Candaş Tolga Işık 'Sedalet eken, öfke biçer'
HABERİ PAYLAŞ

'Sedalet eken, öfke biçer'

“Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik” 1789 Fransız İhtilali’nin simgelerindendi. İhtilalden 229 yıl sonra Fransızlar bu sefer “ekonomik eşitlik” için sokaktalar... Sarı Yelekliler’in isyanının başlangıç noktası Macron hükümetinin zengini daha zengin fakiri daha fakir kılan politikalarıydı. Ve Fransızların bu seferki sloganı çok daha sert olacaktı: “Sefalet eken, öfke biçer.” İster edebi açıdan bakın, ister sosyolojik, ister siyasi tarafını alın, ister ekonomik... Son yıllarda çıkan en müthiş slogandır bu! Üstüne üstlük sadece Fransa’yı da anlatmıyor! Dünyanın her yerinde, her dilde karşılığı var. İnsanlar umutlarını kaybettikçe radikalleşiyor. Politikacıların işi bu umutları yeşertmek, yok etmek değil.

Haberin Devamı

MACRON'A AYRILAN SÜRENİN SONUNA GELDİK

Fransa'da hükümet Sarı Yelekliler’le uzlaşı için adım attı, akaryakıt zammını geri çekti. Ancak Sarı Yelekliler bu duruma olumlu karşılık vermedi. “Ekmek kırıntısı değil, ekmeğin kendisini istiyoruz” diyerek eylemden vazgeçmeyeceğini duyuran eylemcilere halktan destek gelmeye devam ediyor. Dün yazdım bugün tekrar yazıyorum: Fransa’da mesele artık vergiler veya benzine zam değil; Macron’un ta kendisi...

İLBER ORTAYLI: MECLİS'İN 5'TE 1'İ İKİ VİLAYETTEN ÇIKIYOR

Geçen gün İlber Ortaylı Hoca’yla sohbet ediyorduk. Tam da bu beyin göçüne nasıl engel oluruz gündemi var. Hoca dedi ki “Önce şu adam kayırmacılığı, akrabacılığı ve artık ayyuka çıkan lokal patriotizm (yerel milliyetçiliği) bırakacaksın. Millet meclisleri eşit temsil organıdır. Yakın zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin neredeyse 5’te 1’i iki vilayetten çıkmıştı.” Velhasıl İlber Hoca diyor ki fırsat eşitliğinin olmadığı bir yerde kıymetli beyinleri bağlasan durmaz.

CHP KULİSLERİNDEN SON DAKİKA!

■ İzmir’de kadın aday projesi rafa kaldırıldı. En güçlü iki isim Seferihisar ve Narlıdere belediye başkanları...

■ Sarıgül’ün Şişli adaylığı için karar Kılıçdaroğlu-İmamoğlu görüşmesinde verilecek.

■ İYİ Parti’nin Mersin’de aday göstermesinin ardından CHP de Mersin’de kendi adayını gösterme kararı aldı.

Haberin Devamı

■ Ataşehir’de Battal İlgezdi ve Sarıyer’de Şükrü Genç’le devam edilecek.

■ Ankara’da Mansur Yavaş CHP’den aday gösterilirse yüzde 6’lık HDP oyunun tamamı Yavaş’a geliyor. Yavaş, İYİ Parti adayı olursa bu oyun yarısı kaybediliyor. Şu an İYİ Parti’yle müzakere masasındaki en önemli tartışma bu. Şayet Akşener ikna edilebilirse Mansur Yavaş CHP adayı olarak açıklanacak.

MAGAZİN 'DEDİKODUCULUK' DEĞİLDİR!

Sabah bir “magazin” programında bir hanımefendi konuşuyor “Filanca sanatçı karısını falancayla aldatıyor. Ama bu bir iddia! Böyle bir iddia var.” Sonra öteki alıyor sazı eline “Biliyor musun filanca oyuncu da alkolikmiş. Dün gece bir lokantada bir kadına saldırmış. Öyle duydum ben. Tabii doğru mu bilmiyoruz. Bunlar hep iddia!” Bunun adı iddia falan değil; bildiğin iftira, çamur! Elinde bir belge olur, çıkar anlatırsın, gösterirsin, yazarsın. Amenna. Ama “iddia” nedir arkadaş? Ben öyle duydum ne? Ben de yarın çıkıp diyeyim ki “Bu arkadaşların biri uyuşturucu ticareti yapıyormuş, öbürü de kadın satıyormuş. Ben öyle duydum ama bu bir iddia tabii.” Böyle kepazelik olur mu? Magazincilik “dedikoduculuk” değildir. Mahallede pencereden pencereye milleti çekiştiren teyzeler edasıyla hiçbir belgesi, bilgisi olmayan en çirkin dedikoduları televizyon ekranında haber gibi dillendirmenin adı ne gazetecilik ne habercilik ne de magazinciliktir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder