Candaş Tolga Işık Sevilmek için bir an önce ölmek lazım!
HABERİ PAYLAŞ

Sevilmek için bir an önce ölmek lazım!

Haberin Devamı

Radyocular iyi bilir, radyoda arka arkaya Müslüm Gürses, Ferdi Tayfur ve Orhan Gencebay çalındığında buna “Babalar Geçidi” denir.

Çünkü bu 3 isim bazıları hala dudak bükse de müzikal tarihimize isimlerini altın harfle yazdırmış, hayranlarının ifadesiyle “Arabeskin Babaları”dır. Nota bilen, beste yapan, söz yazan bu 3 müzik adamının bir farkı daha var.

Bugün radyoyu açın, günümüzün “büyük starları” olan popçularını arka arkaya dinleyin. İstisnaları dışında bırakıyorum çoğu popçu aynı marangozhaneden çıkmış gibi değil mi?

Ne müziğini ne ses tonunu ne de tarzlarını ayırt edebilmek mümkün. Sanki aynı adam şarkı söylüyormuş gibi hissediyorsunuz. İşte Müslüm, Ferdi ve Orhan burada da farklıydı.

Üçü de “arabesk” yapıyordu ama üçü de gerek yaptıkları müzik, gerek yorumcu kimlikleri gerekse tarzlarıyla özgün, eskilerin tabiriyle “nevi şahsına münhasır” müzisyenlerdi.



Buradan yola çıkarak KAFA Dergisi’nin mart sayısında biz de arabeskin babalarını kapak yaptık. Mutlaka okumanızı öneririm. Arşivlik bir sayı oldu. Ancak bir şeyi atlamışız! Toplumsal kutuplaşmanın yarattığı nefret iklimini...

Kapaktaki diğer iki dev isim Müslüm Gürses’e ve Ferdi Tayfur’a adeta yok muamelesi yapıp Orhan Gencebay’a yönelik korkunç bir küfür, hakaret fırtınası koptu.

Kimileri Orhan Gencebay’ı kapağa taşıdığımız için bize sitem etti. Peki sebep ne? Orhan Gencebay’ın siyasi tercihi, duruşu, yaşadığı polemikler, vesaire...



Türkiye’nin müzik tarihinde bana bir tane daha “Ya Evde Yoksan”, bir tane daha “Batsın Bu Dünya” gösterebilir misiniz? Peki bu eserleri kim yarattı? Orhan Gencebay bizim gibi düşünmüyor, bizim istediğimiz gibi hareket etmiyor diye bunları yapmadı mı kabul edeceğiz?



Mevzu ne yazık ki Orhan Gencebay’dan ibaret de değil... Biliyorsunuz Kadir İnanır geçtiğimiz günlerde çok ciddi bir rahatsızlık geçirdi. Doktoru “Felç kalabilir” diye açıklama yaptı.

Sosyal medyada insanların yazıp çizdiklerine baktım da korkunç! Sebep ne? Kadir İnanır’ın siyasi duruşu, bir dönem çözüm sürecinde üstlendiği “akil adamlık” görevi, vesaire...

Yahu ayıptır, günahtır, yazıktır arkadaş. Kadir İnanır dediğiniz adam Türk sinemasına eşi benzeri gelmemiş dev bir aktör. Bir dönem Sezen Aksu da nasiplendi bu öfkeden ki o Sezen Aksu Türkiye’nin halihazırda yaşayan en büyük ozanı.



İnsanların siyasi görüşlerini, tercihlerini, duruşlarını, kararlarını eleştirebilirsiniz ama böylesine aklını yitirmiş bir nefret ancak patolojik bir ruh haliyle açıklanabilir.

Kimse kusura bakmasın, sanatsal anlamda Türkiye’de bir Kadir İnanır bir Orhan Gencebay bir Sezen Aksu daha yok. Ve gelmeyecek. Allah hepsine uzun ömür versin, hayattalarken değerlerini bilmiyorsanız bari nankörlük etmeyin.



Ve şunu anladım: Bu ülkede sevilmek istiyorsan bir an önce öleceksin arkadaş. Yaşarken sevilmek zor...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder