’ın tesisleri var. Bu kısmını özellikle sordum, aldığım cevap şu: “Yarın devlet çık oradan dese Galatasaray Florya’da kullandığı alandaki devlete ait kısmı boşaltmak zorunda.”

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

Birçok alternatif var masada. Emlak Konut tamamen projeden çekilirse hukuki yollara başvurarak bugüne kadar yaptığı bütün ödemeleri gecikmelerden kaynaklanan faizleriyle talep etme hakkına sahip. Ancak şu anki durumda devlet diyor ki, “Madem Florya’yı boşaltmıyorsunuz o halde sadece Riva ile bu iş bu şartlarda olmaz.

Eğer Florya’yı boşaltmayacaksanız şu ana kadar 254 milyon ödedim borcunuzdan, bundan sonrasını siz ödeyin. Banka yükümlülüklerini siz yüklenin bizden bu kadar. Ya da Florya’yı boşaltacaksanız bir an önce bir takvim belirleyelim ve bu sefer sözünüzü tutun. Veya sizin teklifiniz varsa getirin masaya konuşalım ama bu sürünceme bitsin.”

Haberin Devamı

Galatasaray Kulübü yetkilileri ve Emlak Konut yetkilileri arasında görüşmeler sürüyor. Ben ne hukukçuyum ne de finans uzmanı... Gazeteci olarak devlet kanadından aldığım bilgileri paylaştım, paylaşmaya da devam edeceğim. Galatasaray Kulübü’nden de bu konuyla ilgili konuşmak isteyen olursa bu köşe onlara da açıktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder