Candaş Tolga Işık S-400'ler başımıza bela açar mı, Açarsa nasıl açar?
HABERİ PAYLAŞ

S-400'ler başımıza bela açar mı, Açarsa nasıl açar?

S-400’ler gelmeye başladı, vatana millete hayırlı olsun. Tabii hepimiz bu S-400’ler ABD’nin Türkiye’ye bir yaptırım uygulamasına neden olur mu diye merak ediyoruz. En son Erdoğan-Trump zirvesinde ABD Başkanı’nın Türkiye’nin S-400 alımıyla ilgili bizim lehimizde söylediği sözler hem kamuoyunda hem de piyasalarda bir rahatlama yarattı. Lakin ABD tarafındaki yaptırım konusu sadece Trump’ın iki dudağının arasından çıkacak sözlerden ibaret değil.

İki tür yaptırım söz konusu... Birincisi, ABD Kongresi’nde gündeme gelen, S-400 alımıyla Türkiye’ye F-35 uçaklarının gönderilmesine engel olma, Türkiye’yi bu projeden çıkartmaya yönelik yasa tasarıları. Şu ana kadar 5 tasarı ele alınıyor. Bunların 4’ü bütçeyle ilgili... Ve kötü haber şu: Bunların hiçbirine ABD Başkanı’nın müdahale imkanı yok.

Haberin Devamı

İkinci yaptırım ihtimali ise, ABD'nin “Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası”ndan gelebilecek yaptırımlar. Yasanın dili biraz tartışmalı ancak genel kanı Türkiye S-400’leri aldığında “Başkanın yaptırımları uygulayacağını” söylüyor. ABD Başkanı’na 12 kategori yaptırımdan 5’ini seçmesini zorunlu tutuyor. Tabii burada Ulusal Güvenlik Konseyi’nin toplanıp Türkiye’nin NATO müttefiki olarak ihlalini tespit etmesi, tespitini ABD Başkanı’na sunup yaptırım “tavsiye etmesi” ve sonrasında ABD Başkanı’nın yaptırımların başlaması için paşa gönlü ne zaman isterse o zaman kararı imzalaması gibi süreçler var. İşin özü bu ikinci yaptırım başlığında iş daha çok ABD Başkanı’nın inisiyatifinde olacak. Ve şayet Trump dönmezse, Türkiye bu ikinci kısım yaptırım riskinden hasarsız çıkabilir.

YALIKAVAK’IN DEĞİŞİMİNE BAK, YANGINLAR NİYE ÇIKIYOR GÖR!

S-400ler başımıza bela açar mı, Açarsa nasıl açar

Dün yazdım; Orman Bakanlığı verileri diyor ki Türkiye’de kundaklama ve kasıtlı yangınlarda bir numara Antalya, iki Muğla! Sebebi belli: Ormanlık alanları yakıp bir şekilde imara açtırmak! Bunu hepimiz biliyoruz. Fethiye ve Göcek’ten sonra dün Bodrum’da yangın çıktı. Fotoğrafta Bodrum’un en gözde merkezlerinden Yalıkavak’ın 13 yıldaki değişimini görüyorsunuz. Meclis’teki tüm partilere sesleniyorum, çıkarın şu yasayı! Ormanlık alanlar yangında yansa bile asla imara açılamasın. Bu millet bu yasayı çıkaranı omzunda taşır. Benden söylemesi...

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder