Candaş Tolga Işık Rota yeniden oluşturuluyor!
HABERİ PAYLAŞ

Rota yeniden oluşturuluyor!

Tam da Amerika’ya “Yeter senden yediğimiz kazıklar ben artık yüzümü Rusya’ya dönüyorum” demek üzereyken İdlib’te Ruslar tarafından ağır satışa uğrayınca “Yine en iyisi Amerika mı acaba?” diye sormaya başladı ahali. Anlayacağınız rota yeniden oluşturuluyor!

Uluslararası ilişkiler alanında tüm zamanların en önemli isimlerinden Henry Kissenger “Diplomasi” isimli kitabında der ki, “Dostluk ve düşmanlık kavramı sizin özel hayatlarınız içindir.

Diplomaside böyle kavramlar yoktur.” Etkili ve başarılı diplomaside tek kriter bir ülkenin milli menfaatleridir. Dostluk ve düşmanlık kavramlarına saplanıp kalmak değil, değişen zaman ve şartlara göre kendi ulusal çıkarlarının gereğini yapmaktır esas olan… Biz bunu birkaç istisnai dönem dışında bir türlü anlayamadık.

Haberin Devamı

Anlayamadığımız için de hayâl kırıklıklarından kafamızı kaldıramıyoruz. Şunu bir anlayalım olur mu kimse bizim mutlak dostumuz ya da mutlak düşmanımız değil.

AMERİKA MI YOKSA RUSYA MI DAHA GÜVENİLİR BİR MÜTTEFİK?

Amerikan başkanlığı koltuğunda bugün maalesef akli dengesi yerinde olmayan bir adam oturuyor. Gel gör ki Amerika’da sadece Trump istedi diye hiçbir şey olmaz. Çünkü orada onların check and balance dedikleri kuvvetler ayrılığı prensibi var.

Devletin tüm kurumları kendi içinde ayrı ve etkin güce sahip. Rusya’ya gelince… Rusya’nın başında Amerika’ya göre daha normal, daha dengeli bir adam var. Ancak o bir diktatör! Hal böyle olunca Rusya’da Amerika’nın tam tersi hukuk, demokrasi vs. gibi kavramlar ne derse desin, Putin’in istemediği hiçbir şey olmaz. Kararı siz verin; sizce hangisi daha güvenilir bir ortak?

BİR KATİLİN SPOR KULÜBÜ SAHİBİ OLMASI

İngiliz basınında çıkan haberlere göre Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Bin Salman, Newcastle United takımını almak üzere. Prens Salman dediğin İstanbul’daki gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin bir numaralı azmettiricisi.

Bir nevi katil. Herifin işlediği cinayet en son BM kürsüsünde dile getirildi ama gel gör ki para böyle rezil bir şey işte! Şimdi hep birlikte demokrasinin, uygarlığın, insan haklarının yılmaz savunucusu İngiltere’ye bağlanıyoruz. Bakalım kendi ülkelerinde doğan bir spor dalı olan futbola, bir katilin girişini nasıl izah edecekler?! Benden tavsiye: Yarın öbür gün İngiltere’de bir futbolcu “kaybolursa” Arabistan’ın Londra konsolosluğuna bakın!

Haberin Devamı

ALGORİTMALARIN EFENDİSİ

Ersoy Dede ile önceki gün yazdığım Ataşehir’deki golf kulübü yazısı üzerine WhatsApp’ta geyik yaptık. Ersoy dün telefonuna bir anda düşen golf reklamlarını paylaştı.

Tesadüf mü yoksa yine algoritmaların bir oyunu mu bilmiyorum ama yaşadığımız dijital çağda algoritmaların bize nasıl bir dünya dayattığını görmek için önemli bir vesile. Sosyal medyada gördüğünüz aslında görmeniz gereken değil, size göstermeleri gereken!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder