Candaş Tolga Işık 'O binalar yıkılacak, insanımızın hayatını göz göre göre tehlikeye atamayız!'
HABERİ PAYLAŞ

'O binalar yıkılacak, insanımızın hayatını göz göre göre tehlikeye atamayız!'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kartal’da çöken binayla ilgili dün çok net konuştu: “Bunun adı afet değil. Bu bölgeyi incelemeye aldık. Kimse kusura bakmasın riskli binalarda oturulmasına izin vermeyeceğiz.” Cumhurbaşkanı’nın bahsettiği o incelemeyi dün Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordum.

'ÇÖKEN BİNANIN ÇEVRESİNDEKİ BAZI BİNALAR DA FARKLI DURUMDA DEĞİL'

Çöken binada ne mühendislik ne de mimari hizmet alınmış. Hiçbir hesaplama yapılmamış. Temeli sorunlu, kullanılan malzeme sorunlu... Ancak bu haldeki tek bina o değilmiş! Bakan Kurum durumun vahametini şöyle anlattı: “Acı hadisenin yaşandığı gün hemen olay yerine gittik. Çöken binayla ilgili tespitleri yaptıktan sonra çevresindeki binalara da bir bakalım dedik. Hemen yanındaki binanın temeline kadar indik. Genel hatlarıyla bir inceleme yaptık. Tablo korkunçtu.”

Haberin Devamı

'ŞU AN 10 BİNAYI İNCELİYORUZ, BU SAYI ARTACAK'

“İlk etapta bölgedeki 10 yüksek riskli bina ekiplerimiz tarafından incelemeye alındı” dedi Bakan Kurum ve bu binaların halini şöyle tarif etti: “Aralarında durumu çok vahim binalar var ki bunlar için derhal gerekli adımları atacağız. Bu binalar derhal boşaltılıp, yıkılacak. 18 insanımızı kaybettik. 14 yaralımız var. Bu acıyı tekrar yaşamamak adına ne gerekiyorsa yapacağız. Binalarda yaşayan vatandaşlarımız kentsel dönüşüm kapsamında mağdur edilmeden güvenli binalara taşınmaları sağlanacak.”

'O MALZEMEYLE BIRAKIN APARTMANI BARAKA BİLE YAPILMAMALI'

Bakan “Bu 10 bina bir başlangıç” dedi ve ekledi, “Maalesef o bölgede 25-30 yaşındaki binaların çoğunda benzer tabloyla karşı karşıyayız. Oralarda kullanılan inşaat malzemesiyle bırakın 8 katlı bina dikmeyi, baraka yapılmaz. Hem kötü hem de eksik malzeme kullanılmış. İnşaat adına yapılmaması gereken ne varsa yapılmış. O kadar kötü. Ekiplerimiz sahada çalışıyorlar ancak vatandaşlarımızdan da ricamız bize riskli olduğunu düşündükleri, gördükleri binaları bildirsinler.”

CUMHURBAŞKANI'NIN KARARLILIĞI ÇOK ÖNEMLİ

Yıllardır o bölgede doğup büyüyen biri olarak yazıyordum. İlk kez devlet katında bu denli ciddiye alındı bu durum. İnanabiliyor musunuz Kartal sahilinde dışarıdan baktığınızda çıplak gözle rahatlıkla görebileceğiniz eğik bina var! Balkonun bir kısmı binanın gövdesinden ayrılmış apartman var. Ve daha da acısı yıllardır bu binalarda insanlar yaşıyor. Cumhurbaşkanı’nın kararlılığı ve verdiği mesaj çok önemli. Dünkü konuşmamızdan sonra şuna inanıyorum ki hem deneyimi hem de enerjisiyle dikkat çeken genç Bakan Murat Kurum devletin en tepesindeki bu kararlılığı arkasına alarak o çürük binaları tek tek temizleyecek.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder