Candaş Tolga Işık Referandumdan başkanlık çıkar!
HABERİ PAYLAŞ

Referandumdan başkanlık çıkar!

Haberin Devamı

Geçen yıl bu zamanlar bütün kamuoyu şirketleri 1 Kasım seçimlerinin sonucuna dair fena halde çuvallarken bir tek o tam isabet bir sonuca imza atmıştı. Adil Gür’den bahsediyorum. Kendi adıma Gür’ün sadece araştırmalarını değil öngörüleri ve tespitlerini de çok değerli buluyorum.



Hal böyle olunca başkanlık sistemi tartışmalarının ortasında dün yine Adil Gür’ü aradım. “Ne diyorsun?” dedim. “O iş bitti” dedi ve anlattı: “15 Temmuz’dan sonra tablo tamamen başkanlık sistemi lehine işlemeye başladı. Erdoğan’ın oradaki tavrı ona karşı güven ve sempatiyi artırdı. Tayyip Bey başkanlık sistemini istedikçe halktaki karşılığı da artıyor.”



Gür, “Cumhuriyet tarihi boyunca hiçbir referandumdan ‘Hayır’ oyu çıkmadı” diyor. “Bizim toplumumuz kendine sorulan her soruya ‘Evet’ deme eğiliminde... Unutmayın, Özal, Özal olduğu dönemde ‘Hayır’ için çalışmıştı. Buna rağmen ‘Evet’ oyu çıktı. Kampanya açısından da olumsuzluğu anlatmak zordur.”



Adil Gür en son geçen ay (15-23 Ekim) başkanlık sistemiyle ilgili bir araştırma yapmış. Çıkan sonuç şöyle; Evet: Yüzde 45, Hayır: Yüzde: 40 Kararsız: Yüzde 15. Gür’e “Rakamlar çok yakın değil mi?” diye sordum. “Bizim araştırmayı yaptığımız tarihte MHP’nin tavrı henüz netleşmemişti.

MHP oylarının da geleceğini düşünürseniz, yüzde 58’lere yakın bir evet oyu çıkıyor. Kaldı ki MHP’nin tavrı ne olursa olsun görünen o ki 2010 referandumuna benzer bir sonuç çıkacak.”



Malum, Bahçeli’nin AK Parti’ye yakın politikaları muhalefet tarafından çok eleştiriliyor. Gür bu konuda da enteresan sözler söyledi: “MHP doğru yapıyor. Ticaret gibi düşünün; bir yanda yüzde 25’lik bir CHP havuzu diğer yanda yüzde 50’lik bir AK Parti havuzu var. Siz olsanız hangisine oynarsınız?

Yarın öbür gün işler yolunda gitmezse AK Partili seçmenin MHP’den başka gideceği bir yer yok. Kaldı ki şunu da unutmayın; MHP’nin AK Parti’ye yaklaşmadığı iki seçim olan 2010 referandumunda ve 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde MHP seçmeni kendi resmi parti politikasının tam tersi yönünde oy kullandı.”



Adil Gür’ü yakalamışken partilerin en güncel oy oranlarını da sordum. Son yaptığı çalışmayı anlattı: AK Parti: Yüzde 55, CHP: Yüzde 23 MHP: Yüzde 12, HDP: Yüzde 7,5.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder