Candaş Tolga Işık Kadının statüsü mü?
HABERİ PAYLAŞ

Kadının statüsü mü?

Türkiye’de 4 milyon 672 bin kişi okuma-yazma bilmiyor... Bunun 3 milyon 757 bini kadın. İlköğretimden mezun olan her 10 kızdan 4’ü ortaöğretime devam ettirilmiyor. Üniversite mezunu erkek sayısı, kadın sayısının 2 katı...

Her 10 kadından sadece 3’ü çalışıyor. Son 10 yılda işsiz kadın sayısı 2 kat arttı. Evliliklerde üniversiteli kadınların yüzde 73’ü, gecekondu ve kırsal kesimdeki kadınların yüzde 90’ı şiddet görüyor.

[[HAFTAYA]]

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki kadın milletvekili oranı yüzde 14.4. Bu rakam Uganda’da yüzde 17.4, Güney Afrika’da yüzde 25, İsveç’te yüzde 40.4, Mozambik’te ise yüzde 25. Türkiye dayakta yüzde 58’le, Bangladeş (yüzde 47), Etiyopya (yüzde 45), Hindistan (yüzde 40) ve Mısır’ın (yüzde 34) önünde...

Haberin Devamı

***

Bu bilgileri Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden aldım. Ne acayip değil mi? Kadının statüsünün olmadığı bu ülkede bir genel müdürlüğü var!

***

Aile Bakanı Fatma Şahin dün “Şiddet uygulayan erkeğe elektronik kelepçe takılacak” demiş. Elektronik kelepçe takınca ne olacak?

Dayakçı koca takip edilecek, eşine yaklaşırsa ekipler müdahele edip “Hop birader nereye?” diyecek. Bunun üzerine erkek “Madem yaklaşamıyorum, dur o zaman karımı öldürmekten vazgeçeyim” diyecek!

***

Bakın... 2 ay önce 14 ülke biraraya gelip “Kadına Yönelik Şiddete Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” imzaladı. Devletler ‘kadına yönelik şiddeti önlemekle yükümlü’ kılındı. Sözleşmeye ilk imzayı kim attı? Türkiye. İmzayı attıktan 5 gün sonra Hülya Tazegül öldürüldü. Hülya Tazegül boşanmak isteyince kocası ölümle tehdit etmişti.

O da annesinin evine kaçmıştı. Kocası balyozla kapıyı kırıp, içeri girmişti. Hülya Tazegül ve oğlu son anda kurtarılmıştı. Kocası vazgeçmedi. Tekrar evi bastı. Doğalgaz hattını ateşe verdi. Talihsiz kadın yangından zor bela kurtuldu. “Kocam beni öldürecek. Beni koruyun” diye devlete sığındı. Koruma talep etti. Olumsuz yanıt aldı. Birkaç hafta sonra Hülya Tazegül kocası tarafından kurşunlanarak öldürüldü. Bizim imza kurumamıştı bile!

***

Fatma Şahin’i tanırım: Dürüst ve samimidir. Selma Aliye Kavaf’tan ‘enkaz’ devraldı. İyi işler yapacağına eminim. Ama vaziyet bu derece vahimken bakanlığı toparlayana kadar hemen bir ‘acil eylem planı’ yapmalı.

Haberin Devamı

Önerim mi? Var tabii... İlk aşamada erkeklere ‘elektronik kelepçe’ takacaklarına kadınlara ‘çelik yelek’ dağıtsınlar!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder