Candaş Tolga Işık Mecburen CHP'ye oy verme döneminin sonu...
HABERİ PAYLAŞ

Mecburen CHP'ye oy verme döneminin sonu...

Son 15 yılda yapılan seçimlerde “CHP’nin kalesi” diye tabir edilen merkezlere bir bakalım. Kritik soru şu: Seçmen parti politikalarını ya da gösterdiği adayları çok beğendiği için mi CHP’ye oy verdi yoksa “AK Parti kazanmasın” diye mi... İzmir örneği çok somut bir vakadır. İzmirlilerin neredeyse tamamı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin belediyecilik hizmetlerinden şikayet eder.

Buna rağmen başta yaşam tarzına müdahale kaygısı olmak üzere AK Parti’nin başa gelmemesi motivasyonuyla -tamamen CHP’den bağımsız sebeplerle- gidip kazanma ihtimali en yüksek parti olan CHP’ye oy verir. Yanlış anlaşılmasın iyi yapıyorlar ya da kötü yapıyorlar sonucuna varmak ya da eleştirmek değil niyetim. Sadece durum tespiti yapıyorum. Her seçim daha da kutuplaşan Türkiye’de bugüne kadar CHP’ye oy verenlerin en büyük motivasyonu bu “anti AK Parti” tavrıydı. Lakin görünen o ki bu seçim işler değişiyor.

Haberin Devamı

'CHP'NİN KALESİ' KADIKÖY^DE İYİ PARTİ KAZANABİLİR Mİ?

AK Parti’yle hiçbir şekilde yıldızı barışmayan muhalif seçmen için artık tek seçenek CHP değil. Sarıgül’ün DSP’si sadece Şişli’de değil, birçok ilde ve büyükşehirlerdeki metropol ilçelerde ciddi anlamda alternatif adaylar gösterdi. CHP’yle nasıl bir ittifak kurduklarını hâlâ kimsenin tam olarak anlayamadığı İYİ Parti de aynı şekilde... İYİ Parti’nin “CHP’nin kalesi” Kadıköy’de oyuncu Emre Kınay’ı aday göstermesi dikkat çekici bir seçim hamlesi... Kadıköy, 1989’a kadar ANAP iktidarında bir ilçeydi.

Seçmen yapısı ağırlıklı olarak muhalif ancak soldan ziyade merkez sağa daha yakın bir profil... 80 bin nüfusuyla en büyük mahallesi olan Göztepe AK Parti’yle yolu kesişmeyen ancak merkez sağa yakın bu seçmen profilinin en yoğun olduğu bölge... Aynı zamanda İstanbul’un asker ve emekli nüfusu en yoğun ilçelerinden biri Kadıköy. Dün Kadıköy’ü avucunun içi gibi bilen eski belediye başkanı Selami Öztürk’le konuştum.

“ANAP’tan yüzde 27’yle aldık. Bıraktığımda yüzde 72’ydi oy oranımız... Bu yüzde 40-50 arası farkın büyük kısmı o merkez sağa yakın, liberal muhalif seçmendir” dedi.

Haberin Devamı

KADIKÖYLÜLERE EMRE KINAY'I SORDUM...

Doğma büyüme Kadıköylü ve Caferağa’nın sevilen simalarından birkaç tanıdığımı aradım dün... Her seçim CHP’yi ve gösterdiği adayı eleştirir fakat gider yine son tahlilde CHP’ye oy verirlerdi. Kazanır mı kazanamaz mı bilemem. Onu göreceğiz. Ancak anladığım şu ki İYİ Parti’nin adayı Emre Kınay daha sahaya çıkmadan Kadıköylüler için ciddi bir alternatif olmuş bile...

İYİ PARTİ, DSP VE DP GÜÇLÜ ADAYLAR ÇIKARIYOR!

Özetle CHP için bir deniz daha kurumuştur. “Aman AK Parti kazanmasın da...” kaygısıyla bir yandan şikayet edip diğer yandan mecburen CHP’ye oy veren seçmenin önünde bu seçim ilk kez DSP gibi, DP gibi, İYİ Parti gibi son derece dikkat çeken ve kazanma ihtimali olan seçenekler var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder